Bästa karnevalerna jorden runt

Damma av dina sambaskor och släpp loss i några av planetens största gatufester! Eftersom vi talar om en kristen tradition är det inte ens syndigt. De flesta karnevalerna kulminerar i februari men det finns även ett par alternativ på sommaren. Här tipsar vi om sju resmål där festen är som allra mest färgstark.

Traditionen med karnevaler har en lång historia och hänger ihop med den kristna fastan före påsk. I faktarutan längst ner kan du läsa mer om den religiösa och kulturhistoriska bakgrunden. Men nu tar vi det roligaste först och går direkt på partytipsen!

1. Karnevalen i Rio de Janeiro

Alla karnevalers moder, en fest där ungefär två miljoner människor beräknas delta. Plymerna har vajat över Rio ända sedan den första karnevalen 1723 (snacka om att hålla på traditionerna). Festen är igång under lång tid och över stora delar av staden, men de officiella programpunkterna koncentreras till de fem sista dagarna före fastan. Vilket 2018 kommer att bli fredagen den 9 februari–tisdagen den 13 februari. Då paraderar mer än 200 rivaliserande sambaskolor, som var och en iscensätter en osannolikt påkostad show med dansare, kostymer, böljande sidentyger, jättelika drakar och andra sagodjur, allt ackompanjerat av sambaorkestrar som gör det till en omöjlighet att inte dansa med. Ett tifo innan Sverige spelar fotbollslandskamp är som en gäspning i jämförelse.

Vissa inslag i Rios karneval liknar en OS-invigning
Vissa inslag i Rios karneval liknar en OS-invigning

2. Mardi Gras – karnevalen i New Orleans

I New Orleans firar man gärna grundligt, så deras karneval pågår i lite mer än en månad, från trettondagsafton till fettisdagen. Allra mest drag är det även här de sista fem dagarna, vilket alltså blir 9–13 februari denna vinter. Hela centrum är skådeplats för parader och spontana upptåg, ett av flera huvudstråk är Bourbon Street. Olika ”krewes” (kreolstavning av crews, det vill säga besättningar) uppträder med dans, musik, facklor, fantasifulla fordon och påkostade kostymer. Och det är inte bara samba som gäller, utan många krewes är inspirerade av afrikansk kultur, med allt från zuludansare till bongotrummor och zebraskinn. Själva namnet Mardi Gras är inte det minsta konstigt för den som kan lite franska. Det betyder helt enkelt fet tisdag.

Ett av många tävlande "krewes" i New Orleans
Ett av många tävlande "krewes" i New Orleans

3. Karnevalen i Santa Cruz på Teneriffa

Hur många vet att världens näst största karneval – slagen enbart av den i Rio – äger rum på den kanariska ön Teneriffa? Upp emot en miljon människor deltar i festen, som i sin spontana form pågår lite överallt på gatorna i öns huvudstad Santa Cruz. Den officiella delen består av hundratals grupper som hela året har förberett kostymer, dans och sång till färgsprakande karnevalståg. Två höjdpunkter 2018 blir valet av karnevalsdrottning onsdagen den 7 februari, som är festligheternas startskott, och den stora slutparaden El Coso tisdagen den 13 februari. När alla har festat klart och fastan börjar på askonsdagen markeras det av ceremonin Entierro de la sardina, vilket betyder ”sardinens begravning”. Ett fejkat sorgetåg med bistra män och gråtande ”änkor” bär fram en jättelik konstgjord sardin som ska begravas. Spanjorerna kan konsten att ge pampig inramning även åt ett fenomen som baksmälla...

Här läser du om TUIs resor till Teneriffa »

Teneriffas klimat gör det lätt att festa i februari
Teneriffas klimat gör det lätt att festa i februari

4. Karnevalen i Nice

Vissa säger att det här är världens äldsta karneval, historiska källor talar om festligheter redan år 1294. Idag satsar de tävlande teamen mycket på jätteskulpturer som kan föreställa allt ifrån sagofigurer till kändisar. Temat för 2018 års karneval är King of Space, så räkna med att få se många utomjordingar. Hela staden är skådeplats men de stora karnevalstågen går från Place Massena runt parken Jardin Albert 1er. En egen tradition i Nice är att man också har ”blomsterkrig” (Bataille de fleurs) på strandpromenaden Promenade des Anglais. Från de framrullande fordonen i en spektakulär parad kastas hundratusentals blommor ut mot åskådarna. Obs! Nästa karneval i Nice äger rum 17 februari–3 mars 2018, alltså några veckor senare än i andra länder.

Här läser du om TUIs resor till Nice »

Karnevalen i Nice
Sydfransk fantasiskapelse på Nices gator

5. Notting Hill-karnevalen i London

Här talar vi inte om lika lång tradition, men sedan starten 1966 har Notting Hill-karnevalen växt till en spektakulär och påkostad fest. Och man har helt släppt kopplingen till den kristna fastan – karnevalen går av stapeln under två dygn i slutet av augusti, en söndag och den påföljande måndagen som också är helgdag (”Bank Holiday”). Inspirationen är karibisk och de flesta festfixarna har sina rötter i tidigare brittiska kolonier i Västindien. Musiken du får gunga med till är därför framför allt reggae, soca, salsa och calypso. Artisterna uppträder såväl på ett trettiotal fasta scener som från framrullande fordon. Som festivalmat kan du till exempel prova jamaicansk jerk-kyckling. Festen pågår i stora delar av västra London och huvudparaderna både under söndag och måndag går från Great Western Road genom Notting Hill fram till Ladbroke Grove. 2018 äger karnevalen rum den 26–27 augusti.

Här läser du om TUIs resor till London »

Färgstark outfit i Notting Hill
Färgstark outfit i Notting Hill

6. Karnevalen i Venedig

Det här är en av världens mest berömda och långlivade karnevaler, med anor tillbaka till medeltiden. Den är lite mer förfinad och klassisk än många andra platsers bullrande folkfester. I Venedig är karnevalen en jättelik maskerad, och allra mest känd har den blivit för tävlingen om den vackraste karnevalsmasken. Dessa täcker ofta hela ansiktet och kan vara utsmyckade med allt från guld till ädelstenar, eller likna stora fågelnäbbar. Eftersom det här är Venedig sker flera av de stora paraderna på kanalerna, med framglidande båtar som du får beundra från kajkanten eller någon av broarna. Men självklart har man även evenemang på den stora Markusplatsen, som skapar en stämningsfull inramning med sina arkader, kajer, kampanilen, San Marco-basilikan och Dogepalatset. Paraderna och andra spektakulära programpunkter äger rum från Festa Veneziana med vattenparad den 27 januari och fram till tisdagen den 13 februari, när allt kulminerar med Mariafesten som utser karnevalens drottning.

Här läser du om TUIs resor till Venedig »

Alternativa kungligheter på Venedigs karneval

7. Karneval der Kulturen i Berlin

Även i den tyska huvudstaden har man släppt kopplingen till den kristna fastan och kör istället sin karneval under pingsthelgen – vilket säkert funkar bättre än februari rent vädermässigt. 2018 ska du vara på plats den 18–21 maj. Officiellt kallas evenemanget Karneval der Kulturen, alltså Kulturernas karneval. Det kan låta högtidligt men inslagen av plymer, lättklädda dansare och gungande musik är minst lika stora som på andra håll. Karnevalens namn har valts för att hylla Berlins kulturella mångfald. Grupper med olika etniskt ursprung uppmuntras att visa upp sina mest färgstarka festtraditioner inom dans, musik och mat. Så det blir sydamerikanskt och afrikanskt sida vid sida med turkiskt, spanskt och kinesiskt. Under de fyra dagar karnevalen pågår (fredag–måndag) är Blücherplatz i stadsdelen Kreuzberg mittpunkt, med musik från festivalscener, gatukonstnärer, akrobater och marknadsstånd. Själva kulmen inträffar på pingstsöndagen, när det stora karnevalståget under åtta timmar dansar sig fram genom Kreuzberg.

Här läser du om TUIs resor till Berlin »

Den hippa stadsdelen Kreuzberg är känd både för karneval och street art
Den hippa stadsdelen Kreuzberg är känd både för karneval och street art

Vad är en karneval?

Själva ordet karneval kan översättas med ”farväl till köttet”. Det är en kristen tradition som går ut på att förbereda sig inför den 40 dagar långa fastan, som pågår fram till påsk. Och eftersom påsken har rörligt datum får även karnevalerna det.

I den kristna traditionen pågår denna förberedelsetid i mer än en månad, från trettondagen till fettisdagen, som är den sista dagen innan fastan börjar på askonsdagen. De sista dagarna har man ofta passat på att roa sig extra mycket och frossa i mat och dryck.

I sin nutida betydelse av gatufester med dans, musik och parader brukar en karneval oftast pågå i 4–7 dagar med final och klimax på fettisdagen. Men på vissa håll har ordet lämnat sitt kristna ursprung och blivit en allmän beteckning på festligheter utomhus med dans och parader. Så är det till exempel i de europeiska städerna London, Nice och Berlin, som ordnar karnevaler på avvikande datum (se ovan).

2018 infaller fettisdagen den 13 februari, varefter fastetiden börjar på askonsdagen den 14 februari. Det är alltså veckan före det som de flesta karnevaler står på sin höjdpunkt.