Hållbara tips på resan

Hur kan vi vara mer hållbara på vår semester? Här kommer tips på hur du agerar mer miljösmart under din resa och enkla saker att tänka på när du reser.

Återanvänd din vattenflaska

Köp inte små plastflaskor flera gånger om dagen utan köp en större dunk på 5 liter. Fyll på din flaska under dagen - både bra för miljön och plånboken.

Välj rätt solskydd

Se till att du inte använder en solkräm som förstör havet, korallerna och miljön. Bäst är att leta efter ett solskydd som är miljömärkt till exempel med Svanen. Smörj inte in dig direkt innan du hoppar i och använd alltid vattenfast solkräm.

saranda
Välj rätt solskydd och rädda våra hav.

Ta lagom med mat

Visst älskar man läckra bufféer men kom ihåg att inte ta mer mat än vad du äter upp. Se till att minska matsvinnet och att du inte slänger mat i onödan! Extra bra är förstås om du väljer att äta mer vegetariska alternativ.

Tacka nej till sugrör

Många hotell och restauranger har redan tagit bort sugrör men där det fortfarande finns kan du aktivt tacka nej till detta, alternativt ta med ett eget sugrör av bambu som du kan skölja ur. Exempelvis RIU-hotellen jobbar aktivt med att minska användandet av engångsplast och har tagit bort plastsugrör från sina hotell. (Hittills är det endast hotellen i Spanien och Kap Verde där de helt avskaffat plastsugrör helt, men de jobbar på ytterligare destinationer.)

all inclusive
Buffér är härligt men se till att inte ta mer än du kan äta upp.

Slå av vattnet

Ett tips som vi alla känner till men som vi kan behöva påminnas om är att spara vatten. Borsta inte tänderna med kranen rinnnande, ta inga långduschar och fyll inte upp ett badkar när du har havet nära till hands.

Spara på tvätt

Häng upp handduken efter duschen och använd den några fler dagar än en. Att inte byta lakan flera gånger under en veckas semester har ingen dött av. Gör aktiva val.

Stäng av luftkonditioneringen

På många hotell slås strömmen av automatiskt när du lämnar rummet - men inte på alla. Var noga med att släcka lampor och slå av AC när du går ut, ha heller inte AC på när balkongdörren är öppen och så vidare.

shower
Tänk på vattenkonsumtionen.

Cykla eller ta bussen

Försök att undvika taxi och cykla i största möjliga mån. När det inte är ett alternativ är kollektivtrafik som buss och tåg att föredra framför taxi och egen bil.

Handla lokalt

Köp lokalproducerade varor på plats så du stödjer företagsamheten.

Håll stranden ren

Använd papperskorgar som finns utställda och lämna inte saker i sanden. Ta fem minuter innan du lämnar stranden och plocka bort det skräp du ser.

beach albanien
Hjälp till att hålla stränderna rena och fina.

Packa lätt

Med en lätt resväska blir flyget lättare vilket betyder mindre bränsleförbrukning och klimatutsläpp.

Klimatkompensera!

Välj en flygning med ett av TUIs egna flyg eller välj att bo på ett av våra egna hotell. Då klimatkompenserar vi bränslet till flyget respektive energiåtgången på hotellet utan extra kostnad. Du kan välja mellan fler än 2 000 flygavgångar per år och över 200 hotell.

Liknande inlägg

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J