Res med barn på Balkan

Det finns vissa familjeresor som etsar sig fast i minnet längre än andra. Vi har träffat Annika Myhre som berättar om familjens veckor nere på Balkan, en resa som definitivt tillhör den kategorin! Att bila genom Kroatien, Montenegro och andra länder blir mer och mer populärt - läs familjen Myhres reseberättelse.

Varje sommar tar familjen sikte på en gemensam resa tillsammans med en annan barnfamilj. Ambitionen är att alla i sällskapet ska få ut något av resan, både vuxna och barn. Det krävs med andra ord ett resmål som kan erbjuda en mix av slående vacker natur, spännande historiebeskrivningar, söta små byar, ett bra utbud av stränder och helst även en pool i anslutning till boendet.

Efter en tidigare jobbresa till Ljubljana var jag säker på att Slovenien skulle passa för vårt ändamål och vi litade också på andra svenskars lovord om Kroatien. Det gjorde vi rätt i!

Ett stopp i kuststaden Piran i Slovenien.
Ett stopp i kuststaden Piran i Slovenien.
Rabac i Istrien, Kroatien

Förra sommaren spenderade familjen (två vuxna och tre barn i åldrarna 8, 6 och 2 år) drygt tre veckor på Balkan fördelade på Slovenien, Kroatien, Bosnien och Hercegovina och Montenegro. Under resan såg de till att varva långa dagar vid poolen med äventyr på vägarna och avverkade i slutändan hundratals mil i hyrbil under dagarna på plats. Schema och rutt planerades efter dagsform, med undantag från första veckan då de hyrde ett hus i Istrien.

Våra förväntningar på otaliga timmar i varmt badvatten, magnifika naturvyer och pittoreska småbyar uppfylldes med råge och vår familj kommer definitivt att återvända till Balkan framöver.

Annika Myhre

Gör: Driver resebloggen Resfredag och en podcast om resor, Att Resa podden
Reser i sommar: Större delen av sommaren kommer att spenderas i Sverige (mest på västkusten och i Blekinge) men det blir också en resa till Irland. Sommaren avslutas med roadtrip i Europa med slutdestination Schweiz tillsammans med familjen.

Plitvice Nationalpark i Kroatien
Plitvice Nationalpark i Kroatien

Familjens favoritstopp längs vägen

  • Kroatien: Barnen uppskattade i ärlighetens namn allra mest poolhänget vid vårt hyrda hus i Istrien, men gillade också vår vandring i den natursköna nationalparken Plitvice.

  • Slovenien: Vi vuxna föll pladask för det sockersöta lilla kustparadiset Piran, en medeltida stad som ser ut att vara klippt och skuren från en sagobok.

  • Bosnien och Hercegovina: Här tyckte vi alla det var spännande att se de modiga grabbarna som hoppade ner i vattnet från den berömda Mostarbron.

  • Montenegro: Badlandet i Budva blev en riktig höjdare för våra barn, medan vi vuxna helst hade velat stanna i Kotors utkanter för att promenera, bada och njuta av Balkans motsvarighet till Norge.

perast montenegro
Perast i Montenegro

Tips för en resa med barn på Balkan

  • Åk med fördel precis innan eller efter högsäsong i juli och augusti för att undvika folkmassor, höga priser och värmebölja.

  • Se till att besöka stränder och sevärdheter tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen för bästa möjliga upplevelse.

  • Stanna inte på hotellet! Det finns oerhört många vackra utflyktsmål i Balkan: byarna i Slovenien, slående vackra nationalparker i Kroatien och mäktiga bergsmassiv i Montenegro för att ta några exempel.

  • Gå aldrig hemifrån utan att packa med badkläder. Längs stora delar av Kroatiens kustremsa finna badmöjligheter runt varje ny vägkrök.

  • Tänk på att stenstränder och klippor är mer regel än undantag på Balkan, är ni ute efter långa sandstränder ska ni förmodligen välja ett annat resmål. (Det finns sandstränder, bland annat i Omis, Kroatien, men de är inte så många.) Ta gärna med badskor hemifrån, om inte annat finns de att köpa på plats.