13 av Kanarieöarnas bästa stränder – tipsen du inte vill missa

På Kanarieöarna finns stränder för alla smaker, från Fuerteventuras långa gyllene stränder till Teneriffas unika lavastränder. Här kommer 13 tips på både kända och okända stränder på de fyra populäraste Kanarieöarna.

Stränder på Teneriffa

1: Las Teresitas ligger i princip så långt norr ut du kan komma på Teneriffa. Här väntar en lång bred strand med härligt gyllengul sand.

2: På norra delen av ön hittar du också Playa Jardin i utkanten av Puerto de la Cruz. Stranden ligger (som namnet antyder) omgiven av en trädgård och hela området är designat av den kände kanariske arkitekten César Manrique.

3: Några av Teneriffas mest populära stränder är riktigt fina och det är lätt att förstå varför de uppskattas av så många. Värt att nämna är stränderna Las Vistas och Los Cristianos med ljus härlig strand. Playa El Duque och Playa Fanabe är två breda strandfavoriter med gott om solsängar.

4: Stranden La Teijita ligger precis vid flygplatsen och kanske är det därför den här stranden har så gott om plats. Här finns inga hotell eller andra hus för den delen heller.

Stränder på Lanzarote

5: Om du söker efter Lanzarotes bästa stränder får du ofta svaret att det är Playa de Papagayo, vilket faktiskt refererar till flera stränder alla belägna på Lanzarotes allra sydligaste punkt. Av dessa stränder är Playa de las Mujeres den största. Hela området är relativt oexploaterat så det finns gott om plats även på Playa de la Cera, Playa de las Ahogaderas och Playa de las Coloradas. Papagayo Beach är lite mindre och ligger i en skyddande bukt, detta är också den enda stranden där det finns ett litet strandhak.

6: Vill du bo nära Papagayo-stränder är orten Playa Blanca den närmsta och en lugn semesterort. Den lokala stranden Playa Flamingo kan varmt rekommenderas, framför allt för familjer.

7: Nära Puerto del Carmen ligger Playa de los Pocillos som är bred och har härlig sand. I södra änden av Puerto del Carmen ligger Playa Chica som många uppskattar för sin naturliga charm där sand blandas med små klippformationer.

8: Längre norr ut vid orten Costa Teguise ligger Playa Del Jablillo som är liten ”men naggande god” så att säga.

Stränder på Fuerteventura

9: Playa de Sotavento är kanske Kanarieöarnas längsta strand. Exakt hur lång den är beror lite på hur man räknar med här finns handduksplats så det räcker och blir över. Dessutom är vattnet härlig kristallklart. Närmsta ort heter Jandia och där hittar du hotell i alla prisklasser.

10: Stränderna vid Corralejo bjuder på en minst lika härlig sol- och bad upplevelse med turkost vatten och mängder av mjuk sand. Extra populärt tillhåll bland vindsurfare och kite-surfare.

11: Stränderna på Fuerteventuras västkust är ofta inte badbara pga mycket starka strömmar. Men på den nordvästra tippen av ön finns den underbara stranden La Concha vid byn El Cotillo. Här blandas ljus sand, svarta lavastenar och turkost vatten i flera små badvikar.

Stränder på Gran Canaria

12: Meleneras, alltså inte Meloneras, utan denna strand ligger på öns ostkust och är mycket populär bland lokalbefolkningen. Och det är lätt att förstå varför, här finns många fisk- och skaldjursrestauranger med färsk fångst på menyn och stranden har dessutom blå flagg-utmärkelse tack vare sitt fina vatten. Ett perfekt stopp på bilturen hem från Las Palmas till hotellet på sydkusten.

13: En annan strand som är populär bland lokalborna är Playa de Sardina del Norte, på nordväst-kusten. Den är inte jätte stor men väldigt pittoreskt med små färgglada hus i bakgrunden.

Playa de Sardina del Norte är en av Gran Canarias mindre turistiga stränder med mycket charm.
En av Gran Canarias mindre kända stränder heter Playa de Sardina del Norte och är väldigt populär bland lokalborna.

Fler tips på stränder på Gran Canaria hittar du i vår Guide till Gran Canarias bästa stränder.