2017-02-02
Hanna P
Efter sol och bad är det lokala upplevelser som lockar mest på semestern. En undersökning bland våra resenärer visar att drygt sju av tio rankar besök på lokala marknader högst. På en stark andraplats finns provsmakning av lokala specialiteter.
Kvinna på marknad i Turkiet. Foto: Ove Nilsson
Sju av tio besöker gärna marknader på semestern. Foto: Ove Nilsson

Här är sju tips på marknader kring Medelhavet där du kan göra båda delarna:

Sardinien, Alghero
Här kan du hitta det mesta du kan associerar med södra Italien – Lantbröd, olivolja, ostar, korvar och skinkor. Förutom mat säljs även kläder, skor, väskor, dukar och blommor här.

Sicilien, Cefalu
På marknaden vid hamnen finns nästan allt mellan himmel och jord, både i mat och i klädväg. Öns egna råvaror så som fisk, grönsaker, ost och frukt. Du kan också shoppa skor, kläder och tyg.

Menorca, Ciutadella
I den gamla och vackra huvudstaden hittar du marknaden på Plac des Born. Här kan du bland annat shoppa fina sandaler.

Mallorca, Alcudia
Smaka på den unika mallorkinska kulturen – Prova korvar, ostar och andra lokala delikatesser. Marknaden är belägen vid stadsmuren men sprider ut sig på Alcudias smala gator.

Turkiet, Bodrum
På Bodrums kända textilmarknad säljs tyger, mattor, köksattiraljer och alla slags kläder. På matmarknaden kan du köpa örter, kryddor och olivolja.

Kreta, Chania
På de många lokala marknaderna kan du shoppa härliga souvenirer och snacks – honung med smak av örter och nyplockade apelsiner.

Kroatien, Makarska
I princip alla byar i Kroatien har någon form av liten marknad. I Makarska finns en större marknad där du bland annat hittar blommor och frukt.

Även om du inte är expert på att pruta eller vill packa väskan full med lokala delikatesser är en utflykt till en marknad ett härligt sätt att uppleva resmålets vardagsliv och kultur.

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Packlista för vandring

En packlista för vandring ser olika ut beroende på om du ska vandra i Alperna, i svenska skogar eller längs med kusten i Cinque Terre och om du reser med eller utan barn. Hur länge du ska vandra påverkar givetvis också – är det en dagstur, ett par dagar eller en hel vecka? Här har du ett par tips på vad du ska packa för att få en skön vandringssemester.
Hanna P Hanna P 2019-01-28

Öar du kan åka till från Khao Lak

I Khao Lak har du långa korallstränder vart du än vänder dig. Det finns också öar i närheten dit du kan göra en utflykt för att dyka, snorkla eller bara för att se dig omkring. Dykparadisen Similan Islands och Surin Islands tillhör en marin nationalpark. Och på Koh Kho Khao är luften fylld av fågelsång och vågbrus.
Eva S Eva S 2018-11-09

Kombinera Boston och New York – det bästa av två världar

Boston och New York är två resmål som är enkla att kombinera. Du kan enkelt ta dig mellan städerna och båda är mysiga att resa till året runt. Städerna skiljer sig – New York är typiskt amerikanskt med skyskrapor och Boston är mer engelskt och charmigt. Du väljer själv vilken stad du vill flyga till. Här är mina bästa tips!
Amanda Amanda 2018-10-12