Seychellerna eller Mauritius - vilken paradisö passar dig?

2018-08-10
Hanna P
Mauritius och Seychellerna är två drömresmål i Indiska oceanen. Men en paradisö kan vara så mycket mer än sandstränder och palmer som vajar i den sköna havsbrisen. Här har du en kort guide om likheter och olikheter mellan Mauritius och Seychellerna som kan hjälpa dig att välja rätt tropisk ö.

Om det är skönt strandliv du är ute efter kommer varken Mauritius eller Seychellerna göra dig besviken men ingen paradisö är den andra lik.

Paradisstränder på Seychellerna

Seychellerna kan skryta utan att skämmas om att ha några av världens vackraste och mest spektakulära stränder. Vita sandstränder med turkost vatten, mot en bakgrund av tät djungel som klättrar upp för bergen. Här och var sticker stora granitblock upp. De finns massor av stränder att tipsa om men på Mahé är Anse Intendance värt ett besök för att inte nämna Anse Lazio på Praslin och Anse Source d’Argent på La Digue.

Livliga stränder på Mauritius

Givetvis hittar du även på Mauritius bländande vita sandstränder. Men sanden är inte lika fin som på Seychellerna och du får inte samma vägg med grönska som bakgrund till solandet. Däremot om du är ute efter fart och fläkt kan Mauritius vara mer i din smak. På Seychellerna är vattensporter som t ex jetski inte tillåtet. På Mauritius däremot finns det gott om stränder med mycket vattensport, småbåtar och härliga strandserveringar.

Att göra på Mauritius & Seychellerna

Det moderna Mauritius kultur är en smältdegel av alla de som under öns historia har bott på eller passerat ön. Här ligger kyrkor, moskéer, indiska tempel och kinesiska pagoder granne med varandra. Under hela året finns det gott om färgsprakande religiösa festivaler. Att ta sig till sevärdheterna och attraktioner är lätt med både taxi och hyrbil. På Mauritius har du världsberömda golfbanor, massor av vattensport och en livlig och rik kultur utanför hotellet.

Seychellerna är perfekt för äventyrarna. Här kan du utforska orörd natur, dyka vid skeppsvrak, vandra i djungeln och ö-luffa. Att ta sig mellan de tre huvudöarna är både enkelt och roligt. Alla tre har något spännande. På Mahé kan du utforska bergskedjan Morne Seychellois och Praslin erbjuder det lugna barfotalivet med många vackra stränder. De mindre, yttre öarna har orörd natur med koraller, små atoller och då vattensport inte är tillåtet blir det perfekta utflyktsmål för dykare och snorklare.

När ska du resa till Seychellerna & Mauritius

Seychellerna har ett jämnt klimat med höga temperaturer året runt och milda vindar. Bästa tiden att semestra på Seychellerna är i april-maj och november-oktober. Både Seychellerna och Mauritius har ett subtropiskt klimat men då Mauritius befinner sig längre bort från ekvatorn kan vädret variera i större utsträckning än på Seychellerna. Bästa tiden för en semester på Mauritius är under vintersäsongen då luftfuktigheten inte är lika hög som under resten av året.

När du reser med barn

För familjen som älskar naturen, speciellt med lite äldre barn, är Seychellerna det bästa valet. Det finns även barnvänliga laguner på Praslin och La Digue som erbjuder ett skyddat och lugnt badande. Men Mauritius är kanske det bästa valet i Indiska Oceanen för barnfamiljen. Här finns flera barnvänliga hotell och massor av aktivitet. Under vintersäsongen erbjuder Blue Star The Ravenala Attitude, som ligger direkt vid stranden, All Inclusive med flera restauranger som ingår och aktiviteter för alla åldrar.

Att flyga till Mauritius och Seychellerna

Reser du med TUI under vintersäsong är det charter- eller reguljärflyg. Bokar du charter flyger du utan mellanlandningar, vilket tar ca 11 timmar och 55 minuter på utresa och 12 timmar och 10 minuter på hemresan. På sommaren är flygtiden något längre, då det kan vara en eller flera mellanlandningar och flygtiden till Mauritius blir mellan 15 och 18 timmar. Till Seychellerna beror den totala flygtiden på vilken av öarna du landar på – det kan variera mellan 12 och 16 timmar. Tidsskillnaden är samma; +3 timmar.

Kortfakta om Seycheller & Mauritius

Mauritius är en enda ö medan Seychellerna är ett ö-rike som består av 115 öar, de tre största är Mahé, La Digue och Praslin. Till ytan sett är Mauritius större, 2 040 km2 mot Seychellernas samlade yta på 459 km2. Ö-rikena har engelska och franska som officiella språk men Seychellerna räknar även seychellisk kreol som sitt tredje officiella språk.

Avslutningsvis kan vi väl säga att om du vill ha äventyr med orörda paradisstränder, vandring i djungeln och lätt blir rastlös så kan Seychellernas 115 öar vara något för dig. Vill du ha lite mer civilisation på semestern med golf, restauranger och livliga stränder med vattensport är Mauritius mer i din smak.

Liknande inlägg

Kort flygtid – sommarresor under tre timmar

Platsen i dina semesterdrömmar måste inte ligga på andra sidan jorden. Här guidar vi dig till fina resmål dit du flyger på tre timmar eller mindre. Både palmkantade stränder och pulserande storstäder. Underbart kan vara kort ibland.
Astrid S Astrid S 2019-04-22

Sportklättring på Kalymnos

Googla ordet klättring, och snart sitter du och läser om den grekiska ön Kalymnos. Bland sportklättrare har den samma status som Michelinkrogar har för foodies. Varför? Vi har tagit reda på svaret och träffat en expert som själv har hängt som en apekatt under öns överhängande klippor.
Astrid S Astrid S 2019-01-30

Albanien är sommarens nyhet

Mellan Montenegro och Grekland, längs med Adriatiska havets kust ligger Albanien. I norr tronar höga alptoppar mot himlen och i söder hittar du paradisstränder längs hela rivieran. Här finns något för alla. Paradisstränder med azurblått vatten, vandringsleder, naturupplevelser, historiska platser och välsmakande mat.
Towe A Towe A 2019-01-29

Kap Verde – flera öar under en semester

Vandra i tropisk grönska på Santo Antão, prova vin på vulkanön Fogo eller ta pulsen på folklivet i den heta musikstaden Mindelo på São Vicente. Är du på semester på Sal eller Boavista kan du göra en avstickare till någon av grannöarna för att uppleva ännu mer av landet. Här hittar du de bästa tipsen för en öluffning i Kap Verde.
Eva S Eva S 2018-11-26