Sju tips för att undvika post vacation blues

Du kommer hem från semestern. Till en början känner du dig ganska avslappnad och fylld av energi. Kanske får du träffa personer som du saknat lite medan du varit borta. Men i takt med att vardagen smyger sig på, mejlhögen växer och solbrännan bleknar, är det lätt att få en släng av vad som på engelska kallas för post vacation blues, eller deppighet efter semestern. Här får du sju tips på hur du kan bota den!

Det absolut bästa sättet att bota post vacation blues är att boka en ny resa du kan börja längta till. Det är så klart inte alltid realistiskt, eller ens genomförbart. Så här kommer våra bästa tips för hur du tar med dig solsken i sinnet från semestern in i vardagen.

Planera en resa

Tiden innan du ger dig iväg – med research, planering och drömmar – är minst lika viktig som själva resan för helhetsintrycket av en semester. Så börja planera din nästa drömresa direkt, även om du inte kan boka just för stunden. Enligt en studie publicerad i tidningen Applied Research in Quality of Life kan planering av en resa leda till ökade känslor av lycka.

Återskapa din favoritmat från semestern

Våra minnen är ofta starkt kopplade till smaker och dofter. Det är kanske därför det är så vanligt att ha väldigt starka minnen kopplade till ens favoritmaträtter genom åren. Så ta en kväll till att svänga ihop din bästa maträtt från semestern,. Vill du ta det ett steg längre kanske det finns en matlagningskurs du kan ta, för att bli en riktig expert på det kök du gillar bäst.

Rensa ut bland dina saker

På semestern blir det ofta tydligt att du verkligen inte behöver så många saker för att leva riktigt gott. Fulla garderober, förråd och lådor kan dessutom lätt bli en stressfaktor i vardagen. Så låt din resa motivera en utrensning i hemmet, som kanske även leder till en nedstressning i vardagen.

Gå igenom och använd dina semesterfoton

Ta dig tid att titta igenom alla bilder från semestern och välj ut dina favoriter. Du kan dela dem på sociala medier, skapa ett fotoalbum, rama in dem och sätta upp på väggen hemma. Eller så kan du nöja dig med att bara minnas för en stund.

Ta dig tid att göra semestersaker

Vilka saker gör du på semestern, men som du vanligtvis känner att du inte har tid med? Det kan vara en kvällspromenad efter maten, bara för att det är fint, eller ett varmt bad istället för en snabbdusch. Kanske behöver du sitta vid vattnet och läsa en bok för en stund.

Besök dina favoritplatser hemma

Det är nog en och annan som ställt sig frågan ”Vad gör jag här när jag kunde vara på en härlig solig strand istället?”. Men oftast finns det saker du verkligen gillar med din hemstad. Så varför inte passa på att påminna dig själv om dem? Det kan vara en promenad i finaste parken, att ta bilen till en utsiktsplats eller att träffa dina bästa kompisar för en öl på favoritpuben. Det spelar ingen roll vad det är, det viktiga att komma ihåg är det fina som ofta finns precis runt hörnet.

Kom ihåg att det är okej att ha post vacation blues

Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg att det är okej att vara lite deppig efter semestern. Om du alltid var på semester så skulle du ju inte ha något att se fram emot, eller längta efter – varken att få ge dig av eller att komma hem. Plus att du antagligen skulle vara väldigt pank.

Men drömma kostar ingenting och när det väl är dags att boka en ny resa är det ju bara bra att ha lite resplaner på lager!