Vad är plogging?

Gillar du både att springa och göra något bra för miljön? Då är träningstrenden att plogga något för dig, varför inte testa på din nästa resa? Redan för två år sedan uppkom fenomenet i Sverige och ordet plogga fick utmärkelsen årets nyord 2017!

Vad är egentligen plogging?

Plogging innebär att kombinera jogging med att plocka skräp. Ordet är helt enkelt en sammansättning av ”plocka upp” och ”jogga”. Att plogga på semestern är ett utmärkt sätt att utforska omgivningarna, röra på dig och samtidigt göra en insats för miljön.

Hur uppkom plogging?

Det är multisportaren Erik Ahlström som ligger bakom denna svenska succé. Det började med att han konstaterade att det blivit mycket skräpigare i Stockholm och ville göra något åt saken. Då startade han initiativet som gick ut på att få människor att börja plocka skräp när de var ute och motionerade.

Fenomenet har fått en internationell spridning. Några av de länder där plogging har uppmärksammats är Frankrike, England, Canada och USA. Det har även skrivits om plogging i flera internationella mediekanaler, bland annat har Washington Post och The Guardian skrivit om trenden.

Mer träning än bara löpning

Förutom konditionsträning utmanar du kroppen på flera sätt under en ploggingrunda. När du plockar upp skräp behöver du böja dig ned, ett perfekt tillfälle för squats. Blir påsen tung får du även träning för armarna. Varför inte öka takten mellan fynden av skräp och på så sätt även få in intervallträning under passet.

Plogging på sociala medier

Att det fått en så pass stor spridning är mycket tack vare sociala medier. Hashtaggen plogging har fått stor spridning på Instagram. Söker du på #plogging på Instagram får du över 18 000 träffar! Här får du verkligen ett bevis på den internationella spridningen. Det kommer upp bilder på personer som ploggar från alla möjliga länder världen över.

Det finns även en folkrörelse och organisation som heter PLOGGA, som du kan läsa mer om på deras Facebook-sida.

plogga på resa TUI
Samla ihop ett gäng och ge er ut på en ploggingrunda nästa semester!

Var kan du plogga?

Precis som här hemma går det att plogga på de flesta av våra resmål. Allt du behöver är ett par gympaskor och en påse. Här hittar du alla TUIs resmål.

Vi tycker självklart att trenden med att plogga ska fortsätta blomstra – så varför inte ta en ploggingrunda på din nästa resa? Ta med mobilen och glöm inte lägga upp en bild på Instagram och hashtaggga bilden med #plogging för att sprida trenden vidare ännu mer!