Världens minsta flygplatser

2019-06-11
Hanna P
Glöm VIP-lounger, vindlande korridorer till olika byggnader och dussintals restauranger samt pop-up butiker... på världens minsta flygplatser får du istället nöjet att landa på ön som har Nederländernas enda vulkan eller besöka en restaurang som fått nya heltäckningsmattor så sent som 2008.

Glöm VIP-lounger, högteknologiska lekplatser för både barn och vuxna medan ni väntar på flyget, och dussintals restauranger och caféer att välja mellan. Här är de små flygplatserna, som trots sina avlägsna läge eller svåra terräng kämpar på.

1. Barra Airport

Barra Island, Yttre Hebriderna, Skottland.
Flygbolag: Loganair och Flybe
Antal landningsbanor: 3 (den kortaste är 680 meter)

Inte ett Starbuck så långt ögat når men även om Barra Aiport är en av världens minsta flygplatser så är den i alla fall en av världens få flygplatser med en sandstrand som landningsbana. Barra Airport påminner mer om ett litet strandskjul, vindpinat av de skottska kustvindarna, än en plats där flygplan landar.

När planen landar styrs helt av moder natur då landningsbanorna helt ligger under havetsyta när högvattnet rullar in. Det faktum att en av landingsbanorna faktiskt är en sandstrand har gjort Barra Airport populärt för filminspelningar som behöver en scen med en dramatisk landing.

tui världens minsta flygplatser
När flygplatsen stänger blir landingsbanan en populär badplats.

2. Morgantown Municipal Airport

Morgantown, West Virginia, USA.
Flygbolag: United Airways
Antal landningsbanor: 2 (den längsta är hela 844 meter)

Från Morgantown Municipal Aiport kan du flyga till Clarksburg (Wet Virginia) och hela vägen till Washington Dulles. Medan du väntar kan du bekvämt luta dig tillbaka på flygplatsen enda restaurang som fick nya heltäckningsmattor så sent som 2008 och numera dessutom har WiFi utan kostnad. Från restaurangen har du utsikt mot en av landningsbanorna.

tui världens minsta flygplatser
Morgantown kanske har en av världens minsta flygplatser men här är i alla fall kaffet gratis.

3. Luang Prabang Airport

Luang Prabang, Laos.
Flygbolag: Bangkok Airways, Lao Airlines och Vietnam Airlines
Antal landningsbanor: 1

Kanske har Luang Prabangs flygplats bara en enda landningsbana men den är åtminstone 2200 meter lång vilket inte är fy skam. Skulle du ha nöjet att besöka denna flygplats kommer du kunna både shoppa och äta - det finns ett par småtbutiker och en restaurang här.

tui världens minsta flygplatser
Flygplatsens byggnader är designade med de berömda buddhistiska templena som inspirationskälla. Men det är ändå rekommenderat att du besöker orginalet om du skulle ha vägarna förbi och inte bara nöjer dig med flygplatsen.

4. Moshoeshoe I International Airport

Maseru, Kungadömet Lesotho
FLygbolag: South African Airways International och Mission Aviation Fellowship
Antal landingsbanor: 2 (3000 meter och 1000 metet lång)

Mitt i Sydafrika ligger det lilla kungadömet Lesotho. Här kan du flyga internationellt fast bara till Johannesburg. Flygplatsen har fått sitt namn från kung Moshoesheo den förste som blev landets förste kung 1820 efter att han försvarat sanfolket mot de anfallande zulukrigarna.

en av världens minsta flygplatser lesotho
Medan du väntar på ditt flyg kan du besöka souvenirshoppen eller köpa något att läsa på flygplatsens tidningskiosk.

5. Juancho E Yrausquin

Saba, Nederländerna
Flygbolag: Windward Island Airways
Antal landningsbanor: 1 (400 meter)

Tekniskt sett är detta nerdeländsk mark trots sitt läge i Karibien vilket gör att du på Saba kan beskåda Nederländernas enda vulkanen. På öns enda flygplats finns bara en 400 meter lång landningsbana. Vissa plan är helt förbjudna att landa här då de riskerar att fortsätta rakt ut över klippan och ner i havet om de gjorde ett försök. Trots sin ringa storlek går det minst ett flyg nästan varje dag till grannön St Martin.

flygplatsen på saba i nederländerna, karibien
Vulkanen på Saba är som tur är inaktiv.

Liknande inlägg

Billig charter – här är perioderna du ska resa

Tillgång och efterfrågan styr priset på det mesta – även charterresor. När färre vill bege sig ut i världen är det lätt att göra kap. Här har vi samlat några enkla tumregler för vilka perioder som är de bästa jaktmarkerna för prismedvetna.
Astrid S Astrid S 2019-08-16

5 bästa destinationer för cykling

Här är några av de allra bästa destinationerna i Europa för dig som ville cykla. Följ med längs de vita vägarna i Italien, de franko-germanska Alsace och de utmanande bergen på Mallorca. Läs vidare för tips på hur du får en cykelsemester med fantastiska landskap, mysiga byar och badplatser.
Hanna P Hanna P 2019-08-14

Boutiquehotell i Thailand – från budget till lyx

Är du en hotellnörd som vill ha känslan av att vara gäst i ett personligt inrett hem på semestern? Kolla isåfall på våra boutiquehotell, små intima hotell med stort fokus på design och personlig atmosfär. Hotell där du börjar instagramma innan du packat upp resväskan. Här hittar du några av våra favoriter bland boutiquehotellen i Thailand.
Eva S Eva S 2019-06-23

Palats i Istanbul - 6 tips

I flera hundra år levde de ottomanska höjdarna i lyx få kan drömma om, sida vid sida med kammartjänare, präster och älskarinnor. När du promenerar i de färgglada flyglarna med intrikata och utsmyckade ornament får du en inblick i hur de levde och verkade. Här är en guide till Istanbuls bästa palats!
Carl J Carl J 2019-06-20