2019-06-11

Världens minsta flygplatser

Glöm VIP-lounger, vindlande korridorer till olika byggnader och dussintals restauranger samt pop-up butiker... på världens minsta flygplatser får du istället nöjet att landa på ön som har Nederländernas enda vulkan eller besöka en restaurang som fått nya heltäckningsmattor så sent som 2008.

Glöm VIP-lounger, högteknologiska lekplatser för både barn och vuxna medan ni väntar på flyget, och dussintals restauranger och caféer att välja mellan. Här är de små flygplatserna, som trots sina avlägsna läge eller svåra terräng kämpar på.

1. Barra Airport

Barra Island, Yttre Hebriderna, Skottland.
Flygbolag: Loganair och Flybe
Antal landningsbanor: 3 (den kortaste är 680 meter)

Inte ett Starbuck så långt ögat når men även om Barra Aiport är en av världens minsta flygplatser så är den i alla fall en av världens få flygplatser med en sandstrand som landningsbana. Barra Airport påminner mer om ett litet strandskjul, vindpinat av de skottska kustvindarna, än en plats där flygplan landar.

När planen landar styrs helt av moder natur då landningsbanorna helt ligger under havetsyta när högvattnet rullar in. Det faktum att en av landingsbanorna faktiskt är en sandstrand har gjort Barra Airport populärt för filminspelningar som behöver en scen med en dramatisk landing.

tui världens minsta flygplatser
När flygplatsen stänger blir landingsbanan en populär badplats.

2. Morgantown Municipal Airport

Morgantown, West Virginia, USA.
Flygbolag: United Airways
Antal landningsbanor: 2 (den längsta är hela 844 meter)

Från Morgantown Municipal Aiport kan du flyga till Clarksburg (Wet Virginia) och hela vägen till Washington Dulles. Medan du väntar kan du bekvämt luta dig tillbaka på flygplatsen enda restaurang som fick nya heltäckningsmattor så sent som 2008 och numera dessutom har WiFi utan kostnad. Från restaurangen har du utsikt mot en av landningsbanorna.

tui världens minsta flygplatser
Morgantown kanske har en av världens minsta flygplatser men här är i alla fall kaffet gratis.

3. Luang Prabang Airport

Luang Prabang, Laos.
Flygbolag: Bangkok Airways, Lao Airlines och Vietnam Airlines
Antal landningsbanor: 1

Kanske har Luang Prabangs flygplats bara en enda landningsbana men den är åtminstone 2200 meter lång vilket inte är fy skam. Skulle du ha nöjet att besöka denna flygplats kommer du kunna både shoppa och äta - det finns ett par småtbutiker och en restaurang här.

tui världens minsta flygplatser
Flygplatsens byggnader är designade med de berömda buddhistiska templena som inspirationskälla. Men det är ändå rekommenderat att du besöker orginalet om du skulle ha vägarna förbi och inte bara nöjer dig med flygplatsen.

4. Moshoeshoe I International Airport

Maseru, Kungadömet Lesotho
FLygbolag: South African Airways International och Mission Aviation Fellowship
Antal landingsbanor: 2 (3000 meter och 1000 metet lång)

Mitt i Sydafrika ligger det lilla kungadömet Lesotho. Här kan du flyga internationellt fast bara till Johannesburg. Flygplatsen har fått sitt namn från kung Moshoesheo den förste som blev landets förste kung 1820 efter att han försvarat sanfolket mot de anfallande zulukrigarna.

en av världens minsta flygplatser lesotho
Medan du väntar på ditt flyg kan du besöka souvenirshoppen eller köpa något att läsa på flygplatsens tidningskiosk.

5. Juancho E Yrausquin

Saba, Nederländerna
Flygbolag: Windward Island Airways
Antal landningsbanor: 1 (400 meter)

Tekniskt sett är detta nerdeländsk mark trots sitt läge i Karibien vilket gör att du på Saba kan beskåda Nederländernas enda vulkanen. På öns enda flygplats finns bara en 400 meter lång landningsbana. Vissa plan är helt förbjudna att landa här då de riskerar att fortsätta rakt ut över klippan och ner i havet om de gjorde ett försök. Trots sin ringa storlek går det minst ett flyg nästan varje dag till grannön St Martin.

flygplatsen på saba i nederländerna, karibien
Vulkanen på Saba är som tur är inaktiv.

Liknande inlägg

Topp 9 hemsökta hotell

Om du söker lite extra spänning på en semester, varför inte pröva att bo på ett ordentligt hemsökt hotell? Här har du de 9 bästa hemsökta hotellen – där spökena har lite stil.
Hanna P Hanna P 2019-10-31

Dreamliner. Längre resor med mindre utsläpp.

På TUIs längsta flygningar används de mest energieffektiva planen. En Dreamliner drar upp till 20 procent mindre bränsle än andra plan i samma storlek, vilket reducerar utsläppen rejält. Vi har tittat närmare på flyget som i vinter kan ta dig till Thailand, Vietnam, Mexico och flera andra tropiska resmål.
Astrid S Astrid S 2019-10-30

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18

Bangkoks bästa streetfood

Bangkoks gatumat klassas som en av de bästa i världen och det är lätt att förstå varför. I varje hörn står en matvagn, det osar och röker och en doft av fisksås, citrongräs och chili slår emot dig. Fortsätt läsa om du inte vill missa Bangkoks absolut bästa streetfood under ditt nästa besök.
Towe A Towe A 2019-09-06