Vilka moln ser du från flygplansfönstret?

Om du någonsin kikat ut genom flygplansfönstret och fascinerats av molnlandskapet som sveper förbi utanför är det här artikeln för dig. En liten guide till molnskådning som lär dig känna igen allt från cumulus till makrillmoln.

För att bli molnskådare behöver du inte ha stenkoll på vartenda väderfenomen eller namnet på varje molntyp. Det räcker med att du uppskattar moln helt enkelt för att börja lära dig urskilja naturens individuella penseldrag i de storslagna molnlandskapen. Som Karin Boye skrev: Se de mäktiga moln, vilkas fjärran höga toppar stolta, skimrande resa sig, vita som snö!.

Enklast är att börja med molnens huvudsakliga släkten, som klassificieras utifrån höjd och form.

10 moln - huvudgrupperna:

  • Stackmoln (Cumulus)
  • Dimmoln (Stratus)
  • Regnmoln (Nimbostratus)
  • Åsk- och bymoln (Cumulonimbus)
  • Valkmoln (Stratocumulus)
  • Böljemoln (Altocumulus)
  • Skiktmoln (Altostratus)
  • Fjädermoln (Cirrus)
  • Slöjmoln (Cirrostratus)
  • Makrillmoln (Cirrocumulus)

Med lite träning kommer du snart lära dig att känna de vanligaste molntyperna!

Tips för en molnskådare!

Det kan vara svårt att med blotta ögat bedöma på vilken höjd ett moln befinner sig. Men kanske kan du testa att kolla in flyginformationen som finns tillgänglig på din skärm, t ex kan du se vilken höjd du befinner dig på under hela flygningen.

Stackmoln (Cumulus)

Stackmoln är nästan själva urtypen för hur vi tänker oss att ett moln ska se ut. Cumulusmolnet är ofta ett tydligt och kompakt moln. Ibland kallas det även blomkålsmoln på grund av sin form. Cumulusmolnet kan befinna sig på allt mellan 600 och upp till 3000 meter ovanför marken.

Dimmoln, skiktmoln och slöjmoln

Slöjmolnen (Cirrostratus) påminner om sin kusin dimmolnet (Stratus) – båda typerna är tunna, skira och slöjliknande moln. Men då dimmolnet är mer jordnära hittar vi slöjmolnen på 8000-9000 meters höjd. Slöjmolnen består av små, små iskristaller och är i princip omöjliga att se förutom när de skapar en halo-effekt kring solen eller månen.

Skiktmolnet (Altostratus) är ett mittemellan moln, det vill säga ett medelhögt moln. De är jämngrå som ligger i olika skikt eller lager.

Makrillmoln & böljemoln

Böljemoln (Altocumulus) kännetecknas av att det ofta är små och runda, sitter ihop som ett lapptäcke över himlen. Ibland kan böljemoln få en lins- eller mandelliknanden form och dessutom växa ihop. Då kan de plötsligt se ut som ett UFO. Makrillmoln (Cirrocumulus) kallas så för de är små och lika tättpackade som makrillar i en makrillsask. Molnen ligger på 2000-3000 meter över marken och lägger sig i horisontella lager.

Fjädermoln

De här molnen ligger alltid på hög höjd, ca 8000-9000 meter över markytan. De består av iskristaller och kan ibland blandas ihop med skikt- och slöjmoln. Fjädermoln kan ligga ensamma eller i en mindre grupp och tillskilnnad från t ex slöjmoln består de av individuella moln som till utseendet påminner om fallande fjädrar eller kristreck över himlavalvet.

Ta din molnskådning till nya höjder!

Nu har du åtminstone koll på ett par av våra vanligaste moln i skyn, kanske kan du börja peka ut dem för din granne på din nästa resa med TUI.

Vill du lära dig mer är det här dessutom bara början; det finns massor av molntyper och fenomen som du kan lära dig mer om. Du kan till och med köpa en guide, precis som med fågelskådning - Molnskådarens guide av Gavin Pretor-Pinney. Författaren grundade även det brittiska sällskapet Cloud Appreciation Society.