Disneyland i världen - 6 nöjesparker

Att kliva rakt in i sagornas värld är en upplevelse, oavsett vad du har för ålder och intressen. Promenera omkring i Askungens slott, möta Chewbacca och Buzz Lightyear, åka berg-och-dal-bana eller sitta bredvid Lilla sjöjungfrun i grottan. Vi ger dig nyckeln till Walt Disneys sex temaparker runtom i världen.

Alla barn drömmer väl om att uppleva Disneyland – men faktum är att i Disneys topprankade temaparker finns massor att göra även för vuxna med barnasinne. Färgstarka och påkostade miljöer och shower, klassiska Disneyfigurer, halsbrytande åkattraktioner och interaktiva nöjen. Allt detta ligger för dina fötter när du öppnar porten till den magiska sagovärlden. Kruxet är bara att hinna med allt man vill göra. Bland Walt Disneys temaparker i världen är Disneyland Paris och Disneyworld Orlando de mest kända. Men visste du att de också finns i Kalifornien, Tokyo, Shanghai och Hongkong?

Disneyland Paris - Europas favorit

Disneyland Paris toppar – utan större konkurrens – listan över Europas populäraste nöjesparker. Den öppnade 1992 och består av 50 attraktioner på 5 temaområden. I Disneyland Park möter du allt från prinsar och prinsessor till hisnande berg-och-dalbanor. Och i Walt Disney Studios Park förflyttas du till filmens magiska värld. Nöjesparken har stora planer och kommer år 2021 att byggas ut med tre nya områden: Star Wars, Superhjältar och Frost (så håll ut, alla som gillar prinsessan Elsa.)
En av de bästa sakerna med Disneyland Paris tycker jag är att ni kan kombinera ett besök i parken med ett par dagar i Paris. Promenera bland gatukonstnärerna i Montmartre och titta in i kyrkan Sacré Coeur som ligger som en gräddbakelse på toppen av berget. Eller strosa på marknaden på Ile de la Cité där man förutom blommor även säljer små kaninungar som man kan stanna och klappa.

Fakta Disneyland Paris
Var? Marne-la-Vallée, 35 km öster om Paris
Ta sig dit: Ta lokaltåget RER från Paris (cirka 40 min)
Boende: Disney-hotell i parken eller hotell i Paris
Pris: 1 dag (2 parker) från ca 1 000:- (Ticnet)
Höjdpunkter: Disney Dreams – slutshowen kl 22 – la grande finale
Tips: Ladda ner appen och förboka de populäraste attraktionerna.
Tänk på att: I augusti kan det bli väldigt varmt.

Disneyland Paris - TUI
Disneyland i Paris ligger i topp bland Europas temaparker

Disneyland Orlando - världens största

Koncernens flaggskepp och världens största nöjespark. Det finns fyra temaparker och två vattenparker. I Magic Kingdom kan du frottera dig med kapten Sparrow från Pirates of the Caribbean. Alla djurälskare kommer att få glädjefnatt i Animal Kingdom, där riktiga djur spatserar omkring i Disneymiljöerna. Om du vill känna på hur det är att vara med i en film är det Hollywood studios du ska prioritera. Missa inte heller Epcot, den del av den stora anläggningen som kanske är roligast för vuxna. Här finns allt inom teknisk innovation, prova till exempel att flyga runt hela världen i 4D.
Bor du på ett av parkens Walt Disney-hotell (som till exempel Disney’s Animal Kingdom Lodge) ingår ofta extra förmåner i parken, men du kan även välja andra hotell i Orlando. Vill du passa på att se mer av det stora landet i väster? Åk ner till kusten och kombinera med en vecka i Fort Lauderdale eller Miami så får du både strandliv och häftiga upplevelser. Här hittar du fler tips på vad du kan se och göra i Florida.

Fakta Walt Disney World Resort, Orlando
Var? Lake Buena Vista, 34 km från Orlando, Florida
Ta sig dit: Egen hyrbil eller buss från Orlando
Boende: Disneyhotell i parken eller vanligt hotell i Orlando
Pris: Endagsbiljett från ca 1 500:-
Höjdpunkter: Törnrosas slott och fyrverkeriet
Tips: Ladda ner Disney-appen och köp fast-pass (max 3/dag) för att slippa köa
Tänk på att: Området är gigantiskt och man får räkna med minst fyra dagar om man vill se allt

Disneyworld Orlando
Disneyworld i Orlando är känt för sina häftiga åkattraktioner

Disneyland Kalifornien - originalet

Walt Disneys första nöjes- och temapark öppnade redan 1955. Här finns Disneyland Adventure Park med Cars Land från Pixarfilmen Bilar. I Disneyland Park går Långben, Musse Pigg och knattarna omkring på gatorna bland roliga karuseller med detaljer från sagans värld. Och vad sägs om att göra en resa under vattenytan med Den lilla sjöjungfrun Ariel?

Fakta Disneyland Kalifornien
Var? Anaheim, Kalifornien
Ta sig dit: ca 1 timme med bil från Los Angeles
Boende: Disneyhotell i parken eller vanligt hotell i Los Angeles
Pris: Endagsbiljett från ca 1 500:-
Höjdpunkter: Indiana Jones Adventure
Tips: Hyr en sulky om du har barn som blir trötta i benen
Tänk på att: Ta med vattenflaskor

kalifornien - disney-cars- tui
Kolla om Blixten McQueen vinner loppet på Disneyland i Kalifornien

Tokyo Disneyland - första utanför USA

Den första Disneyparken som öppnades utanför USA ligger i Tokyo och har två temaparker, Tokyo Disneyland och Tokyo Disney Sea. Häng med under vattenytan för att hitta Nemo, åk den halsbrytande berg-och-dalbanan och ta sedan en paus för att få något i magen – teriyaki-kyckling eller kanske en god ramen. Under 2020 öppnar en ny åkattraktion med tema från Skönheten och odjuret.

Fakta Tokyo Disneyland
Var? Urayasu, strax öster om Tokyo
Ta sig dit: Ta tåget från Tokyo station till Mahaima station (15 min), sedan Disney’s egen monorail
Boende: Disneyhotell i parken eller vanligt hotell i Tokyo
Pris: Endagsbiljett från ca 800:-
Höjdpunkter: Star Wars-attraktionen
Tips: Välj en dag mitt i veckan, då är det lite mindre folk
Tänk på att: Alla attraktionerna är på japanska

Tokyo Disneyland - TUI
Missa inte paraden på Disneyland i Tokyo

Disneyland Shanghai - slår rekord i Kina

Den senaste i raden av Disneys temaparker öppnade 2016. Vid en jämförelse med de andra Disneyparkerna slår den kinesiska flera rekord. Det klassiska sagoslottet är exempelvis högst av alla i världen. Detta är den första Disneyparken som har Gardens of Imagination, sju olika tematrädgårdar som hänger ihop via broar och stigar. Parken utmärker sig också för att den kombinerar kinesisk kultur med de klassiska Disney-karaktärerna och miljöerna.

Fakta Shanghai Disneyland Park
Var? Pudong, Shanghai
Ta sig dit: Med tunnelbana eller taxi (ca 1 timme) från centrala Shanghai
Boende: Disneyhotell i parken eller vanligt hotell i S
Pris: Endagsbiljett från ca
Höjdpunkter: Treasure Cove med två gigantiska piratskepp och föreställningar med häftiga effekter
Tips: Boka biljetter till föreställningen Lejonkungen
Tänk på att: Du måste visa pass eller id-kort vid ingången

Disneyland Hongkong - en lugnare park

Disneyparken i Hongkong öppnade 2005 och har sju temaland: Toy Story Land, Mystic Point, Adventureland, Tomorrowland, Main Street, Fantasyland och Grizzly Gulch. Man kan kanske inte jämföra den med de riktigt stora parkerna, men å andra sidan är det inte lika mycket folk (kortare köer). Åkattraktionerna är mindre och inte lika adrenalintriggande som på de andra Disneyparkerna, så vill man ha lite lugnare passar den perfekt.

Hongkong Disneyland Park
Var? På ön Lantau Island, Hongkong
Ta sig dit: Med tunnelbana från centrala Hongkong ca 20 min
Boende: Disneyhotell i parken eller vanligt hotell i Hongkong
Pris: Endagsbiljett från ca 700:-
Höjdpunkter: Åkattraktionen Mystic Manor som bara finns här
Tips: Missa inte den stora paraden som kommer ett par gånger per dag.
Tänk på att: Parken är lite mindre, så en dag kan räcka.

Disneyland-Hongkong-TUI
Disneyland i Hongkong är lite mindre och lugnare än de övriga temaparkerna

Liknande inlägg

Bästa swim up-hotellen för barnsemestern

Ett härligt hotell med avkoppling och familjeaktiviteter lägger grunden för den perfekta semestern med barn. Du vaknar, utvilad och invirad i lakanen och sträcker på dig. Medelhavets salta dofter är kvar sedan igår när ni kom fram. Familjen är äntligen samlad på swim up-hotellet.
Carl J Carl J

Nya TUI Blue – mer än ett semesterboende

TUI Blue är vårt nya flaggskepp och finns i tre skepnader – For All, For Two och For Families. Här kommer du närmare resmålet och de du reser med, oavsett när på året det är och vilka du vill ha med dig. TUI Blue är mer än ett semesterboende. Det är en upplevelse i sig.
Hanna P Hanna P

Symphony of the Seas – världens största kryssningsfartyg

Världens största kryssningsfartyg Symphony of the Seas lever upp till sin titel. Egentligen handlar det inte om vem som är störst men ska man få plats med en park, flera stadsdelar, ett 20-tal restauranger och en hel del annat – då måste man helt enkelt bygga ett väldigt stort kryssningsfartyg.
Sara E Sara E

Resa till Cypern med barn – 3 olika semestrar

Pålitligt solsken, massor av aktiviteter och barnvänligt långgrunda stränder. Sedan kan du själv lägga till cykelutflykter, båtturer eller lata dagar vid poolen. Som du märker finns det mycket att göra på Cypern med barn. Här har vi samlat våra bästa tips i form av tre olika inriktningar för en barnvänlig resa till Cypern.
Eva S Eva S