Drakgrottorna på Mallorca – dagbok från en utflykt

Släpp taget om solstolen en stund. För du vill väl ändå se mer av ditt resmål än bara souvenirstånd och andra turister? Här berättar vår flygande reporter Astrid om hur hon samlade ihop en hel bukett av fina minnen när hon åkte på utflykt till Drakgrottorna på Mallorca.

Eftersom jag hade ett par lata dagar på stranden bakom mig kändes det uppiggande att stiga upp tidigt, äta snabb frukost, packa min ryggsäck och sticka ut på äventyr. Jag njöt av den där energin som kommer när man har ett program för dagen och inte bara såsar runt i badtofflor. Solen hade nyss gått upp och värmde skönt på ryggen när jag klev upp i bussen utanför mitt hotell. Nu skulle här upplevas.

Sjörövare och kändisar
Vår guide för dagen hette Malin och var en glimrande historieberättare. Knappt hade vi börjat rulla förrän hon satte igång att underhålla oss med spännande berättelser om Mallorca förr och nu. Om pirater, haciendor och vingårdar. Men också om var på ön tennisstjärnan Rafael Nadal växte upp och var celebriteter som Claudia Schiffer och Michael Douglas har sina sommarhus.

Marknad med levande djur
Sineu heter en gullig småstad i Mallorcas inland, precis mitt på ön. Där stannade vi för rundvandring på marknaden som hålls på stora torget varje onsdag. I de olika stånden fick jag provsmaka flera sorters ost, korvar och picklade grönsaker innan jag bestämde mig för att slå till på en påse solmogna persikor. Mmm, vad mycket de smakar här. Medan jag smaskade fick jag till min förvåning se att marknaden även sålde levande djur som höns, ankor och åsnor.

Lunch i Porto Cristo
I hamnstaden Porto Cristo fick vi en timme på oss för att strosa runt och äta lunch på egen hand. Jag hittade en restaurang under några vackra pinjeträd på strandpromenaden. Tapastallriken jag beställde innehöll flera ostar och charkuterier som jag kände igen från min provsmakningsrunda på marknaden. Bra val, tänkte jag nöjd, och gav mig själv en uppmuntrande klapp på axeln. Smaken förhöjdes säkert av den fina utsikten över sandstranden och småbåtshamnen.

Nedstigning i Drakgrottorna
Mätt och belåten återintog jag min fönsterplats i bussen, och bara tio minuter senare var vi framme vid dagens höjdpunkt Drakgrottorna. Eller Cuevas del Drach som de heter på spanska. Jag hade sett dem på bild, men när guiden ledde oss ner i underjorden blev jag ändå stum av förvåning. Grottsystemet är flera kilometer långt och på fyra ställen öppnar det sig till jättelika salar, där stalaktiter och stalagmiter har byggts upp under tusentals år. Jag tyckte att jag såg figurer, byggnader och hela små städer i mönstren som bildades. Allt blev extra suggestivt av den raffinerade belysningen från dolda strålkastare.

Trolska toner vid underjordisk sjö
Det mest magiska ögonblicket kommer på slutet. Nerför en sluttande gång stiger man in i en vidsträckt grottsal, där en underjordisk sjö breder ut sig under valvbågar och kring pelare som naturen själv har designat. Där fick vi slå oss ner på läktare och vänta. På avstånd hördes svag musik som sakta ökade i styrka. Och fram ur skuggarna gled en upplyst båt rakt emot oss. Den innehöll fem personer. En rodde och de andra fyra var klassiska musiker som spelade spröd stämningsfull musik på cembalo och stråkinstrument. Det hela varade i ungefär tio minuter och vi i publiken satt trollbundna och knäpptysta hela tiden (om man bortser från det obligatoriska klickandet av kameror).

Minnesarmband av majoricapärlor
Egentligen var jag redan mätt på upplevelser när bussen stannade vid pärlfabriken i Manacor på vägen tillbaka. Men väl därinne var det ändå spännande att se hur de så kallade majoricapärlorna tillverkas enligt en metod som uppfanns 1890. Och ta mig tusan om inte det hela slutade med att jag köpte mig ett armband av små silverskimrande pärlor. Det har blivit en favorit, och genom att rassla mot tangentbordet medan jag skrev den här texten har armbandet hjälpt mig att minnas en av mina finaste dagar på Mallorca.

Läs mer om TUIs alla utflykter jorden runt »