Så ska det smaka! Barnjuryn väljer flygmat

Om barnen själva får komponera sin måltid på flyget – vad hamnar på brickan då? Bara godis och läsk? Nej, faktiskt inte. TUI fly gjorde ett vågat experiment och kallade in en barnjury med full bestämmanderätt. Läs vårt reportage om det överraskande resultatet och möt en charmig testpanel.

Januarikvällen ligger kall och mörk utanför TUIs huvudkontor i Stockholm. Men i det stora köket är det varmt och färgglatt. På en rymlig köksö står en myriad assietter med allt från pannkakor till bacon, potatistärningar, små omeletter, tre sorters brödbullar, ostar och tomatsalsa. Men även godsaker som till exempel crunchy bars, morotskaka, äppelpaj, hallonpaj och chokladbollar.

Provsmakningstallrik från urvalet av barnens egen flygmat på TUI fly
Avsmakningstallrik med några av de tänkbara komponenterna till en varm måltid

En jury men åtta viljor

Så kommer de en efter en in genom glasdörrarna – kvällens huvudpersoner. Alltså den åtta personer starka juryn av hungriga barn i åldrarna mellan fem och tolv år. Mössor, termobyxor och vinterstövlar hamnar i högar på stolar och golv samtidigt som fotografen och provkökets kockar gör sig redo. Nu väntar tre timmar av intensiva provsmakningar och jurydiskussioner.

Flicka som deltar i juryn när barnen själva får välja flygmat på TUI fly
Filippa, 12 år, synar sin cocktailkorv inför avsmakning

Visst kan barn fatta smarta beslut

Att det här genomfördes är en fråga om demokrati – om man vill uttrycka det högtidligt. TUI fly vill helt enkelt ge sina yngre resenärer mer inflytande. Vuxna bestämmer så mycket annat om vad en semesterresa ska innehålla, så varför skulle inte barnen åtminstone kunna få välja sin egen mat på flyget?

Camilla tror på barnen

Camilla Gustavsson är ansvarig för menyerna på TUI fly och var den som ledde kvällens övningar. Varför drog hon igång det här?

– Det kanske låter högtravande, säger Camilla, men jag ser det faktiskt som en fråga om medbestämmande. Vi på TUI fly vill ge våra yngsta resenärer lite mer att säga till om. Vuxna dikterar så mycket annat av innehållet i en semesterresa, så varför skulle inte barnen åtminstone kunna få välja sin egen mat på flyget?

Barnjury provsmakar barnens egen flygmat på TUI fly
Amelia, 5, och Max, 6, provar pannkakor

Rätt kombinationer är nyckeln

Att förbereda provsmakningen har krävt mycket tid och eftertanke för Camilla och hennes medarbetare.

– Det är inte så enkelt att det bara handlar om en måltidsbricka, förklarar hon. Nej, juryn måste enas om tre olika smakkombinationer – en varm frukost, en kall lunch och en varm middag. Och då innehåller var och en av dem 5–6 olika komponenter. Så många assietter blir det…

Barnjury som provsmakar flygmat åt TUI fly
Camilla och barnjuryn under provsmakning nummer två

Vinnarbrickan – frukost

Barnen smakade sig noga igenom alla alternativ innan det blev dags för omröstning. Färska körsbärstomater vann solklart över tomatsåsen, som många tyckte var lite stark. Däremot blev det väldigt jämnt mellan alternativen pannkakor och bacon & potatistärningar, så Camilla kom fram till att hon i rättvisans namn måste växla mellan båda alternativen. Så här ser vinnarbrickan ut i alternativet utan pannkakor:

Smaskig frukost med bacon & potatistärningar (alternativt pannkakor), körsbärstomater, yoghurt, rågbrödsfralla och crunchy bar

Vinnarbrickan – varm måltid

Små smakbitar stod framdukade av ett helt gäng smaskigheter – lasagne, pasta bolognese, köttbullar, kycklingfilé, potatismos, gult ris, potatisgratäng, gröna ärter, körsbärstomater, sockerärter, gräddsås, krämig tomatsås med mera. Lasagnen vann en enkel seger över köttbullarna och som tillbehör valde barnen BÅDE sockerärter och majs. Avrundad med hallonpaj blev den varma måltiden så här:

Den vinnande varma måltiden när en barnjury valde flygmat till TUI fly
Som varm flygmåltid valde juryn lasagne, majs, sockerärter, bröd, yoghurt och hallonpaj (som till skillnad mot på bilden ska serveras med vaniljsås)

Vinnarbrickan – kall måltid

Det märks att juryn börjar bli mätt nu, avsmakningen går långsammare. Ändå behåller alla åtta koncentrationen på ett beundransvärt sätt och provar sig noga igenom alternativ som kokt pennepasta, pastasallad, potatissallad, marinerad kyckling, skinka, kalla köttbullar, ärter och paprika i tre färger. Så här utföll domslutet:

Vinnaren som kall lunchlåda när barnens jury valde flygmat åt TUI fly
Kall lunchlåda med majs, paprika, skinkskiva, minigodispåse, crunchy bar och som dessert en pannkaka med jordgubbssylt

Fakta om barnens mat på flyget

Den särskilda barnmåltiden serveras till passagerare 2–11 år. Brickorna bärs ut i flyget innan de vuxna får sin måltid, så att de minsta i lugn och ro kan få hjälp med att öppna lådor och förpackningar. De tre nya menyerna serveras på TUI flys flygningar från Norden under sommaren 2018 med start den 1 maj. Här kan du läsa mer om mat på flyget »

Presentpåse som belöning

Menychefen Camilla sammanfattar kvällen med kinder som blivit lite röda av stress men samtidigt lyckligt leende:

– Det här känns så lyckat! Barnen valde klokare än de flesta vuxna. Jag blev överraskad att vinnarbrickorna innehåller så många nyttiga alternativ, som till exempel crunchy bars och flera sorters grönsaker.

Klockan hann bli nio på kvällen innan barnjuryn släpptes hem. Som belöning för väl förrättat värv fick de varsin tung kasse med presenter, bland annat ”Barnens kokbok”, Droste-choklad, gelébjörnar, nyckelband och en pop-socket till mobilen.

Deltagare i barnjuryn som fick välja barnens flygmat ombord på TUI fly
Bra jobbat, Adrian, och alla ni andra. TUI fly tackar för hjälpen med att hitta barnens egna favoriter :-)

Till sist – barnjuryns kloka ord

”Det var inte ett dugg svårt, jag visste direkt”
Caesar, 8 år

”Allt var bra utom korven”
Adrian, 7 år

”Pannkaka! Pannkaka! Pannkaka!”
Amelia, 5 år

”Jag ska nog inte äta middag i kväll”
Isabel, 9 år

”Det ska vara både gott och nyttigt”
Filippa, 12 år

”Jag tror jag är ganska mätt nu”
Max 6 år, efter sista provningen

Yngsta medlemmen i juryn som valde barnens egen flygmat åt TUI fly
Den glada tjejen som var pannkakornas främsta lobbyist