2017-02-02
Hanna P
Efter sol och bad är det lokala upplevelser som lockar mest på semestern. En undersökning bland våra resenärer visar att drygt sju av tio rankar besök på lokala marknader högst. På en stark andraplats finns provsmakning av lokala specialiteter.
Kvinna på marknad i Turkiet. Foto: Ove Nilsson
Sju av tio besöker gärna marknader på semestern. Foto: Ove Nilsson

Här är sju tips på marknader kring Medelhavet där du kan göra båda delarna:

Sardinien, Alghero
Här kan du hitta det mesta du kan associerar med södra Italien – Lantbröd, olivolja, ostar, korvar och skinkor. Förutom mat säljs även kläder, skor, väskor, dukar och blommor här.

Sicilien, Cefalu
På marknaden vid hamnen finns nästan allt mellan himmel och jord, både i mat och i klädväg. Öns egna råvaror så som fisk, grönsaker, ost och frukt. Du kan också shoppa skor, kläder och tyg.

Menorca, Ciutadella
I den gamla och vackra huvudstaden hittar du marknaden på Plac des Born. Här kan du bland annat shoppa fina sandaler.

Mallorca, Alcudia
Smaka på den unika mallorkinska kulturen – Prova korvar, ostar och andra lokala delikatesser. Marknaden är belägen vid stadsmuren men sprider ut sig på Alcudias smala gator.

Turkiet, Bodrum
På Bodrums kända textilmarknad säljs tyger, mattor, köksattiraljer och alla slags kläder. På matmarknaden kan du köpa örter, kryddor och olivolja.

Kreta, Chania
På de många lokala marknaderna kan du shoppa härliga souvenirer och snacks – honung med smak av örter och nyplockade apelsiner.

Kroatien, Makarska
I princip alla byar i Kroatien har någon form av liten marknad. I Makarska finns en större marknad där du bland annat hittar blommor och frukt.

Även om du inte är expert på att pruta eller vill packa väskan full med lokala delikatesser är en utflykt till en marknad ett härligt sätt att uppleva resmålets vardagsliv och kultur.

Liknande inlägg

Citronhajar på Kap Verde

De böjda tänderna och det vassa luktsinnet gör citronhajen till en av havets mest effektiva köttätare. Den här solojägaren har fått namnet från sin gula färg. Medan deras syn sviktar så hittar de byten genom ampuller som registrerar elektriska fält. Människans syn är som bekant ganska bra i dagsljus, åtminstone så pass bra att du enkelt kan få syn på flera av dessa fantastiska varelser runt Kap Verdes kristallklara vatten.
Carl J Carl J 2019-07-11

Kap Verde med barn

Kap Verde är känt för sina ändlösa stränder och härliga hotell men hur är det att resa till Kap Verde med barn? Här kommer några härliga tips inför din familjeresa till Kap Verde.
Towe A Towe A 2019-06-25

Palats i Istanbul - 6 tips

I flera hundra år levde de ottomanska höjdarna i lyx få kan drömma om, sida vid sida med kammartjänare, präster och älskarinnor. När du promenerar i de färgglada flyglarna med intrikata och utsmyckade ornament får du en inblick i hur de levde och verkade. Här är en guide till Istanbuls bästa palats!
Carl J Carl J 2019-06-20

Tjejresa – 7 tips för en tjejweekend

Drömmer du om att samla hela tjejgänget och resa bort en helg? Varva lyxiga spabesök och shopping med strandliv, träningspass och partynätter – eller en skön mix av alltihop. Här är hittar du de bästa destinationerna för en lyckad tjejweekend!
Eva S Eva S 2019-03-28