Den återvändande resenären – när resan är att komma hem

Att resa är för många att upptäcka nya länder och främmande platser. Kanske checka av resmål på en lista, samla stämplar i passet, eller plutta ut nålar på en karta. Men så finns det de som reser tillbaka till samma ställe dussintals gånger. Vad är det som driver "den återvändande resenären" att göra samma resa, om och om och om igen?

Bland de resmål som är populärast att återvända till ligger Spanien i topp. Till destinationerna Gran Canaria och Mallorca har flera resenärer återkommit fler än 40 gånger (!) genom åren. Men även Grekland, Turkiet och Thailand har många trogna resenärer som återkommer år efter år.

Vi frågade våra norska kunder om det är något särskilt resmål eller hotell de gärna åker till om och om igen.

  • Turkiet är den plats vi alltid kommer tillbaka till tack vare den härliga värmen, aktivitetsutbudet, den korta flygningen, kulturen, priserna och mycket mer,. förklarar Desire.
Turkiet Alanya båtutflykt
Turkiet har många återkommande turister, kanske för att det finns så mycket att göra du kan till exempel åka på mängder av båtutflykter.

Men varför återvänder man inte bara till samma land eller ort, utan till och med exakt samma hotell år efter år? Ingelin har varit på Blue Star Zafiro Palmanova på Mallorca minst 15 gånger.

På frågan varför hon förälskat sig i just Viva Palmanova svarar hon:

  • Hotellet har förnyat sig flera gånger under årens gång. Det är ett fint hotell med god mat, trevlig personal nära både strand, shopping och centrum.
Blue Star Viva Palmanova Mallorca
Blue Star Viva Palmanova har höga kundbetyg och hit är det många gäster som gärna reser tillbaka.

En fördel med att resa till samma ställe flera gånger är förstås att man känner igen sig. Man slipper börja om från noll varje gång vilket gör semestern ännu mer avkopplande. Du hittar till shoppinggatan och den där trevliga lilla restaurangen. Du vet vilken del av stranden som är bäst och barnen känner sig hemma och vågar beställa glass i poolbaren själva. Trevliga människor och god mat på resmålet är de vanligaste faktorerna till att folk reser tillbaka.

-Vi reser till Samos varje sommar. Ön har allt jag vill ha: god mat, god dryck, goda vänner och fantastiska landskap! Det känns som att komma hem till en god vän. Karin

Den goda grekiska maten
Kanske är det den smarriga maten som gör att folk väljer att resa tillbaka till grekiska öar som Samos år efter år?

När du återvänder till samma resmål kommer du platsen närmare och lär känna kulturen och människorna bättre. Kanske är det till och med så att man knyter an till platsen på ett annat sätt. Flera av våra resenärer berättar att de har som ”en andra familj” på sitt favoritresmål. Och just Samos är det många som gärna reser tillbaka till. Norska Mette reste till Phytagorion på Samos första gången 1989. Sedan dess har hon återvänt år efter år och nu är det som hennes andra hem. Hon beskriver ön som pittoresk, trevlig och gästvänlig.

Pythagorion Samos
Det är många som reser tillbaka Pythagorion på Samos om och om igen.

Nästan hälften av TUIs kunder väljer faktiskt att resa tillbaka till samma land igen inom en treårsperiod. Så även om att resa för många är synonymt med att upptäcka nya platser, är att resa lika mycket att komma hem för andra. Så var i världen finns ditt andra hem?