Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.

1. Japan – Snabbnudlar och ramen (nudelsoppa)

The Momofuku Ando Instant Ramen Museum – Osaka, Japan

Ett museum helt tillägnat nudelsoppans och snabbnudlarnas historia, dessa monumentala inslag i den mänskliga civilisationens historia. Hur många visste att snabbnudlarna är en japansk uppfinning som först såg dagens ljus 1958 (och då med kycklingsmak)? På museet kan du bland annat vandra genom The Instant Noodles Tunnel där 800 olika nudelförpackningar är upphängda på väggarna.

Japansk nudelsoppa, även kallad ramen
Gott och billigt, visst, men trodde du att snabbnudlar skulle platsa på museum?

2. Mexico – Skulpturpark på havets botten

Museo Subacuático de Arte (MUSA) – Cancún, Mexico

En helt unik attraktion som invigdes 2009. Lite mer än 500 stora skulpturer – de flesta föreställande människor i naturlig storlek – står på havsbottnen. Du kan uppleva dem enbart med hjälp av dykning, snorkling eller från en båt med undervattensfönster. Syftet är att visa samtidskonst på ett annorlunda sätt, men också att belysa livets gång under vattenytan. För naturligtvis blir skulpturerna gradvis överväxta av koraller.

Här kan du läsa mer om TUIs resor till Mexico »

Skulpturpark på havets botten i Mexico
Det speciella ljuset under ytan gör upplevelsen extra magisk

3. Island – Penisar och inget annat

Icelandic Phallological Museum/Phallus Museum Reðasafn – Reykjavik, Island

Eldsjälen Sigurður Hjartarson började samla valpenisar på 70-talet och 1990 hade han fått ihop tillräckligt många för att öppna sitt museum. Nu kan du se fler än 215 penisar från olika däggdjursarter – valar, elefanter, valrossar och människor. Samt dessutom en hel del fascinerande exempel på fallos-inspirerade konstverk.

Fallosmuseum i Reykjavik på Island
Känsliga personer som går förbi får helt enkelt titta åt andra hållet

4. Amsterdam – Rysliga tortyrinstrument

Torture Museum – Amsterdam, Nederländerna

Ett verkligt skräckkabinett som framför allt är uppbyggt kring historiska pinoredskap som tumskruvar, sträckbänk, skallpress, bödelssvärd, strypjärn, giljotin och spikfåtölj. Vissa av föremålen har använts av äldre tiders ”rättsväsende”, andra till exempel av katolska kyrkans fruktade inkvisition. Museets syfte är inte att frossa i makabra detaljer utan att varna och avskräcka. Man deltar i opinionsbildningen mot vår egen tids användning av tortyr och dödsstraff.

Här kan du läsa mer om TUIs resor till Amsterdam »

Interiör från tortyrmuseet i Amsterdam
Dockor i naturlig storlek gör det lätt att förstå hur de läskiga attiraljerna användes

5. Liverpool – Gräsklippare förr och nu

British Lawnmower Museum – Liverpool, Storbritannien

Hundratals olika modeller av gräsklippare, både handdrivna och motoriserade, både gamla och nya. Med rariteter som den första solcellsdrivna robotgräsklipparen och en bara fem centimeter hög men fullt fungerande motorgräsklippare. Samt den maskin som en gång i tiden användes av prins Charles och prinsessan Diana (eller åtminstone av deras trädgårdsmästare).

Även en helt vanlig motorgräsklippare kan hamna på museum i Liverpool
Inte precis vad man brukar tänka på när man hör ordet museiföremål

6. Kroatien – Snäckskal från alla världens hav

Shells Museum/Malakoloski Muzej – Makarska, Kroatien

Litet museum, inrymt i ett före detta kloster, där du kan se flera tusen snäckskal från hela världen och jämföra den häpnadsväckande stora variationen av färger, former och mönster.

Här kan du läsa mer om TUIs resor till Makarska »

Samling av snäckor i många olika färger och former
Ta fram ditt inre barn och och häpna över naturens rikedom på färg och form

7. London – Inget för dig med clownskräck

Dalston’s Clown Museum – London, Storbritannien

Mer seriöst och nertonat än man väntar sig, drivet av de professionella cirkusclownernas förening. I det lilla museet finns kostymer, rekvisita, affischer och andra minnessaker. Plus en unik samling med över 200 keramiska ägg som visar kända clowners olika varianter av ansiktsmålning. Det är nämligen en oskriven lag att två clowner aldrig får använda exakt samma sminkning.

Här kan du läsa mer om TUIs resor till London »

Målat clownansikte med traditionell sminkning
På museet får du lära dig att ingen clownsminkning är den andra lik

8. New York – Utbrytarkungens story

Houdini Museum – New York, USA

Litet museum helt tillägnat världens främste utbrytarkung genom tiderna. Harry Houdini blev världsberömd i början av 1900-talet för sin förmåga att ta sig loss från handbojor, kedjor, tvångströjor och låsta kistor. Museet visar en hel del av hans tidstypiska utrustning, affischer och filmer från hans uppvisningar. Ibland har man också events med uppvisningar av magiker och escape artists från vår egen tid.

Här kan du läsa mer om TUIs resor till New York »

Porträttbyst och handbojor från Houdinimuseet i New York
Harry Houdini som byst tillsammans med några av alla handbojor han brutit sig ut ur