Upptäck dykning! Tips för nybörjaren

Hör du till dem som vill dyka men inte riktigt vågar? Här får du de bästa nybörjartipsen av Janna, som blev dykfantast efter att ha testat dykning i Röda havet.

Dykning är en av de vanligaste semestersporterna och lockar vattentokiga i alla åldrar att kränga på sig våtdräkt, fenor och lufttuber och bege sig ner under vattenytan. Men för en nybörjare kan det verka lite läskigt att släppa taget och sväva fritt, omgiven av vatten. Janna Bergvall, som är en inbiten dykfantast, ger dig tips inför dykdebuten.

Vem är du?

– En globetrotter som gillar utmaningar och aktiva semestrar.

Varför började du dyka?

– Jag har alltid drömt om att lära mig dyka, men tog tag i det först i 30-årsåldern. Började med ett provdyk, nu är jag frälst och har varit på flera dykresor. Jag har dykt i Egypten, Thailand, på Hawaii och Zakynthos i Grekland.

Vilka känslor får du när du dyker?

– Lugnet sprider sig direkt i kroppen. Pulsen sänks och jag kopplar bort omvärlden. När jag möter en haj eller manta blir jag euforisk!

Vilket är ditt bästa dykminne?

– I Röda havet dök en manta upp under mig och simmade över ett korallrev och dök ner i djupet. Det var också maffigt att se skuggan av ett helt stim med hammarhajar som närmade sig.

Kan vem som helst lära sig dyka?

– Ja, om du är frisk och har en bra grundfysik. Dykning passar alla åldrar och är kul att göra tillsammans hela familjen.

Var ska man ta sitt dykcertifikat?

– På ett dykcenter hemma i Sverige eller i till exempel Thailand eller Egypten. Fördelen med att ta det utomlands är att sikten är bättre och det finns så otroligt mycket att se: clownfiskar, mantor, nakensnäckor och koraller. Och så är ju vattnet några snäpp varmare...

Öva på att ha huvudet under vattenytan hemma i badkaret Boka en grundkurs med professionella instruktörer. Gör ett prova-på-dyk i pool för att lära dig andas under vattnet med tuber Börja med en kort dykutflykt på ett par timmar Andas lugnt – så löser sig resten av sig självt!

tui-dyning-racha-i_0257135
Lektion 1: Tummen upp betyder "gå till ytan"

Jannas 5 dyktips för nybörjare

  • Öva på att ha huvudet under vattenytan hemma i badkaret
  • Boka en grundkurs med professionella instruktörer
  • Gör ett prova-på-dyk i pool för att lära dig andas under vattnet med tuber
  • Börja med en kort dykutflykt på ett par timmar
  • Andas lugnt – så löser sig resten av sig självt!

Här kan du läsa mer om våra allra bästa dykdestinationer.
Här kan du boka dykutflykter inför semestern.
Är du inte modig nog att försöka dig på dykning? Läs mer om snorkling här.