Udda och roliga souvenirer – stor tipsguide

Ärligt talat – hur starka reseminnen får du egentligen av en massproducerad t-shirt eller kaffemugg med namnet på ditt resmål? Att hitta något roligare och mer genuint är inte alls svårt, om du bara letar lite bortom krims-krams-stånd och flygplatsbutiker. Här tipsar vi om originella minnessaker från hela världen.

Orm-whisky från Thailand

Själva drycken påminner bara avlägset om whisky, men det brukar stå så på etiketten. Det viktiga är att en äkta orm – ibland en kobra – ligger dränkt i spriten och bidrar till en skarp smak som bara kan beskrivas som… unik. Om vi får tro den lokala mytbildningen är en hutt orm-whisky både hälsosamt och stimulerande för sexlusten.

Här kan du läsa om TUIs resor till Thailand »

Här har kobran rentav fått sällskap av en skorpion...
Här har kobran rentav fått sällskap av en skorpion...

Karnevalmask från Venedig

Karnevalen i Venedig är klassiskt elegant, med vackra masker som ett centralt inslag. Ibland är de smyckade med guld och ädelstenar, ibland formade som fågelnäbbar, ibland enkelt vita. För att uppleva själva karnevalen behöver du resa hit under veckorna före den katolska fastan på vårvintern, men konstfärdigt tillverkade masker finns till salu året runt.

Här kan du läsa om TUIs resor till Venedig »

Många av maskerna har traditioner från 1500-talets Commedia dell'arte
Många av maskerna har traditioner från 1500-talets Commedia dell'arte

Prisbelönt olivolja från Kreta

Lika lite som med viner går det att slå fast vilken olivolja som är ”bäst”. Men den berömda jungfruoljan Kritsa 0.3, framställd av jordbrukskooperativet Kritsa Co-op på Kreta, räknas som en av Medelhavets mest exklusiva sedan den vann guldmedaljen vid den internationella tävlingen i Madrid 2008. Köp den i välsorterade butiker, på nätet eller – vilket så klart är allra mest minnesvärt – direkt hos producenten i byn Kritsa. Som är en charmerande bergsby på Lasithi-platån nära staden Agios Nikolaos på östra Kreta, känd även för fina vandringsleder och mysig atmosfär.

Här kan du läsa om TUIs resor till Kreta »

På grekiskt vis är plåtdunkar den vanligaste förpackningen

Långlagrad ost från Amsterdam

Allt efter personlig smak kan du välja mellan sorter som gouda, edamer, maasdamer och många andra. Vad det än blir är det en upplevelse att handla ost i Amsterdam, där du kan reta aptiten på ostmuseer och ostfabriker innan du börjar välja och provsmaka dig fram i någon av alla specialbutiker, där feta och vällagrade ostar ligger och tronar på hyllorna i storlek som bildäck.

Här kan du läsa om TUIs resor till Amsterdam »

Alla storlekar, smaker och prisklasser finns. Say cheese.

Olivtvål från Franska rivieran

Provence är väldofternas landskap, med sina lavendelfält, parfymfabriker och örtkryddor. Ytterligare en specialitet är att göra exklusiva tvålar baserade på olivolja och doftsatta med till exempel lavendel, citron, honung eller verbena. Finns till salu lite varstans men om du passerar Nice är ett särskilt tips den mysiga butiken AlziariRue Saint François de Paule 14 i hjärtat av gamla stan. Där finns förutom tvålarna även jungfruolja, färska oliver, marmelad, mandelskorpor och många andra delikatesser.

Här kan du läsa om TUIs resor till Franska rivieran »

Tvålar baserade på olivolja är väldoftande, löddrande och dryga
Tvålar baserade på olivolja är väldoftande, löddrande och dryga

Dessertvinet Commandaria från Cypern

Det finns lokalpatrioter som säger att det här är världens äldsta vin. Sådant är svårt att bevisa eftersom vin har odlats och producerats i tusentals år kring Medelhavet. Säkert är i alla fall att det söta dessertvinet Commandaria har långa anor, dess namn kommer från garnisonen som tempelriddarna uppförde på Cypern under korstågens tid. Smaken brukar beskrivas som karamellig och knäckig med ton av konfektrussin. Man framställer det av druvor som först fått mogna till extra hög sötma och sedan soltorka ett tag innan de pressas. Commandaria passar till de flesta efterrätter och särskilt bra till choklad.

Här kan du läsa om TUIs resor till Cypern »

Cyperns vinmuseum kan du besöka om du har vägarna förbi Limassol
Cyperns vinmuseum kan du besöka om du har vägarna förbi Limassol

Prsût från Kroatien

Det kroatiska köket blandar influenser från Italien och Balkan på ett spännande sätt. Det som kallas prosciutto på andra sidan Adriatiska havet heter här prsût. Och riktigt samma sak är det inte, för här lättröker man även skinkan under torkningsprocessen, efter att den först legat i press och packats in i havssalt. Innan den är färdig ska den sedan mogna i 12 månader. Resultatet blir gudomligt gott. Som kulinarisk souvenir kan du köpa allt från presentförpackningar med några hekto färdigskivad prsût till större benfria bitar och hela skinkor med benet kvar.

Här kan du läsa om TUIs resor till Kroatien »

Köper du en hel får du boka extravikt på flyget – men det kan det vara värt!

Prydnadskranier från Mexico

Råkar det vara så att chica dödskallar saknas i din heminredning? I så fall kan du lätt råda bot på bristen i Mexico. Du kan köpa dem i form av masker, skulpturer, ringar, marsipangodis eller som mönster på kläder, porslin och kuddfodral. Med mera. Besattheten i kranier och andra dödssymboler går förstås tillbaka på firandet av Dia de los Muertos i november, alltså mexikanernas egen variant av Halloween när man gör sig beredd att ta emot sina döda anhöriga till en familjefest på Alla själars dag.

Här kan du läsa om TUIs resor till Mexico »

I Mexico är döden sällan grå eller svart
I Mexico är döden sällan grå eller svart

Teglas från Turkiet

Överallt i Turkiet dricks det te – i hemmen, på arbetsplatser, i butiker och ute på gatan. Och alltid ur de typiska turkiska teglasen, som bara rymmer en dryg deciliter och har en tydligt markerad midja att ta tag om. Du kan köpa dem som ett set tillsammans med fat och skedar eller bara några lösa glas. Det finns en stor variation mellan enkla odekorerade glas och sådana som är prydda med mönster och guldkanter eller infattade i hållare av silver och andra metaller.

Här kan du läsa om TUIs resor till Turkiet »

Vill du vara riktigt turkisk kan du även köpa den klassiska sortens bricka till dina glas