Kitesurfing på Kap Verde

Kap Verde ligger som ett pärlband av tio öar mitt ute i Atlanten. Med ändlösa stränder och turkost vatten passar detta resmål både den som vill ha en lugn och skön solsemester, utan några måsten och den som är ute efter en mer aktiv semester.

Kring den lilla staden Santa Maria på ön Sal samlas turisterna för att njuta av sol och bad, strosa längs strandpromenaden och njuta av läcker mat och nyfångad fisk på de lokala restaurangerna. Bara tio minuters bilfärd därifrån, på Sals östkust ligger Kite Beach. Till denna tre kilometer långa strand vallfärdar kitesurfare från hela världen för att surfa på makalösa vågor mellan november och maj. Kitesurfing innebär att du står på en bräda och kontrollerar en drake (eller kite som det ofta kallas även i Sverige) som är fastspänd i linor. Havet vid Kite Beach är klart och håller en temperatur mellan 21-24 grader. Stranden består av fin sand och är helt fri från stenar och klippor. Vinden ligger alltid på mot land vilket gör det till en säker plats för alla typer av surfare.

Alla kan lära sig att kitesurfa - tro det eller ej.

Mito and Djos Kitesurfingskola på Kap Verde

För sex år sedan fanns det bara en gammal strandhydda på Kite Beach, men idag finns en av världens bästa surfskolor på denna plats: Mito and Djos Kitesurfingskola. Mito and Djo är legender inom kitesurfing på Kap Verde och har båda många fina titlar att stoltsera med. I åtta år väntade de på tillstånd innan de till slut kunde förvandla den fallfärdiga hyddan till sin dröm - ett kitesurfingmecka, som nu har funnits i fem år. Här delar de med sig av sin passion till andra och håller själva i kurser så ofta de kan. Totalt arbetar 30 personer här och de undervisar i kitesurfing på alla nivåer samt driver restaurang och hyr ut utrustning. Skolan är öppen november till maj. Under sommarmånaderna är Kite Beach avlyst eftersom sköldpaddor då lägger ägg längs med stranden.

Surfskolan är indelad i tre områden för att utmana alla typer av surfare. Nybörjare, de med mer surfvana och riktigt avancerade surfare. Mito och Djo lovar att du kan lära dig att kitesurfa på bara tio timmar. Nybörjare startar med övning på land i sex timmar med drake och fyra timmar med bräda – sedan är du redo för vattnet och vågorna. Skolan har populära veckokurser där du surfar två eller fyra timmar per dag i en hel vecka varvat med semester på Kap Verde. Många av skolans elever kommer tillbaka år efter år.

Det magiska ljuset på Kap Verde.

Härlig utflykt på Kap Verde

Även om du själv inte surfar är Kite Beach ett härligt ställe att besöka om du är på Sal. Åk hit en halvdag för att titta på de otroliga surfarna och se hur drakarna bildar mönster vid horisonten i alla regnbågens färger. Njut av Kap Verdes bästa pizza till lunch eller ta en kaffe och låt barnen leka vid den lilla lekplatsen. På frågan var Mito och Djo själva reser för att kitesurfa svarar de att vintertid finns inget bättre än Kap Verde men på sommaren letar de efter den perfekta vågen i Australien, Brasilien eller på Hawaii.

sal kap verde tui
Kite Beach är ljuvligt att besöka även om du inte surfar själv.

Så blir du en bra kitesurfare

Simma bra. En förutsättning för att bli en bra kitesurfare är att du simmar bra eftersom du garanterat kommer att falla i vattnet och dess stora vågor.
Ha bra kroppskontroll. Lär känna din kropp, ha koll på din kroppskordination och hur du snabbt återfinner din balans.
Fokusera. När du kitesurfar får du släppa alla dina andra tankar. Du måste vara här och nu.
Bestäm dig och träna varje dag. Kitesurfing är som att cykla: du måste öva mycket och plötsligt en dag går det!
Lär dig hur vinden fungerar. Det finns en anledning till att piloter sägs vara grymma kitesurfare.