Inspiration
Desserter på högsta höjd – vi testar efterrätter på flyget

Desserter på högsta höjd – vi testar efterrätter på flyget

2017-05-07

När maten kommer in på flyget brukar den stå längst upp till vänster på brickan – den syndiga lilla efterrätten som de flesta av oss sparar till kaffet. Vi lät två finsmakare prova sig igenom fem olika desserter som serveras ombord på vårt charterflygbolag TUI fly. Läs här vad de tyckte och vilken efterrätt som blev solklar vinnare.

Simon och Eva har just börjat prova den första av fem läckerheter

Vi ses i ett konferensrum som för stunden gjorts om till konditori. Uppdraget är enkelt. Smaka noga på var och en av de fem desserterna, säg inget om dina reaktioner utan anteckna i stället tyst vilka associationer du får. Sätt sedan betyg på skalan 1–6.

Som jury valde vi två rutinerade charterresenärer. Eva Säfström, 50, beskriver sig själv som en läckergom med passion för både fine dining och sju sorters kakor. Simon Aspenberg, 29, hör till en yngre och möjligen mer hälsomedveten generation, men erkänner utan omsvep att även han är svag för sötsaker.

Jordgubbs- och rabarberkaka med vaniljsås

Eva: Ger mig känslan av kafferep i mormors syrenberså. Syrlig så gomseglen krullar sig, men det kompenseras bra av den kanske lite väl tjocka vaniljsåsen.
Evas betyg: 3 av 6

Simon: Ser hemgjord ut och vaniljsåsen har de rätta svarta prickarna. Mixen av rabarbersyra och söt vaniljsås är en lika självklar succé som Aladdinasken på julafton.
Simons betyg: 5 av 6

Citronmarängpaj

Eva: Sockersöt klassiker, snygg med sin creme brulée-brända maräng men lite hård och smulig i botten. Ger mig associationer till trottoarcaféer i Paris.
Evas betyg: 4 av 6

Simon: Gillar kontrasten mellan söt maräng och syrlig citron. Citronlagret är kakans höjdpunkt, utan det hade den kunnat upplevas som lite menlös.
Simons betyg: 4 av 6

Bärmoussekaka

Eva: Tilltalande knallrosa gelétopping, lite sladdrig konsistens. Känns som att dricka ett glas rödvin i bakelseform: generös bärighet med lätt pepprighet i eftersmaken.
Evas betyg: 4 av 6

Simon: Tyckte den såg något konstgjord ut, men ändrade mig vid första tuggan. Bärsmaken är tydlig och kakan lagom söt. Passar perfekt på väg mot ett soligt resmål.
Simons betyg: 4 av 6

Chokladkaka med kokos

Eva: Karibisk strand och svensk sommaräng i lyckad kombination. Klassisk sockerkaka med en touch av pina colada och romerska bågar.
Evas betyg: 5 av 6

Simon: Hade skyhöga förväntningar eftersom kakan påminner om min favorit kärleksmums. Men smaken är lite för svag och jag saknar det krämiga lagret i mitten.
Simons betyg: 3 av 6

Chokladfondant – BÄST I TEST!

Eva: Tungt chokladig och mörk som en skogstjärn. Ett konstverk med två sorters choklad i olika lager. Får mig att bli sugen på en macchiato och ett litet glas konjak.
Evas betyg: 6 av 6

Simon: Redan den fina toppdekorationen andas kvalitet, och jag blir inte besviken! Perfekt balans mellan spänst och krämighet, kraftig kakaosmak och toner av kola.
Simons betyg: 6 av 6

Läs mer om mat på flyget

Semesterns första måltid är ett kärt inslag i flygresan för många. Förutom grundmenyn kan du även beställa festmåltid, champagnefrukost och många anpassade varianter som till exempel vegetariskt, vegankost, gluten- och laktosfritt. Här läser du mer om mat på flyget »