Sanddynerna i Maspalomas och myten om Sahara

2018-10-11
Jakob R
Det sägs ofta att sanddynerna i Maspalomas är ett Sahara i miniatyr. Bakgrunden ska vara att sanden blåst in från Saharaöknen till Gran Canaria genom årtusenden och åter årtusenden. Men faktum är att det hela är en myt och etthundra procent hittepå. Istället säger de senaste rönen att ett betydligt mer dramatiskt naturfenomen ligger bakom det hela…

Natural Dune Reserve of Maspalomas

Om du inte redan är bekant med sanddynerna i Maspalomas får du här en visuell introduktion till miniöknen, med utgång från det läckra hotellet RIU Palace Maspalomas.

Så, hur ligger det egentligen till med Maspalomas-öknen och dess uppkomst? Länge trodde man att sanddynerna funnits där i många tusen år. Att öknen tidigare varit havsbotten som nu tack vare landhöjning och vindar blåst ihop till de karakteristiska dynerna. Eller, som den vanligaste turistmyten påstår, att i princip hela öknen blåst dit genom sandstormar från Sahara.

Båda dessa teorier är idag motbevisade, bland annat genom att man jämfört sanden i Maspalomas med den i Sahara. I en studie 2008 borrade man även 20 meter ner i sanden för att ta prover. På ungefär nio meters djup upptäckte man en betydande skillnad i struktur som bara kan förklaras om sanddynerna uppkommit mellan år 1720 och 1870. Teorin stöds även av att det inte finns några som helst referenser till sanddyner i Maspalomas-området i vare sig litteratur, artiklar eller kartor från tidigare än 1813.

Hur bildades sanddynerna i Maspalomas?

Än så länge står vi ganska stadigt på fakta, men nu blir det lite svajigare under fötterna. Forskarna är relativt säkra på när, men har ingen bergsäker förklaring till hur sanddynerna uppkommit. Det troligaste är att den stora jordbävningen i Lissabon 1755 och den efterföljande tsunamivågen ligger till grund för Maspalomas-öknen. Det är det enda dokumenterade naturfenomenet i den tidsperioden som kan ha flyttat så mycket sand på så kort tid.

Superstor jordbävning -> superstor våg -> superstora sandhögar. Så enkelt var det!
Superstor jordbävning -> superstor våg -> superstora sandhögar. Så enkelt var det!

Att tänka på när du besöker Maspalomasöknen

Sanddynerna i Maspalomas är ett perfekt resmål för en dagsutflykt. Du kan välja att gå längs stranden och besöka den spektakulära fyren i Maspalomas. Eller så kan du utgå från det läckra RIU Palace Maspalomas som ligger likt en oas nästan i mitten av öknen.

Det kan dock vara värt att veta att delar av stranden (och även sanddynerna) är nudistområde. Det är vanligtvis väl skyltat och inga problem, men om du absolut inte vill se en skymt av soldyrkare bara mässingen gör du nog bäst i att hålla dig i utkanten av öknen.

Bästa hotellen vid Maspalomas sanddyner

Som en oas i öknen, med den bästa utsikten över sanddynerna. Kundbetyg 9/10
Som en oas i öknen, med den bästa utsikten över sanddynerna. Kundbetyg 9/10
Här bor du i exklusiv miljö precis bredvid fyrtornet i Maspalomas. Kundbetyg 8,7/10
Charmigt och lyxigt boutique-hotell med en palmlund och sanddynerna som närmsta grannar. Kundbetyg 9,8/10
Designhotell med förstklassigt kök, modernt spa och fantastisk utsikt. Kundbetyg 9,2/10

Här kan du läsa mer om resor till Maspalomas och vad som finns att se och göra i området.

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07

Sportklättring på Kalymnos

Googla ordet klättring, och snart sitter du och läser om den grekiska ön Kalymnos. Bland sportklättrare har den samma status som Michelinkrogar har för foodies. Varför? Vi har tagit reda på svaret och träffat en expert som själv har hängt som en apekatt under öns överhängande klippor.
Astrid S Astrid S 2019-01-30