10 überbra Berlintips

2017-01-25
Jonas S
Berlin är en modern och samtidigt tidlös storstad som ligger en kort flygresa bort. Staden rymmer allt från minnesmärken från de två stora krigen till nattklubbar som aldrig stänger. Restips är alltid bra, framförallt när det kommer till storstäder som spretar i sitt utbud. Därför har vi samlat tio tips som kommer att lyfta din resa till Tysklands huvudstad.

Berlin

Jag har besökt Berlin fler gånger än jag varit där. Via musik, film, romaner och reseskildringar. För mig är Berlin mycket en plats med flera parallella tider och historier. Hans Fallada, David Bowie, Carl Johan Vallgren, Jörn Donner, Jens Lekman med flera har tagit mig dit.

Fiktion, falafel & currywurst

Det är inte så att jag föredrar Berlin i fiktionen, eller kanske. Visst är en falafel i Kreuzberg eller en currywurst med en liten öl vid Hackescher Markt trevligt. Visst är en promenad längst Karl Marx Allee när en låg höstsol färgar den breda gatan gyllene något som stannat i mitt minne. Men det är framförallt fiktionens Berlin som fått mig att älska staden.

Löprundor, klubbar och gångar under staden

För att ge de bästa tipsen, och för att inte bara rada upp olika lästips, så har jag tagit hjälp av min kollega Emma som bott i staden under flera år. Här är hennes tio bästa Berlin-tips:
  1. Treptower Park – ro en sväng, spring en runda eller bara chilla och missa inte Spreepark – ett övergivet nöjesfält som förmodligen inte kommer stå kvar länge till.

  2. Strandbadet Wannsee. Det kan bli riktigt varmt i Berlin på sommaren! Då finns Europas största insjöbad en S-bahnresa bort från stadens hetta.

  3. Go underground 1 – det finns massor av välbevarade skyddsrum och gångar kvar från kriget under hela staden. Våga dig ner! Det är värt det.

  4. Go underground 2 – ett annat måste i Berlin är att dansa natten, och morgonen, och dagen lång. Gärna i en gammal nedlagd fabrikslokal, testa till exempel Tresor.

  5. Open-air Clubs – Berlin kryllar av barer och klubbar under bar himmel som är helt underbara. Ofta riktigt fint utsmyckade med lampor och annat pynt. Besök exempelvis Club der Visionäre, Sisyphos eller Kater Blau.

  6. Gå på loppmarknad! Vintageshopping är ett måste i Berlin. Störst är söndagarna i Mauerpark.

  7. Ät currywurst! Maten är något av det jag saknar mest med Berlin. Då särskilt döner kebab och curry wurst. Det mesta kan man hitta i Sverige men en riktigt bra currywurst finns bara i Berlin. Min favorit är stans äldsta under Eberswalder Strasse station - Konnopke-Imbiss – som kan sin grej då de lagat currywurst här sedan 1960!

  8. Spela pingis! I en pingisbar eller park med pingisbord. Finns överallt!

  9. En av mina favoritsysselsättningar innan staden vaknar är att ta en tidig löptur under lindarna på Unter den Linden mellan Alexander Platz och Brandenburger Tor.

  10. Clärchens Ballhaus – måste tipsa om detta även om det är relativt välkänt! Tänk 1920-tal, tänk ballroom och sköna jazztoner. Ta U8 till Auguststraße 24 och glöm inte dansskorna!

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Packlista för vandring

En packlista för vandring ser olika ut beroende på om du ska vandra i Alperna, i svenska skogar eller längs med kusten i Cinque Terre och om du reser med eller utan barn. Hur länge du ska vandra påverkar givetvis också – är det en dagstur, ett par dagar eller en hel vecka? Här har du ett par tips på vad du ska packa för att få en skön vandringssemester.
Hanna P Hanna P 2019-01-28

Paddelsurfing – bästa semesterträningen

Paddelsurf är en aktivitet som passar dig som vill ha avkoppling, adrenalinkickar, en aktivitet som är både roligt och bra träning eller ett annorlunda sätt att åka på sightseeing. Här får du 5 anledningar att surfa på semester och 5 drömdestinationer för paddelsurfing!
Hanna P Hanna P 2019-01-13