2019-05-02

Checka in bagaget - tänk på det här

Att tappa bort eller glömma resväskan på semestern är lite av en mardröm för många. Det finns mycket på en resa vi själva inte kan kontrollera. Så här lite tips på vad du kan göra innan du ger dig av till flygplatsen för att minska risken att ditt bagage hamnar på villovägar och vad som kan underlätta om oturen är framme.

För ett par år sedan lyckades jag med konststycket att tappa bort två väskor på semester i Italien, inom loppet av en halvtimme. Först glömde jag en ryggsäck på en busshållplats. När jag sedan tog en taxi tillbaka till busshållplatsen upptäckte jag att inte bara var ryggsäcken redan borta, jag hade också glömt min andra väska i taxin som precis körde runt en krök.

Historien fick ett lyckligt slut ändå. Jag fick tillbaka både ryggsäcken (med pass, plånbok, mobil och biljetter) och den andra väskan. Allt tack vare en mycket trött taxichaufför och en ovanligt hjälpsam chokladmakare från Napoli som hette Antonio.

Men vi kan inte bara lita på att goda samariter eller chokladmakare från Napoli ska dyka upp och ställa allt tillrätta. Så här har du lite tips och råd – både för att undvika att bagaget kommer på vift och för att lindra baksmällan ifall det ändå försvinner.

Att tänka på innan du åker till flygplatsen

  • Kolla exakt vad som gäller för bagage i din hem- & reseförsäkring innan du åker
  • Förutom de vanliga förbuden kan vissa flygbolag även ha särskilda regler gällande det incheckade bagaget – t ex att du inte får packa ner värdehandlingar, nycklar, viss elektronik och andre typer av värdesaker. Skulle det försvinna med ditt incheckade bagage får du ingen ersättning för dessa föremål.
  • Sätt adress & kontaktuppgifter även på insidan av väskan (om lappen på utsidan skulle falla av)
  • Fota väskorna och bagageinnehållet (bra att ha ifall försäkringsbolaget vill ha dokumentation på innehållet)
  • Packa inte i en alltför gammal eller sliten väska – om till exempel handtaget går sönder är risken större att den kommer på villovägar

Vad kan du få ersättning för när ditt bagage är försenat?

Om bagaget blir försenat vid utresa:
Du kan få ersättning för det allra nödvändigast: Kläder, hygienartiklar och liknande men det är inga stora summor det rör sig. Tänk på att spara alla kvitton!

Om bagaget blir försenat vid hemresa:
Eftersom du förväntas ha kläder, hygienartiklar och liknande hemma som du kan använda dig så får du ingen ersättning medan du väntar på dit bagage.

tui bagage
Glöm inte att genast anmäla ditt bagage direkt på flygplatsen om det inte dyker upp på bandet.

Vem ersätter förlorat eller försenat bagage?

Det beror på om du flyger eller reguljärt – exakt vad som gäller för din resa kan du på Min sida. TUI går även efter Montrealkonventionen som styr hur mycket och när du kan få ersättning för problem med bagage i samband med en resa. Exakt vad som gäller enligt Montrealkonventionen kan du läsa här.

Vad gör du med extra värdefullt bagage?

Om du beräknar att hela dit bagage kan värderas högre än 13 000 kronor bör du anmäla det till flygbolaget. Om oturen är framme och bagaget blir stulet eller försvinner är chansen större att du får ut en högre ersättning (som dock aldrig kan vara högre än själva värdet på bagaget). Vissa flygbolag tar ut en avgift när du anmäler ditt bagage som värdefullt, en så kallad ”särskild förklaring”.

TIPS!

  • Ta en fotokopia på ditt passa ifall det skulle komma bort kan det underlätta när du ska fixa ett tillfälligt. Vill du vara extra säker kan du lägga en kopia i både handbagaget och det incheckade bagaget.
  • På bagagetaggen du fick vid incheckning står ditt bagages ID-nummer – Bra att ha när du anmäler förseningen/försvinnandet!
  • Gör en PIR (Propeprty Irregularity Report) direkt på flygplatsen om din väska inte dyker upp på bagagebandet
  • Bagaget räknas som försvunnet efter 21 dagar.

Liknande inlägg

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S 2019-12-20

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S 2019-12-11

Topp 9 hemsökta hotell

Om du söker lite extra spänning på en semester, varför inte pröva att bo på ett ordentligt hemsökt hotell? Här har du de 9 bästa hemsökta hotellen – där spökena har lite stil.
Hanna P Hanna P 2019-10-31

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18