Fridykning – hon klarar sju minuter under vattnet!

Minimal utrustning. Maximal frihet. Så sammanfattar den brittiska fridykaren Georgina Miller sin favoritsport. För henne är fridykning en form av meditation. Möt en sjöjungfru, känd från TUIs reklamfilmer, som kan hålla andan i över sju minuter.

Det var under ett vanligt dyk med tuber utanför den thailändska ön Koh Tao år 2006 som Georgina Miller fick se något som skulle ge hennes liv ny riktning. Hon var i full färd med att utforska ett vrak när en kvinna stillsamt gled förbi i hennes synfält.

– Hon var nere på samma djup som vi andra, fast utan lufttuber. Jag tänkte direkt att det där måste jag lära mig, berättar Georgina.

Utmanande och meditativt

Sagt och gjort. En kort tid därefter började hon träna fridykning, efter att ha dykt med tuber i nästan tio års tid. I dag har hon sex nationella rekord i grenen statisk apnea, där deltagarna ska hålla andan så länge som möjligt. Georgina klarar sig utan luft i drygt sju minuter. Hon upplever att fridykning framkallar en frihetskänsla som saknar motstycke.

– Man vistas under ytan på ett enda andetag. Eftersom man inte har någon utrustning som ger ifrån sig ljud och bubblor kommer man närmare inpå det marina livet. Att tävla i fridykning – där man antingen dyker så djupt som möjligt eller håller andan längsta möjliga tid – ställer krav på mental uthållighet och god fysisk form. Fridykning är både utmanande och meditativt, säger hon.

Georgina tränar på grenen där det gäller att nå största möjliga djup
Georgina tränar på grenen där det gäller att nå största möjliga djup

Jobb som sjöjungfru hos TUI

I somras var Georgina på Mayarivieran i Mexico för att tillsammans med tre fridykarkollegor bli filmad och fotograferad i rollen som sjöjungfru. Vid det här laget har de flesta svenskar sett bilderna, eftersom de ingår i TUIs kampanj för vinterns exotiska resor. Inspelningen ägde rum i en cenote, en unik typ av vattenfyllda grottor som man framför allt hittar i Mexicos kalkstensberg.

– Det var kristallklart sötvatten och hur vackert som helst. Det krävde lite träning att lära sig använda våra speciella dräkter med sjöjungfrufena. Det var verkligen en rolig erfarenhet.

Frälst på Mexico

Resan gav mersmak och Georgina berättar att hon mer än gärna skulle styra kosan mot Mexico igen. Tillsammans med de andra ”sjöjungfrurna” bodde hon på All Inclusive-hotellet Blue Star Royalton Riviera Cancun direkt vid Mayariverans vita stränder.

– Hotellets mat och alla faciliteter var helt fantastiska. Det fanns också mycket att upptäcka i närheten, som exempelvis ruinerna vid stranden i Tulum. Min personliga favorit var så klart cenoterna. För den som gillar äventyr är Mexico ett perfekt resmål!

Det här är Georgina Miller

Ålder: 39 år
Bor: Cornwall, England
Arbete: Fridykningsinstruktör
Fritidsintresse: Tar gärna en sväng på sin Ducati-motorcykel
Vad är fridykning? Dykning utförd på ett enda andetag kallas fridykning. Apnea är en tävlingsform (med sex olika kategorier) som har varit i bruk sedan början av 1990-talet. Utrustningen består av dykmask, snorkel, simfenor, våtdräkt och eventuellt viktbälte beroende på tävlingskategori. Världsrekordet i statisk apnea, där deltagarna ska hålla andan så länge som möjligt, sattes av fransmannen Stéphane Mifsud år 2009. Han lyckades då hålla andan i 11 minuter och 35 sekunder.

De tre "sjöjungfrurna" relaxar på stranden efter inspelning
De tre "sjöjungfrurna" relaxar på stranden efter inspelning

Texten är en redigerad och nerkortad version av en artikel ur inspirationsmagasinet TUI Travel nr 2, utgivet sommaren 2017.

TEXT: NICLAS SJÖQVIST FOTO: DAAN VERHOEVEN