Annika Sjöö tipsar – små steg mot en bättre livsstil

Annika Sjöö är känd som Let’s Dance-vinnare och programledare för Du är vad du äter. Hela hennes breda kunnande fångas bäst av titlar som hälsoinspiratör och livsstilscoach. I vår leder hon och hennes man en specialkomponerad träningsresa för TUI, men vi fick en exklusiv intervju redan nu, där Annika delar några av sina bästa tips.

TUI: Nyårslöften om att träna mer och äta nyttigt brukar smälta bort samtidigt som snön. Hur kan man hålla sina sunda målsättningar vid liv?

Annika Sjöö: Jag har slutat ge nyårslöften. Några vanliga misstag vi gör när det kommer till dessa löften är att vi oftast lovar oss själv för mycket. Vi går ut för hårt och sätter upp mål som är orimliga att uppnå eller bibehålla, vilket gör att vi tappar motivationen.

Att ha sunda målsättningar och ta små steg i taget skapar bättre förutsättningar för att lyckas. Jag tror inte på att ändra ALLT på en gång utan istället vara snällare mot sig själv. Leva sunt till största delen under hela året och medvetet planera de små undantag som också behövs. Göra aktiva val helt enkelt!

Annika lever som hon lär – att träna ska vara roligt!
Annika lever som hon lär – att träna ska vara roligt!

TUI: Varför tror du att svenska folkets träningsvanor skiljer sig så mycket – från tuffa pass varje dag till ingenting alls?

Annika Sjöö: Jag tror det har med många saker att göra. Hur vi har levt, vilka vanor vi har och allmänna omständigheter i livet. Samt om vi fått lära oss vad fysisk aktivitet faktiskt gör för vår hälsa. Jag tror på tålamod när det kommer till träning – allt händer inte över en natt. Vi behöver TRÄNA på att TRÄNA! Ju mer vi gör det desto bättre blir vi på det och får allt lättare att motivera oss till att få passen genomförda.

Idag finns så mycket som ska ”underlätta” för oss i vår vardag och alla dessa hjälpmedel gör oss tyvärr mer stillasittande. Exempelvis var vi tidigare (när vi levde som jägare och samlare) tvungna att motionera för att skaffa mat. Idag kan vi bara lyfta luren och få den hemlevererad till dörren. Men jag tror också att alla inte upptäckt de fantastiska effekterna som fysisk aktivitet har! Att den gör oss piggare, gladare, friskare, mindre stressade etc.

TUI: Hur kan jag göra för att få in mer motion i vardagen?

Annika Sjöö: Jag tror på orden ”all träning är bättre än ingen alls” och att ”alla träningspass vi gör behöver inte vara perfekta”. Att få till bara lite mer rörelse i vår vardag gör skillnad för vår hälsa!

Ofta ställer vi för höga krav och tycker att om vi inte får till ett, enligt oss själva, ”riktigt” träningspass så kan det lika gärna kvitta. Men vardagsmotionen gör också skillnad! Självklart ska träning vara kul, för då kommer vi också göra det oftare. Men ibland behöver vi också göra saker bara för att vi vet att det är bra för oss!

TUI: Och hur kan jag äta nyttigare utan att behöva bli kostexpert och odla mina egna bönor med namn som man inte kan stava till?

Annika Sjöö: Kost är ett hett debatterat ämne och jag förstår att man blir förvirrad idag. Vissa säger en sak och andra något helt annat. Ändå anar vi oftast själva vad som är bra för oss och inte. Jag tror på att hitta ett förhållningssätt till mat som fungerar långsiktigt, precis som med träningen och nyårslöftena. Att ta några små steg i taget så att kroppen gradvis vänjer sig vid förändringen. De flesta kan komma långt bara med hjälp av uppdelningen i CRAP och FOOD (se ruta nedan).

Mindre CRAP och mer FOOD!

Mindre:
C – K(C)olsyrad läsk
R – Raffinerat socker
A – Artificiella ämnen och sötningsmedel
P – Processad mat

Mer:
F – Frukt och grönsaker
O – Omega 3
O – Oprocessad mat
D – Dricka vatten

TUI: Vad tror du är fördelen med att hänga med på en träningsresa i grupp?

Annika Sjöö: Gemenskapen på träningsresor är fantastisk! Jag har jobbat på sådana resor varje år sedan 2010 och varenda en har varit smått magisk. Att svettas, skratta, kämpa och uppleva härliga träningspass och miljöer med andra är något som bara måste upplevas!

TUI: Din och din mans träningsresa till Kreta i maj är redan fullbokad. Vad missar vi som inte hakade på i tid? Hur tänker du lägga upp det?

Annika Sjöö: Jag och min man har jobbat som instruktörer på väldigt många träningsresor men alltid haft en dröm om att få arrangera egna. Och nu tack vare TUI har det blivit möjligt. Vi vill erbjuda gruppen en stor variation av träning med grymma instruktörer i kombination med ett fint hotell och god mat. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och man bestämmer själv hur mycket man vill träna. Av erfarenhet vet vi att de flesta tränar väldigt mycket. Vi erbjuder allt från löpning till cirkelträning, yoga och pulspass. Oftast brukar jag ha mycket dans på träningsresor, men det här blir ingen dansresa utan nu vill jag även visa min sida som löpcoach. Löpning är en stor passion för mig!

TUI: Kan det komma fler chanser? Skulle du vilja köra fler träningsresor åt TUI?

Annika Sjöö: Mer än gärna! Vi hoppas på återkommande träningsresor varje år.

Ingen är perfekt från början, det viktiga är att utvecklas
Ingen är perfekt från början, det viktiga är att utvecklas

TUI: Har du alltid varit lika medveten om kost och motion? Eller hur började allt för dig?

Annika Sjöö: Jag har alltid varit väldigt aktiv. Började spela fotboll när jag var sex år och tycker själv att jag har en grym bollkänsla, haha! Men när jag var tolv valde jag att satsa på dansen fullt ut och sett så här i efterhand känns det som ett bra val! Jag har också länge haft en stor passion för matlagning och bakning och gillat att ”experimentera” fram mina egna nyttigare alternativ. Det har resulterat i mina hittills tre kokböcker.

TUI: Kan du tillåta dig några ”syndiga” ovanor? Till exempel godis, söta desserter eller att skolka från träningen?

Annika Sjöö: Absolut! Tänker att ”inget är så nyttigt att du alltid kan äta det men inget är heller så onyttigt att du aldrig kan äta det”. Jag gillar champagne! Och om jag inte får till ett planerat träningspass så får jag inte panik över det.

TUI: Vilken sorts resor gillar du bäst?

Annika Sjöö: Träningsresor i ett varmt land!

TUI: Har du några favoritresmål?

Annika Sjöö: Jag älskar Franska rivieran, Grekland och New York.

TUI: Vill du dela med dig av något särskilt reseminne?

Annika Sjöö: En av våra bästa resor med familjen var till TUI Family Life Aegean Park förra sommaren. Vår son Kelvin hade precis lärt sig simma och vi hade ett rum med poolaccess. Det var en fantastisk resa och hotellet hade bra service på alla sätt!

TUI: Inför bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel lär du ha övat in brudvalsen med dem. Vem av dem tror du skulle ha bäst chanser i Let’s Dance?

Annika Sjöö: Haha, måste nog vara pedagogisk och svara båda på den frågan! Det var en stor ära att få detta uppdrag och något jag tänker på ibland och nyper mig i armen.

Här kan du läsa mer om TUIs träningsresor »

Foto, toppbild: Markus Holm
Övriga bilder: Johanna Svanström

Mer om Annika

Annika Sjöö, 36 år, är för många mest känd som Let’s Dance-vinnare och programledare för Du är vad du äter. Men den bilden säger långt ifrån allt. Hon är även författare, föreläsare, kostrådgivare, bloggare, hälsoinspiratör och – sist men inte minst – en av coacherna för TUIs träningsresor. Karriären som professionell dansare började tidigt, när Annika vann två Junior-SM i tävlingsdans. Läs mer på hennes blogg annikasjoo.se.