2018-10-11

Sanddynerna i Maspalomas och myten om Sahara

Det sägs ofta att sanddynerna i Maspalomas är ett Sahara i miniatyr. Bakgrunden ska vara att sanden blåst in från Saharaöknen till Gran Canaria genom årtusenden och åter årtusenden. Men faktum är att det hela är en myt och etthundra procent hittepå. Istället säger de senaste rönen att ett betydligt mer dramatiskt naturfenomen ligger bakom det hela…

Natural Dune Reserve of Maspalomas

Om du inte redan är bekant med sanddynerna i Maspalomas får du här en visuell introduktion till miniöknen, med utgång från det läckra hotellet RIU Palace Maspalomas.

Så, hur ligger det egentligen till med Maspalomas-öknen och dess uppkomst? Länge trodde man att sanddynerna funnits där i många tusen år. Att öknen tidigare varit havsbotten som nu tack vare landhöjning och vindar blåst ihop till de karakteristiska dynerna. Eller, som den vanligaste turistmyten påstår, att i princip hela öknen blåst dit genom sandstormar från Sahara.

Båda dessa teorier är idag motbevisade, bland annat genom att man jämfört sanden i Maspalomas med den i Sahara. I en studie 2008 borrade man även 20 meter ner i sanden för att ta prover. På ungefär nio meters djup upptäckte man en betydande skillnad i struktur som bara kan förklaras om sanddynerna uppkommit mellan år 1720 och 1870. Teorin stöds även av att det inte finns några som helst referenser till sanddyner i Maspalomas-området i vare sig litteratur, artiklar eller kartor från tidigare än 1813.

Hur bildades sanddynerna i Maspalomas?

Än så länge står vi ganska stadigt på fakta, men nu blir det lite svajigare under fötterna. Forskarna är relativt säkra på när, men har ingen bergsäker förklaring till hur sanddynerna uppkommit. Det troligaste är att den stora jordbävningen i Lissabon 1755 och den efterföljande tsunamivågen ligger till grund för Maspalomas-öknen. Det är det enda dokumenterade naturfenomenet i den tidsperioden som kan ha flyttat så mycket sand på så kort tid.

Superstor jordbävning -> superstor våg -> superstora sandhögar. Så enkelt var det!
Superstor jordbävning -> superstor våg -> superstora sandhögar. Så enkelt var det!

Att tänka på när du besöker Maspalomasöknen

Sanddynerna i Maspalomas är ett perfekt resmål för en dagsutflykt. Du kan välja att gå längs stranden och besöka den spektakulära fyren i Maspalomas. Eller så kan du utgå från det läckra RIU Palace Maspalomas som ligger likt en oas nästan i mitten av öknen.

Det kan dock vara värt att veta att delar av stranden (och även sanddynerna) är nudistområde. Det är vanligtvis väl skyltat och inga problem, men om du absolut inte vill se en skymt av soldyrkare bara mässingen gör du nog bäst i att hålla dig i utkanten av öknen.

Bästa hotellen vid Maspalomas sanddyner

Som en oas i öknen, med den bästa utsikten över sanddynerna. Kundbetyg 9/10
Som en oas i öknen, med den bästa utsikten över sanddynerna. Kundbetyg 9/10
Här bor du i exklusiv miljö precis bredvid fyrtornet i Maspalomas. Kundbetyg 8,7/10
Charmigt och lyxigt boutique-hotell med en palmlund och sanddynerna som närmsta grannar. Kundbetyg 9,8/10
Designhotell med förstklassigt kök, modernt spa och fantastisk utsikt. Kundbetyg 9,2/10

Här kan du läsa mer om resor till Maspalomas och vad som finns att se och göra i området.

Liknande inlägg

Nya TUI Blue – mer än ett semesterboende

TUI Blue är vårt nya flaggskepp och finns i tre skepnader – For All, For Two och For Families. Här kommer du närmare resmålet och de du reser med, oavsett när på året det är och vilka du vill ha med dig. TUI Blue är mer än ett semesterboende. Det är en upplevelse i sig.
Hanna P Hanna P 2019-11-07

Topp 9 hemsökta hotell

Om du söker lite extra spänning på en semester, varför inte pröva att bo på ett ordentligt hemsökt hotell? Här har du de 9 bästa hemsökta hotellen – där spökena har lite stil.
Hanna P Hanna P 2019-10-31

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18

Kanarieöarna för två – stor tipsguide

På Kanarieöarna finns alla ingredienser för en lyckad semester på tu man hand. Det gäller vare sig du reser med din partner, syrra eller tennistränare. Och vare sig ni är ute efter smålyxig avkoppling, nya intryck, kulinariska höjdare eller äventyrssport. Här är tipsguiden som hjälper dig att hamna rätt.
Astrid S Astrid S 2019-09-14