Se och göra i Egypten – stor tipsguide

Som semesterland är Egypten bland det mest prisvärda och solsäkra du kan välja. Tänk eleganta resorthotell och långa gyllene stränder. Men nöj dig inte med det! Här tipsar vi om massor av annat du kan göra, från shopping i basarerna till snorkling och att stiga ner i faraonernas gravkammare med sfinxer och hieroglyfer.

Sju starka skäl

Därför ska du resa till Egypten
  1. Solsäkert

  2. Kort flygtid – cirka fem timmar

  3. Låga priser

  4. Fina sandstränder vid Röda havet

  5. Snorkling och dykning i världsklass

  6. Moderna hotell med massor av faciliteter

  7. Unika sevärdheter i Luxor

Upptäck snorklingens magi

Korallreven i Röda havet myllrar av färgstarkt liv bara någon meter under ytan. Dessutom är de lätta att nå och vattnet är varmt och klart. Är du nybörjare behöver du inte ens simma nedåt utan kan tryggt betrakta Nemo, Doris och alla deras polare från ytläge. Enklast är att följa med en utflyktsbåt, då får du låna proffsig utrustning och har instruktörer som hjälper till.

En färgstark men känslig värld – tänk på att aldrig röra korallerna

Konst och arkitektur för farao

En heldagsutflykt till Luxor glömmer du aldrig. Staden vid Nilen var det forntida Egyptens huvudstad på Tutankhamons tid mer än tusen år före Kristus. På den östra stranden står Luxor- och Karnaktemplen lika stadigt som när de byggdes, med tjocka stenpelare, kolossalstatyer och alléer av sfinxer. På den västra stranden ligger Konungarnas dal med 60 stora gravkammare som grävts ut och är öppna för besökare. På de vitkalkade väggarna ser du praktfulla målningar i klara färger, med hieroglyfer, gudar och scener ur faraonernas vardagsliv. Tretusen år gamla budskap från en annan civilisation – mäktigt!

Ansikten målades alltid i profil men ögonen sedda rakt framifrån
Ansikten målades alltid i profil men ögonen sedda rakt framifrån

En av världens äldsta högkulturer

I Egypten skapades konst och mäktiga byggnadsverk långt innan Romarriket existerade (och när folk här i Norden knappt kunde bygga en timmerkoja).
Förklaringen är floden Nilens årliga översvämningar som gjorde slätterna vid floden bördiga. Jordbruket blomstrade och skapade rikedomar. Därför kunde man redan för femtusen år sedan kosta på sig att bygga pyramider, tempel och jättestatyer.
Sol- och fågelgudar dyrkades. Man utvecklade en förfinad bildkonst och skapade sin unika bildskrift hieroglyferna. Högkulturen bestod i nästan tretusen år innan romarna tog över.
Och hör och häpna: Redan i början av denna långa tid – under farao Cheops som levde på 2600-talet f Kr – byggdes den väldiga Cheopspyramiden vid Giza. 138 meter hög och bestående av 2,3 miljoner stenblock som tillsammans väger 5 800 000 kg. Ingen har ännu kunnat räkna ut hur byggprocessen gick till.

Shopping i väldoftens tecken

Kopior av Egyptens forntidskonst målas än idag på äkta papyrus och säljs förvånansvärt billigt. Ett annat gammalt hantverk som ger fina souvenirer är konsten att göra oljeparfymer. Du kan välja mellan dofter från mysk till lotus, rosor, jasmin och opium. Dessutom säljs parfymerna i eleganta flaskor av tunt glas som är fina att ha framme i badrummet. Sist men inte minst kan du passa på att köpa orientaliska kryddor i lösvikt, det är en upplevelse bara att gå runt bland basarernas långa rader av kryddpyramider i alla färger.

Nötter? Saffran? Eller kanske lite rött te av torkade hibiscusblommor?
Nötter? Saffran? Eller kanske lite rött te av torkade hibiscusblommor?

Kör fyrhjuling i öknen

Egyptens öknar är inte bara sanddyner utan också slingrande vägar mellan dramatiska berg av sandsten. Mycket spännande att uppleva samtidigt som handen kramar gashandtaget på en pigg terränggående fyrhjuling. Boka en guidad rundtur i grupp och försvinn ut på ett äventyr att minnas. Skulle du inte vara motorfantast kan du även uppleva öknen genom en jeepsafari med middag i beduinläger under stjärnhimlen.

Lite lagom Mad Max-känsla ingår
Lite lagom Mad Max-känsla ingår

Heldag i vattenparken

I Egyptens badorter är det sällan långt till spektakulära vattenland med allt från plaskpooler för småknattar till magpirrande åk med namn som Kamikaze och Black hole. Ett enkelt sätt för alla åldrar att ha roligt tillsammans. Ett särskilt tips är resmålet Makadi Bay med Egyptens största vattenpark. Bor man på hotellen Saraya Suites eller Makadi Aquaviva ingår fri entré till vattenparken hela semestern.

Vattenparken i Makadi Bay är Egyptens största
Vattenparken i Makadi Bay är Egyptens största

Här läser du mer om alla TUIs resor till Egypten »