Bulgariens bästa stränder – 8 tips

En semester i Bulgarien är lika med billiga priser och fina stränder - och då pratar vi inte bara Sunny Beach. Duni, Nessebar och Golden Sands är tre stränder som alla har sin karaktäristiska charm. Här tipsar vi om åtta stränder för alla smaker.

I samarbete med Bulgariens turistbyrå
bulgarialogo

Långa och breda sandstränder i kombination med en pålitlig sol gör Bulgarien till ett populärt sol- och badresmål. Att det ofta finns mycket prisvärda resor till Bulgarien gör ju det hela bara ännu bättre. Nu gäller det bara att hitta rätt strand för dig!

1. Sunny Beach

När Bulgarien kommer på tal är det många som tänker på Sunny Beach, vilket inte är konstigt eftersom det är den största turistorten i landet. Den finkorniga sandstranden är 6 km lång och långgrund, med andra ord passar den utmärkt för barnfamiljer. Längs med strandpromenaden hittar du mängder med caféer och beach clubs med härliga loungesoffor att chilla i. Väljer du att spendera en dag här så har du allt du behöver inom räckhåll.

Sunny Beach - TUI
I Sunny Beach finns det gott om beach clubs och caféer.

2. Duni Resort

Semesterbyn Duni Resort ligger vid en 5 km lång ljus sandstrand, ca en timmes bilresa söder om Sunny Beach. I byn, som är helt uppbyggd för en All Inclusive-semester, finns fem hotell. När du reser med TUI så bor du på familjevänliga Belleville & Holiday Village Resort. En del av stranden består av böljande sanddyner som orten fått sitt namn efter.

Duni Resort - TUI
Stranden i Duni Resort har ljus mjuk sand.

3. Nessebar

New Nessebar Beach är mångas favorit bland stränderna vid Svarta havet. Den är 2,5 km lång och du kan hyra din egen solstol för dagen. Den är dessutom långgrund, vilket gör den till ett bra val för barnfamiljer. Den har även fått utmärkelsen EU:s Blue Flag för sitt rena och klara vatten. Längs med stranden sträcker sig en härlig strandpromenad med restauranger och barer. Och vill du testa på vattensporter finns det gott om alternativ att välja på. På norra sidan av Nessebar ligger en mer avskild strand med mjuk gyllene sand.

Nessebar - TUI
New Nessebar Beach har fått utmärkelsen EU:s Blue Flag för sitt rena och klara vatten.

4. Golden Sands

Att Bulgarien stoltserar med många fina stränder är ingen hemlighet, Golden Sands är inget undantag med sin 4 km långa mjuka sandstrand och ljusblå vatten. Havet är inte riktigt lika långgrunt här som på flera av de andra stränderna, men för dig som reser med barn finns åk-attraktioner, minigolf och en vattenpark alldeles i närheten. Den livliga strandpromenaden är fylld av restauranger, caféer och butiker.

Golden Sands - TUI
Golden Sands har en 4 km lång sandstrand med ljusblått härligt vatten.

5. Sozopol

I Sozopol sträcker två sandstränder ut sig, Central Beach och Harmani Beach, där den sistnämnda fått utmärkelsen EU:s Blue Flag. Stränderna ligger i den södra delen av Sozopol och båda har gott om caféer, restauranger och butiker. Gillar du vattensporter så kan du testa bananbåt, vindsurfing eller segling.

Sozopol - TUI
En av sandstränderna i Sozopol.

6. Albena

Albena har en lång, bred och vacker sandstrand. Bakom stranden ligger den livfulla strandpromenaden där du kan ta en paus ifrån solen och äta en bit mat på en av alla restaurangerna. För barnen finns lekplatser, dammar med båtar och en klättervägg. Det finns även bekvämligheter som omklädningsrum, duschar, solsängar och parasoll.

Albena - TUI
Albenas långa fina sandstrand.

7. Balchik

Balchiks största strand ligger i den östra utkanten av staden. Även här finns möjlighet att hyra solstolar och parasoll, men under högsommaren är stranden välbesökt av turister, så kom tidigt för att hitta en ledig plats! Några kilometer norr om Balchik finns det några mer avskilda stränder belägna under klipporna.

8. Pomorie

Pomorie ligger på en smal och klippig halvö vid den södra delen av Svarta havet. Det finns flera olika stränder i Pomorie där de flesta är utrustade med solstolar och strandcaféer, men det finns även stränder som är mer undangömda om du söker avskildhet. Stränderna har fin sand, antingen ljus eller mörk, och passar bra för barnfamiljer. Pomorie är känd för sitt helande mineralvatten och många passar på att ta sig ett lerbad i närliggande Lake Pomorie.