If you're going to San Francisco - 10 insidertips!

Ständigt aktuella San Francisco är med sin vackra arkitektur förmodligen den stad i USA som mest liknar Europa. Känd för sin årliga Prideparad och den första staden i världen att förbjuda plastflaskor – San Francisco har många sidor och här ger Sussi Holm sina absolut bästa insidertips. Från sevärdheter till mat!

san fransisco

Vi guidar dig genom fallgroparna och styr dig i riktningen mot stadens skatter!

 • Amerikanarna vet att de är många, och sevärdheter få - därför besitter de förmodligen världens bästa kundskaper i att köa, något som vi svenskar kan förundras över. Missa inte Alcatraz, du kan boka ditt besök redan innan du reser iväg på nätet.
 • Gör något alldeles speciellt och gå upp till Fort Point, som är början på Golden Gate Bridge på San Francisco-sidan. Här ligger en fantastisk park, Golden Gate National Recreation Area, som mynnar ut i Crissy Fields. Det finns alltid ett överflöd av joggare och trevlig lokalbefolkning som promenerar med sina hundar. Gå förbi Marina District innan du avslutar promenaden, så kommer du också att passera Place of Fine Arts Theatre.
 • Hyr en cykel och utforska Golden Gate Park, och missa inte Japanese Tea Garden som fint ligger gömd i parken.
 • Om du reser med barn, ta med dem till California Academy of Sciences för en dag.
 • Blir det lite mycket för er, lunka ned till Tartine Bakery och glöm vardagen ett par minuter, medan ni smaskar på en kaka.
 • Utforska galna, knäppa och kreativa Mission Disctrict. Kom ner i varv, drick gott kaffe och ät en kaka eller två. Är du intresserad av vintage och unika föremål - ta en tur ned till Valencia Strett.
 • San Francisco är fyllt med POPOs - en förkortning av Privately-Owned Public Open Space. Det kan vara allt från terasser till balkonger till inget speciellt. En av de bästa sådana ställen är på taket av Crocker Galleria vid Market Street.
 • Dolores Park är lite av en "crowd pleaser", men det är inte utan anledning. Köp en bok eller titta på folk när solen skiner. Bättre än så blir inte livet.
 • Tröttnar du på kullarna och dimman, hoppa på Cal-Train söderut. Här är klimatet lite varmare än inne i staden. Du kan antingen uppleva mäktiga Silicon Valley, med företagsjättar så som Facebook eller Google, eller gå in i college-världen på Stanford University. Här finns caféer, bibliotek och museer.
 • Ett litet extra Insider tips för dig som kanske varit ett fan av "Förhäxad"? De tre systrarna bodde på 1327 Prescott Street i San Francisco. Det finns gator i staden som påminner om den adressen, så om du inte är försiktig kan Google Maps ta dig på sitt egna lilla äventyr - adressen finns faktiskt inte, huset ligger i Los Angeles och allt annat kring serien filmades i kulisser.
alcatraz-sanfransisco-tui
Alcatraz - det kända gamla fängelset utanför San Francisco. Boka din biljett i tid!

10 tips för dig som vill upptäcka San Fransisco

Från cykelturer över Golden Gate till den bästa vintageshoppingen - här är insidertipsen till San Fransisco!
 1. Alcatraz får du inte missa när du besöker San Francisco. Även om amerikanerna är bättre på att köa än vad vi kanske tror är det smart att boka biljetter till Alcatraz redan hemifrån för att slippa långa köer.

 2. På andra sidan av Golden Gate-bron ligger vackra Golden Gate National Recreation Area. Här promenerar San Franciscoborna, joggar och går med hunden. Du kan promenera hela vägen till Marina District och kommer då passera Place of Fine Arts Theatre. Perfekt för en morgontur helt enkelt!

 3. På San Franciscosidan ligger Golden Gate Park, en stor park som rymmer mycket. Hyr en cykel och åk på upptäcktsfärd där du kan stöta på livs levande bufflar och avsluta med den fridfulla Japanese Tea Garden.

 4. Besök California Academy of Science. Extra roligt om du reser med barn!

 5. På Tartine Bakery kan du ta en paus från storstaden och glömma vardagen medan du smaskar på något av deras bakverk.

 6. Mission District är både hippt och lite galet. Här har du massor av moderna fik med gott kaffe. Är du intresserad av vintage och lite mer unik shopping får du inte missa Valencia Street.

 7. I San Francisco finns flera POPOs – Privately Owned Public Open Space. Det kan vara allt från stora takterrasser och balkonger till grönskande parker. En av de bästa POPOs hittar du på taket till Crocker Galleria vid Market Street. Helt klart värt ett besök!

 8. I populära Dolores Park kan du ta sätta dig på en filt med en god bok eller bara köra lite ”people watching” medan solen skiner. Bättre än så blir inte livet.

 9. Skulle du tröttna på de dimmiga kullarna i San Francisco kan du hoppa på Cal-Train och åka söderut där klimatet är varmare än inne i staden. I mäktiga Silicon Valley har de digitala jättarna Google och Facebook sina högkvarter. Du kan också strosa bland caféerna, biblioteken och de klassiska collegehusen på Stanford University.

 10. Är du ett fan av serien ”Förhäxad” om de tre magiska systrarna så är tyvärr deras adress i San Francisco - 1327 Prescott Street - påhittad. Det finns gator som liknar den i serien men huset ligger egentligen i Los Angeles och allt kring serien filmades med kulisser.

insider-tips-san-francisco-tui
Sussi studerade i San Francisco under ett år.

Sussi Holm

Hjärnan bakom insidertipsen är Sussi, 30 år. Sussi bodde i San Francisco under ett år när hon studerade på universitetet. Idag är hon tillbaka i Köpenhamn och delar med sig av sina hetaste tips om staden och tar oss på en drömresa vi sent ska glömma.

Tjejen bakom tipsen - Sussi Holm

Sussi Holm, 30 år, har bott och studerat på universitet i San Francisco. Här delar hon med sig av sina bästa tips från staden - tips som du inte hittar i guideböckerna. Låt dig inspireras av Sussis San Fran!

Blev du sugen på att boka resan nu? Här ser du hela TUI:s utbud av San Francisco

Liknande inlägg

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J