Tips för din weekend i Stockholm

Det finns några saker som gör Stockholm lite extra perfekt som just weekend-resmål – här berättar vi varför. Och tipsar om allt från bad till sevärdheter, konst, promenader i lummig grönska och upplevelser för vuxna och barn tillsammans.

Särskilt är det två saker som gör Stockholm till något extra som weekendstad:

Vattnet – att staden de facto är ett gäng öar gör att vattnet är närvarande var man än rör sig. Det genomsyrar allt, den vågade kan till och med ta sig ett svalkande dopp mitt i centrum!

Tillgängligheten – Stockholm är inte större än att man faktiskt kan gå överallt. Kors och tvärs, genom alla stadsdelar, över alla broar. Avstånden är aldrig oöverstigliga och varje stadsdel har sin charm. Det kan helt enkelt inte gå fel – inte ens om du går fel.

Kanske har du varit här förut? Kanske bor du rent av här? Missa inte att uppleva staden på riktigt – staycation i Stockholm är oslagbart! Här är vår guide till några av guldkornen i Stockholm.

Gränd i Gamla stan i Stockholm
En av hundratals stämningsfulla gränder i Gamla stan

Bästa stadsdelarna i Stockholm

Gamla Stan i Stockholm – en resa tillbaka i tiden

Få städer i världen är så intakt bevarade som Stockholm och framförallt Gamla stan. Det faktum att vi hållit oss neutrala under krigstider har medfört att vi idag kan bo och leva mitt i historien. Att vi kan vandra i kullerstensgränder, fika i medeltida källarvalv, besöka Stockholms slott och se konst, smycken, kläder och vagnar med hundratals år på nacken. Gamla stan har många spännande guidade turer för den som önskar fördjupning. Några av dessa utförs i skymningen och fokuserar på de mörkare delarna av Stockholms historia, med allt från blodbad till pesten och gastar. Kul för hela familjen!

Gamla stan lämpar sig perfekt att undersöka helt på egen hand också, det är bara att knata gränderna upp och ned. Tids nog hamnar man på Stortorget, Slottsbacken eller i Mårten Trotzigs gränd – stans allra smalaste gata. Tips: Kolla upp restauranger i förskott, här finns gott om riktigt bra matställen men lika gott om ganska dåliga turistfällor.

Södermalm – shopping och nöjesliv i kombo

Från Gamla stan är det bara ett stenkast över till Södermalm, även denna en av de äldre stadsdelarna i Stockholm. Men samtidigt en av de mest moderna och populära. Södermalm sover aldrig, och här är det tätt mellan restauranger och barer. Gågatan Götgatan startar vid Slussen, och är en bra utgångspunkt. Här varvas små butiker med de stora kedjorna, detsamma gäller matutbudet.

Längre söderut på Götgatan, efter att ha passerat Medborgarplatsen och Folkungagatan, är det mysigt att svänga av åt vänster mot de populära ”SoFo-kvarteren” (South of Folkungagatan). Området kring Nytorget är lika modernt som genuint, och shoppingen är riktigt bra.

Letar man sig vidare mot Vita bergen och sen åter mot höjderna ovan Stadsgårdskajen har man en av Stockholms bästa utsiktspunkter.

Djurgården – grönt är skönt

Kungliga Djurgården är ett av Stockholms vackraste grönområden – och sådana finns det gott om. Att ta sig till ön Djurgården kan göras på flera sätt. En god idé är att hyra cykel och trampa sig ut hit. Ett annat är att ta den pittoreska Djurgårdsfärjan, som avgår med täta intervaller från Slussen (SL-biljetter gäller ombord denna).

På Djurgården strosar eller cyklar man lämpligen runt Djurgårdskanalen, med flera trevliga fika-, glass- eller matstopp. Rosendals Trädgårdar är en riktigt mysig oas, likaså Skånska Gruvan eller klassiska Ulla Winbladh. Det är ingen dum idé att slå sig ned på en picnic-filt heller. På Djurgården ligger dessutom flera av Stockholms bästa kulturella stopp: Vasamuseet, Skansen, Junibacken, Liljevalchs Konsthall och Gröna Lund.

Nordiska museet och Vasamuseet på Djurgården i Stockholm
Djurgården med Vasamuseet till höger och Nordiska museet till vänster

Att göra med barn i Stockholm

Skansen – mer än en djurpark

Ett besök i Stockholm är inte komplett utan en sväng på Skansen. Skansen är något så annorlunda som en djurpark i kombo med ett unikt utomhusmuseum, där byggnader från en svunnen tid finns att beskåda – även på riktigt nära håll. Här får man hälsa på inne i gamla gårdar, lära sig hur tunnbröd bakas och hur man blåser glas. Här finns vackra trädgårdar och magiska utsiktspunkter. Men visst, de flesta kommer för att titta på busiga sälar, nyvakna björnungar eller få en skymt av den skygga järven. Här finns även ett tropiskt Akvarium, där man kan vandra genom regnskog bland fritt strövande djur. På Skansen spenderar man minst en halv, oftast en hel, dag. Glöm inte våffel-stoppet!

Fjärilshuset – träffa fjärilar och hajar på riktigt nära håll

I Hagaparken finns riktigt fina promenadstråk, t ex förbi Haga Slott där Kronprinsessan Victoria med familj bor till vardags. Men här finns också ett kul inomhus-stopp: Fjärilshuset. Ett givet stopp en regnig dag, men ännu mer trivsamt en solig dag då det är lite färre besökare. Fjärilshuset huserar i en länga med gamla växthus. Ta av övertröjan och kliv in den tropiska värmen. Här råder regnskogsklimat och fjärilar i alla färger och storlekar flyger fritt omkring. Den modiga klär sig i gult, då kan du räkna med att en eller flera fjärilar slår sig ned på dig en stund. Här finns även akvarium med karp, mal, piraya med mera.

Efter en stund i värmen är det skönt att pausa med en fika eller lunch, då finns här en rymlig lunchrestaurang med bra alternativ för stora och små. Sen väntar nästa etapp – den mer nybyggda delen ”Haga Ocean”, med en gigantisk tank där fina hajar simmar runt i väntan på dagens fångst. Och hajmatningen är just dagens höjdpunkt. Under guidning av Ove Sandström, ansvarig på Fjärilshuset, matas publiken med spännande fakta samtidigt som hajarna matas med sitt. Håll utkik över dagens djurmatnings-schema redan när ni löser er biljett, underhållning garanteras!

Junibacken – en riktig sagoresa

Barnens favoritstopp är definitivt Junibacken. En plats för lek och inspiration, även för mamma, pappa, farmor och farfar. På Junibacken får man leka med allt, peta på allt, testa allt. Här finns Sagotorget, en riktigt rolig lekplats. Här finns Villa Villekulla där de vuxna kan låta barnen leka i lugn och ro medan de själva njuter av utsikten genom stora panoramafönster. Här finns Sagotåget, en åktur genom Astrid Lindgrens älskade världar, självklart till hennes egen berättarröst. Och här finns en riktigt härlig restaurang och en underbar bokhandel som förtjänar varsina stopp. Som om inte allt detta vore nog serveras flera uppträdanden och teaterföreställningar på Junibacken varje dag – håll koll på schemat så ingenting missas!

Bästa baden i Stockholm

Långholmen – badstrand i storstad

På ön Långholmens norra sida, vid Riddarfjärden nära Västerbron, ligger Långholmsbadet. En sandstrand och badplats mitt i storstaden. Hit vallfärdar Stockholmarna så fort temperaturen stiger, det är ett av många populära platser där man kan doppa tårna eller huvudet mitt i Stockholm. Ta med en filt, lite picnic och testa livet som sommar-Stockholmare över en dag.

Eriksdalsbadet – poolbad för alla smaker

Vid Skanstull på Södermalm ligger Eriksdalsbadet, Stockholms nationalarena för simidrott med både inomhus- och utomhuspooler. Här finns plats för både lek och träning, motionssim varvas med hopptorn och äventyrsbad. Utomhus erbjuds stora gräsytor med gott om plats för många solbadare en varm sommardag.

Fredhällsbadet – klippbad och bryggor

Den som inte gillar sand mellan tårna eller klor i håret kanske hellre tar ett dopp från klipporna i Fredhäll? Klipphällarna är många så det är ganska lätt att hitta en egen plätt. För den som föredrar att bada från brygga finns även det alternativet. Här badar man på djupet, så Fredhällsbadet passar främst alla simkunniga badnymfer.

Vaxholmsbåtar vid Grand Hôtel i Stockholm
Vaxholmsbåtarna avgår från Grand Hôtel mitt i Stockholm – rakt över vattnet från Slottet

Bästa dagsutflykterna kring Stockholm

Vaxholm – skärgårdens huvudstad

Stockholm är som en sista anhalt innan den unika skärgården tar vid. Tvärs över vattnet från Stockholms slott avgår dagligen flera Vaxholmsbåtar som enkelt tar dig ut till skärgårdsöarna. Den som har gott om tid kanske stannar över natten på någon ö, men som dagsutflykt rekommenderar vi en sväng till Vaxholm. Det tar mindre än en timme med båt hit, och på vägen passeras flera vackra platser. Bara att slå sig ned och njuta – antingen inomhus med en kopp kaffe, eller i solgasset ute på däck.

Vaxholm är en pittoresk skärgårdsstad, och båten angör mitt i smeten. Anrika Vaxholms hotell är den första vackra byggnaden när du kliver i land – missa inte stans bästa gelateria på hörnan av hotellet. På en egen liten ö, med linfärjeförbindelse, återfinns Vaxholms Kastell; en gammal fästning som idag inhyser både museum, restaurang mm. Också värt ett besök. Annars är det bara att börja promenera runt. Den äldsta delen av Vaxholm, pittoreska Norrhamnen, kryllar av ljuvliga små hus och prunkande trädgårdar. Huvudgatan, Hamngatan, står för shopping, restauranger och caféer. I gästhamnen brukar det koka av fritidsbåtar när säsongen är igång, då är det är trevligt att strosa ut på piren och ta sig en titt. Stannar man för middag på någon av uteserveringarna och vill kunna sitta kvar lääänge – ingen fara; det går bussar tillbaka till Stockholm sent in på natten.

Artipelag – ett konstverk i sig

Ute på Värmdö ligger Artipelag, som är en slags konsthall belägen såväl inomhus som utomhus. I en helt fantastisk miljö kan man uppleva konsten på ett helt nytt sätt. Både mer traditionellt i huvudbyggnaden, men också i naturen runt omkring. En härlig naturstig löper på en spång inom området, och man får komma riktigt nära både vatten och skog. Upplevelser för alla sinnen utlovas verkligen. Café och restaurang finns också att tillgå. Hit tar man sig med bil eller med bussar som avgår från Slussen.

Drottningholms Slott – Stockholms eget Versailles

Bara ca 20 min utanför Stockholms centrum ligger Drotthingholms slott, det privata hemmet för vår kungafamilj. Men Drottningholm är minst sagt tillgängligt för oss alla. Hit tar man sig med bil, eller med t-bana till Brommaplan och därifrån buss (ca 5 min).

Vår rekommendation är att börja med en promenad på baksidan av huvudbyggnaden, i de vackra slottsträdgårdarna. Det känns nästan som ett litet Versailles, med formklippta buskar, blommor, fontäner och roliga labyrinter att förlora sig i. Längre bort i trädgården ligger det s k Kinaslottet, tidigare sommarvist för kungligheterna. Här finns också ett växthus och café, håll koll på öppettiderna bara.

När det börjar suga i tarmen promenerar man tillbaka till slottets framsida igen, vid brofästet ligger Karamellan Café och restaurang, med både utomhus- och inomhusplatser. Här serveras svenska klassiker i riktigt pittoresk miljö. Barn med spring i benen har gott om plats att leka på gräsmattorna bredvid medan föräldrarna dricker sitt kaffe i lugn och ro.

Därefter dags att smälta maten med ytterligare promenerande, och nu rekommenderar vi den mer öppna delen av trädgårdarna. Här väntar öppna fält, vackra dammar och ljuvliga små broar att titta på näckrosorna från. Som att leva i en tavla av Monet. I denna del av parken är antalen picnic-sällskap ofta många; men ytorna generösa – här finns plats för alla.

Missa inte att kasta ett öga på flaggan på slottets tak – om den är i topp är kungen på plats i egen hög person!

Drottningholms slott
Drottningholms slott ligger på Lovön vid Mälarens strand