Våra bästa tips när du reser till Prag

Nöjen, historia, god mat och dryck, mängder av historiska sevärdheter – och allt till en bråkdel av priserna vi nordbor är vana vid. Prag är ett perfekt resmål för en lyckad weekend. Restid: endast 2 timmar med flyg från Stockholm – kan det bli smidigare?

Prag är värt ett besök året om, men sommarhalvåret är kanske lite extra trevligt. Allra enklast att ta sig runt är nämligen till fots – eller med spårvagn.

Floden Moldau delar Prag i två delar: den lugnare västra sidan och den mer storstadspulserande delen på östra sidan. Här är turistlivet som mest intensivt. Vad föredrar du? Låt oss hjälpa dig på traven, genom att dela med oss av våra allra bästa Prag-tips.

1. Karlsbron – Prags mest kända monument

Den överlägset mest kända sevärdheten är Karlsbron som leder över floden Moldau. Den byggdes 1357 och förbinder stadens två delar. En promenad här är obligatorisk! Tips: kom tidigt på morgonen för att slippa de värsta turistströmmarna. Bron kan även vara värd ett besök nattetid.

prag
Karlsbron i Prag är vacker dygnet runt.

2. Gamla stan i Prag

Strosa runt bland alla mysiga gränder till torget Staromestske Namesti, där det välkända astronomiska uret finns. När klockan slår hel samlas man för att vänta in det mekaniska skådespel som sätter i gång i två luckor. Från det nära 70 meter höga tornet har man dessutom en riktigt härlig utsikt.

På torget kan du passa på att avnjuta en härlig fikapaus och observera folklivet i lugn och ro. Kanske på café Grand, där självaste Kafka (mer om honom nedan) var stammis, och tillika bosatt i våningen ovanpå.

prag
Gamla stan i Prag är något du bara inte kan missa.

3. Stadshuset – Prags främsta jugendbyggnad

Missa inte dess storslagna jugendmatsal från tidigt 1900-tal. Än idag serverar uniformsklädd personal lyxiga trerättersmiddagar under de enorma takkronorna – allt detta till en billig penning. Missa inte heller butiken som ligger på bottenplanet, som är väl värd ett besök.

Adress: Námestí Republiky 5.

4. Pragborgen – Världens största forntida slott

Nästan var du än befinner dig i Prag skådar du detta enorma slott uppe på sin kulle, som i en sagobok. Pragborgen är som en egen stad i staden, och innanför murarna finns både palats, kyrkor och vackra trädgårdar. Man besöker borggården gratis, men betalar inträde för att komma vidare in i byggnaderna.

Missa inte heller en tur till Lillsidan; den mysiga stadsdelen på sluttningarna nedanför Pragborgen. Här har tiden i stort sett stått stilla, och inga nya byggnader har tillkommit sedan 1700-talet.

prag borg
Pragborgen är världens största forntida slott.

5. Ölträdgårdar i Prag – en klassiker

Tjeckerna har faktiskt världsrekordet i öldrickande. Ingenstans i världen dricks det så mycket öl per person som här. För att hitta en äkta tjeckisk ölstuga ska du leta efter orden ”Pivnice” eller ”Hospoda”. Här serveras ölen löpande, tills du helt säger stopp eller lägger underlägget på glaset.

Prag kan även skryta med två härliga ölträdgårdar, båda belägna i vackra parker med utsikt över staden. Riegerträdgården ligger mellan stadsdelarna Vinohrady och Žižkov medan Letnákrogen är placerat på andra sidan floden Moldau i stadsdelen Holešovice.

6. Båttur på Moldau

Missa inte Prag från vattensidan, genom att ta en njutbar båttur på vackra Moldau. Mängder av olika arrangemang erbjuds, från korta rundturer till kvällsmiddagar och konserter. Från vattnet tycker vi nästan att staden är allra vackrast.

båt prag
Att åka båt i Prag är ett härligt sätt att upptäcka staden.

7. Kafkamuseet i Prag

Den världsberömde författaren Frans Kafka (1883-1924) är för evigt förknippad med Prag som sin hemstad. Flera platser där han levde drar turister än i dag, t ex fina kaféet Grand som vi nämnde ovan. Självklart har Kafka även ett helt eget museum i Prag, med samtliga av hans verk samt manus, brev, dagböcker mm.

8. Café Slavia – Drottningen av Prags kaféer

Prags kaféer överlag är precis så som man drömmer om att kaféer ska vara. Det finns många i stil med Café Slavia, och alla serverar vid borden. Priserna är alltid förhållandevis låga och man kan äta riktigt delikata tårtor.

På just Café Slavia har Tjeckiens kulturelit fikat och skvallrat sedan 1884, det är helt enkelt urtypen för den klassiska europeiska kafékulturen.

prag
Restauranger och caféer finns det gott om i Prag.

9. Marknaden i Prags Holešovice – ett måste för matälskarna

Detta är Prags enda saluhall, och väl värt en visit. Här finns även Sasazu - en av stadens bästa och vackraste restauranger. Marknaden inrymmer även Prags största teknikbutik, second-handbutiker, kiosker med vietnamesisk mat och mycket, mycket annat.

Prag är verkligen ett resmål för den som gillar mat. Här finns restauranger i varje hörn, och det går att äta trerätters till en bråkdel av vad vi är vana vid. Den tjeckiska maten består mycket av grytor, kött och friterad mat. Som alltid är tipset att försöka söka lite bortom turistområdena, där maten är mer genuin och priserna ännu lite lägre.

10. Petrintornet – bästa utsikten över Prag

Petrin är ett stort grönområde som består av fyra olika parker. På toppen tronar Petrintornet - en mindre kopia av Eiffeltornet. Tornet är 63,5 meter högt och 299 trappsteg leder upp till toppen där man har magnifik utsikt över hela staden och dess omgivningar. Ett tips för den som inte vill bli andfådd är att ta bergbanan upp till toppen, och sedan promenera tillbaka ner. Bergbanan är en del av Prags kollektivtrafik och tar samma biljetter som spårvagnar, tunnelbana och bussar. 

På Petrinkullens sluttningar ligger Strahov kloster, med en fantastisk utsikt. I biblioteken hålls guidade visningar som dock måste förbokas. Man kan även besöka rummen på lite mer distans, genom att lösa biljett på plats. Tips – efter klosterbesöket, gå över gårdsplanen till klosterbryggeriet Klásterni Pivovar Strahov. Det har legat där lika länge som klostret (sedan 1140-talet) och ölen här sägs vara Prags bästa. Passa på att testa deras gulasch också – mycket godare än på turisthaken.

11. Judiska begravningsplatsen i Prag

Missa inte den lilla gamla begravningsplatsen som ligger i de judiska kvarteren. Den är en av de äldre i sitt slag och den första människan begravdes här redan på 1400-talet. Kyrkogården användes sen ända fram till 1787. När man inte fick plats med fler gravar anlade man nya över de gamla. Vissa gravar har så många som tolv lager!

Visst låter det lockande? Läs mer om Prag och hitta ditt favorithotell här

prag
Missa inte den lilla begravningsplatsen i de judiska kvarteren.