Seychellerna eller Mauritius - vilken paradisö passar dig?

2018-08-10
Hanna P
Mauritius och Seychellerna är två drömresmål i Indiska oceanen. Men en paradisö kan vara så mycket mer än sandstränder och palmer som vajar i den sköna havsbrisen. Här har du en kort guide om likheter och olikheter mellan Mauritius och Seychellerna som kan hjälpa dig att välja rätt tropisk ö.

Om det är skönt strandliv du är ute efter kommer varken Mauritius eller Seychellerna göra dig besviken men ingen paradisö är den andra lik.

Paradisstränder på Seychellerna

Seychellerna kan skryta utan att skämmas om att ha några av världens vackraste och mest spektakulära stränder. Vita sandstränder med turkost vatten, mot en bakgrund av tät djungel som klättrar upp för bergen. Här och var sticker stora granitblock upp. De finns massor av stränder att tipsa om men på Mahé är Anse Intendance värt ett besök för att inte nämna Anse Lazio på Praslin och Anse Source d’Argent på La Digue.

Livliga stränder på Mauritius

Givetvis hittar du även på Mauritius bländande vita sandstränder. Men sanden är inte lika fin som på Seychellerna och du får inte samma vägg med grönska som bakgrund till solandet. Däremot om du är ute efter fart och fläkt kan Mauritius vara mer i din smak. På Seychellerna är vattensporter som t ex jetski inte tillåtet. På Mauritius däremot finns det gott om stränder med mycket vattensport, småbåtar och härliga strandserveringar.

Att göra på Mauritius & Seychellerna

Det moderna Mauritius kultur är en smältdegel av alla de som under öns historia har bott på eller passerat ön. Här ligger kyrkor, moskéer, indiska tempel och kinesiska pagoder granne med varandra. Under hela året finns det gott om färgsprakande religiösa festivaler. Att ta sig till sevärdheterna och attraktioner är lätt med både taxi och hyrbil. På Mauritius har du världsberömda golfbanor, massor av vattensport och en livlig och rik kultur utanför hotellet.

Seychellerna är perfekt för äventyrarna. Här kan du utforska orörd natur, dyka vid skeppsvrak, vandra i djungeln och ö-luffa. Att ta sig mellan de tre huvudöarna är både enkelt och roligt. Alla tre har något spännande. På Mahé kan du utforska bergskedjan Morne Seychellois och Praslin erbjuder det lugna barfotalivet med många vackra stränder. De mindre, yttre öarna har orörd natur med koraller, små atoller och då vattensport inte är tillåtet blir det perfekta utflyktsmål för dykare och snorklare.

När ska du resa till Seychellerna & Mauritius

Seychellerna har ett jämnt klimat med höga temperaturer året runt och milda vindar. Bästa tiden att semestra på Seychellerna är i april-maj och november-oktober. Både Seychellerna och Mauritius har ett subtropiskt klimat men då Mauritius befinner sig längre bort från ekvatorn kan vädret variera i större utsträckning än på Seychellerna. Bästa tiden för en semester på Mauritius är under vintersäsongen då luftfuktigheten inte är lika hög som under resten av året.

När du reser med barn

För familjen som älskar naturen, speciellt med lite äldre barn, är Seychellerna det bästa valet. Det finns även barnvänliga laguner på Praslin och La Digue som erbjuder ett skyddat och lugnt badande. Men Mauritius är kanske det bästa valet i Indiska Oceanen för barnfamiljen. Här finns flera barnvänliga hotell och massor av aktivitet. Under vintersäsongen erbjuder Blue Star The Ravenala Attitude, som ligger direkt vid stranden, All Inclusive med flera restauranger som ingår och aktiviteter för alla åldrar.

Att flyga till Mauritius och Seychellerna

Reser du med TUI under vintersäsong är det charter- eller reguljärflyg. Bokar du charter flyger du utan mellanlandningar, vilket tar ca 11 timmar och 55 minuter på utresa och 12 timmar och 10 minuter på hemresan. På sommaren är flygtiden något längre, då det kan vara en eller flera mellanlandningar och flygtiden till Mauritius blir mellan 15 och 18 timmar. Till Seychellerna beror den totala flygtiden på vilken av öarna du landar på – det kan variera mellan 12 och 16 timmar. Tidsskillnaden är samma; +3 timmar.

Kortfakta om Seycheller & Mauritius

Mauritius är en enda ö medan Seychellerna är ett ö-rike som består av 115 öar, de tre största är Mahé, La Digue och Praslin. Till ytan sett är Mauritius större, 2 040 km2 mot Seychellernas samlade yta på 459 km2. Ö-rikena har engelska och franska som officiella språk men Seychellerna räknar även seychellisk kreol som sitt tredje officiella språk.

Avslutningsvis kan vi väl säga att om du vill ha äventyr med orörda paradisstränder, vandring i djungeln och lätt blir rastlös så kan Seychellernas 115 öar vara något för dig. Vill du ha lite mer civilisation på semestern med golf, restauranger och livliga stränder med vattensport är Mauritius mer i din smak.

Liknande inlägg

Kombinationsresa i Thailand – för en maxad semester

Drömmer du om små thailändska paradisöar med vita stränder och konstant hängmatteläge? Eller är det färgstarka marknader, brett utbud av restauranger, barer och lyxhotell du längtar efter? Känns det omöjligt att välja? Lugn, du behöver inte. Du kan få både avkopplande strandhäng, thailändskt vardagslunk och pulserande cityliv på en och samma resa.
Lina B Lina B 2019-06-27

Hållbarhet och lyx på Blue Star Euphoria

Blue Star Euphoria Resort är ett nytt 5-stjärnigt hotell i den pittoreska fiskebyn Kolimbari. Det ligger på ett 60 000 kvm stort strandområde, omgivet av vacker natur och kristallklart vatten. Euphoria Resort ligger inte bara nära Chania (23 km), det är också en perfekt utgångspunkt för alla stränderna som du bara måste besöka på Kreta; så som vackra Falassarna och Elafonissi samt den fantastiska lagunen Balos. Här kan du läsa en intervju med Marietta Mathioulaki, ägare av Blue Star Euphoria.
Towe A Towe A 2019-06-26

Bästa utflykterna på Phuket – från kultur till äventyr

Fyll dina sinnen (och ditt Instagramkonto) med nya intryck bortom hotellpoolen. Thailands största ö Phuket är otroligt rik på upplevelser. Här tipsar vi om allt från snorkling till djungelvandring, buddhistiska tempel, matlagningskurs, flowriding och att bada med elefanter.
Astrid S Astrid S 2019-06-18

Bästa familjehotellen på Cypern

Familjevänliga Cypern är en av Medelhavets mest solsäkra platser. Ön har alla grundingredienser för den perfekta barnresan, med smaker som tillfredsställer även de minsta och mest kräsna gästerna. Vad sägs om stränder, slott och sevärdheter från antiken? Släng med parker, vattenaktiviteter, muséer, båtturer och glass i stora lass. Det räcker för att skämma bort vems om helst. Här kan du kika in de mest familjevänliga hotellen på Cypern!
Carl J Carl J 2019-05-08