Segling i den grekiska övärlden

De seglade från Sverige till grekiska övärlden första gången år 2012. Sedan dess har deras 38-fotare vid namn SallyRuth fått ligga kvar. Möt Jan Olof Reimerson och Lisa Lempert, seglingsentusiasterna som anser att segling i Grekland är något av det bästa livet har att erbjuda.

Morgonsolen glittrar i det turkosblå vattnet och en ny dag har just börjat i den grekiska övärlden. På segelbåten SallyRuth, för dagen ankrad i ännu en underbar vik, råder ännu lugnet. Ett monotont kluckande hörs mot segelbåtens skrov och doften av nybryggt kaffe sprider sig från kabyssen. Efter ett svalkande dopp i det blå är Janne och Lisa nu i färd med att duka fram frukost under soltaket i båtens sittbrunn. Likt många andra morgnar ska de avnjuta ortens lokala yoghurt och honung tillsammans med färsk frukt, nybakat bröd och rykande hett kaffe.

Jannes och Lisas båt i Grekland heter SallyRuth.
Båten SallyRuth är Jannes och Lisas hem när de seglar i Grekland.

Bad & långfrukost

- Vi brukar segla i Grekland två perioder per år; först under maj och juni och sedan under september och oktober igen. Nästan alla morgnar startar med bad och långfrukost, berättar Lisa.

Efter att frukostrutinerna är avklarade seglar paret antingen mot nya mål eller stannar kvar och utforskar omgivningarna till fots. Middagen äter de oftast på segel- båten och går därefter ut och tar en öl eller en kopp kaffe på någon mysig taverna. Janne och Lisa har seglat i Grekland varje år sedan 2012. Den vänliga lokal- befolkningen, Greklands historia, den långa säsongen och gyttret av paradislika öar och vikar gör att de kommer tillbaka – år efter år.

- Att segla i Grekland är något av det bästa vi vet. Det finns så otroligt många öar och vikar att välja bland, vilket gör att man aldrig blir färdig med att segla här. Det är djupt vatten nästan överallt och det finns knappt några grund, så navigeringen är ganska enkel, säger Lisa.

Jolle, cykel och löparskor

Unikt för Grekland är att det är tillåtet att kasta ankare vid i stort sett alla öar och vikar. Med en liten jolle är det sedan en enkel match att komma i land på den aktuella ön.

- Vi har med oss hopfällbara cyklar och löparskor ombord som vi brukar ta med oss iland. Ofta kan bilvägarna vara i dåligt skick på öarna och då är cyklarna praktiska. Man kan verkligen få se hur lokalbefolkningen lever och bor under cykelturerna, säger Janne.

Tack vare Janne och Lisas aktiva livsstil mellan seglatserna har de lärt känna det genuina Grekland – både vad gäller matkulturen och människorna.

- Var vi än kommer frågar vi alltid efter lokala råvaror såsom olivolja, honung, fårost, oliver, yoghurt och Retsina. Lokalbefolkningen i Grekland är verkligen genuint gästvänliga. Det har hänt att hamnkaptenen har gett oss ström och vatten samt lagat våra cyklar i utbyte mot att vi äter middag på hans söners restaurang, berättar Janne.

Janne och Lisa i Grekland.
Janne och Lisa under en av deras Greklands seglatser.

Tips från Janne och Lisa

Hyr av ett seriöst företag
Om du är ovan vid segling är det lämpligt att hyra en segel- båt med kapten första gången. Du som föredrar att segla själv behöver uppvisa förarintyg eller kustskepparintyg. Försäkra dig om att segelbåten är utrustad med flytvästar, sjökort, gps (eller app till telefonen), soltak, fungerande lanternor och motor, ankare med elektrisk vinsch och mycket kätting samt en robust jolle med fungerande motor.

Packa rätt
Tänk igenom vad du behöver ha med dig på seglatsen. Särskilt viktigt är rikliga mängder vatten och mat liksom badkläder, kontanter och solskydd.

Gå ut lugnt
Gör upp en lättnavigerad tur med öar på nära avstånd. Titta gärna i segelbåtens gästbok efter populära rutter eller sök på nätet. Ett tips till ovana seglare är att Joniska havet ofta är betydligt lugnare än Egeiska havet. Segling under juli och augusti kan vara en större utmaning då vinden Meltemi kan göra havet mycket ogästvänligt på kort tid.

Utforska till fots
Grekland erbjuder oändligt många öar och vikar. Ta vara på chansen att ankra vid vikarna, gå iland och utforska omgiv- ningarna. Titta gärna på satellitbilder för att se vad det finns för vägar och stigar. Kanske hittar du en undangömd pärla under din upptäcktsfärd.