10 überbra Berlintips

Berlin är en modern och samtidigt tidlös storstad som ligger en kort flygresa bort. Staden rymmer allt från minnesmärken från de två stora krigen till nattklubbar som aldrig stänger. Restips är alltid bra, framförallt när det kommer till storstäder som spretar i sitt utbud. Därför har vi samlat tio tips som kommer att lyfta din resa till Tysklands huvudstad.

Berlin

Jag har besökt Berlin fler gånger än jag varit där. Via musik, film, romaner och reseskildringar. För mig är Berlin mycket en plats med flera parallella tider och historier. Hans Fallada, David Bowie, Carl Johan Vallgren, Jörn Donner, Jens Lekman med flera har tagit mig dit.

Fiktion, falafel & currywurst

Det är inte så att jag föredrar Berlin i fiktionen, eller kanske. Visst är en falafel i Kreuzberg eller en currywurst med en liten öl vid Hackescher Markt trevligt. Visst är en promenad längst Karl Marx Allee när en låg höstsol färgar den breda gatan gyllene något som stannat i mitt minne. Men det är framförallt fiktionens Berlin som fått mig att älska staden.

Löprundor, klubbar och gångar under staden

För att ge de bästa tipsen, och för att inte bara rada upp olika lästips, så har jag tagit hjälp av min kollega Emma som bott i staden under flera år. Här är hennes tio bästa Berlin-tips:
  1. Treptower Park – ro en sväng, spring en runda eller bara chilla och missa inte Spreepark – ett övergivet nöjesfält som förmodligen inte kommer stå kvar länge till.

  2. Strandbadet Wannsee. Det kan bli riktigt varmt i Berlin på sommaren! Då finns Europas största insjöbad en S-bahnresa bort från stadens hetta.

  3. Go underground 1 – det finns massor av välbevarade skyddsrum och gångar kvar från kriget under hela staden. Våga dig ner! Det är värt det.

  4. Go underground 2 – ett annat måste i Berlin är att dansa natten, och morgonen, och dagen lång. Gärna i en gammal nedlagd fabrikslokal, testa till exempel Tresor.

  5. Open-air Clubs – Berlin kryllar av barer och klubbar under bar himmel som är helt underbara. Ofta riktigt fint utsmyckade med lampor och annat pynt. Besök exempelvis Club der Visionäre, Sisyphos eller Kater Blau.

  6. Gå på loppmarknad! Vintageshopping är ett måste i Berlin. Störst är söndagarna i Mauerpark.

  7. Ät currywurst! Maten är något av det jag saknar mest med Berlin. Då särskilt döner kebab och curry wurst. Det mesta kan man hitta i Sverige men en riktigt bra currywurst finns bara i Berlin. Min favorit är stans äldsta under Eberswalder Strasse station - Konnopke-Imbiss – som kan sin grej då de lagat currywurst här sedan 1960!

  8. Spela pingis! I en pingisbar eller park med pingisbord. Finns överallt!

  9. En av mina favoritsysselsättningar innan staden vaknar är att ta en tidig löptur under lindarna på Unter den Linden mellan Alexander Platz och Brandenburger Tor.

  10. Clärchens Ballhaus – måste tipsa om detta även om det är relativt välkänt! Tänk 1920-tal, tänk ballroom och sköna jazztoner. Ta U8 till Auguststraße 24 och glöm inte dansskorna!