Så fotar du bäst under vattenytan

2019-02-07
Towe A
I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.

Det viktiga ljuset

Fotar du i en pool? Inomhus eller utomhus? I hav eller sjö? Det är stor skillnad på ljuset i olika slags vatten. Gemensamt för alla vatten är dock att det alltid blir mörkare ju djupare du är.

Bottens färg gör också mycket för ljuset i bilden. En vit sandbotten reflekterar mer ljus än en som är täckt med sjögräs. Samma sak gäller poolens kanter, som också reflekterar tillbaka ljuset. I havet däremot försvinner ljuset. Om du ska dyka djupt kan det därför vara bra att ha en uv-ficklampa eller uv-blixtar för att få med alla färger.

Vattenkvaliteten

Ska du fota i poolen? Tänk då på att poolvattnet alltid är renare på morgonen än senare på dagen. Solkräm och annat, som har hamnat i poolen under dagen, gör att vattnet blir grumligare och sikten blir sämre.

Utrustning

Många mobiler är vattentäta idag, men kolla upp innan du badar med din vilket djup den klarar. Om du använder ett vattenhus för mobilen eller kameran, välj då alltid ett som är anpassat för den modell som du använder. Det är avgörande för om den ska hålla tätt.

Vad du än använder för utrustning så testa den alltid innan du ska använda den, varje gång, så att du vet att den håller tätt. Ett bra test är att lägga en bit papper i huset och hålla det under vattnet i cirka 60 sekunder. Är pappret torrt när du tar upp huset så är det tätt. Tänk också på att små sandkorn som ligger i skarven kan släppa in vatten. Gör därför alltid rent vattenhuset i sötvatten efter användning. Se till att linsen på kameran är avtorkad innan du sätter in den i huset.

undervattensbilder
Hitta Nemo och fånga det på bild.

Ta många bilder

Det är svårare att få bra skärpa under vattnet än över så se till att ta många bilder! Lek, knäpp massor och plocka sedan ut guldkornen när du är tillbaka på torra land. En bländaröppning på 5.6 kan vara bra att utgå ifrån om du använder en vanlig kamera. Jobba gärna med högre isoinställning eller ficklampa om du tänker dyka djupt.

Vitbalans

Genom att anpassa kamerans vitbalans till vattnet, antingen innan du tar bilderna eller i efterhand, när du redigerar dina bilder, får du bilder med klarare färger och slipper den blågröna hinna man annars kan uppleva på undervattensbilder.

sköldpadda i vatten
Du kan knäppa det mest magiska bilderna under vattenytan.

Våga nytt perspektiv

Ta bilder precis vid ytan och stänk vatten! Eller testa att ta delade bilder, så att du får med både över och under vattenytan. Kom ihåg att du i de allra flesta fall kommer få skarpt antingen över eller under, eftersom vatten och luft bryter ljuset olika.

Ibland kanske bilder på stranden, tagna från vattnet och inåt, är det som fångar platsen bäst, istället för en bild från stranden ut mot vattnet. En rolig sak med vattenytan, är att den ser likadan ut underifrån som ovanifrån. Fotografera gärna riktigt nära ytan och använd den som en spegel.

Så fotar Sara under vatten

  • Med Nikon d800E i ett vattenhus byggt för just den kameran. Den är stor och ganska otymplig på land men gör bra Raw-format.
  • Använder mobilen flitigt, då i ett vattenhus, anpassat för iphone.

Liknande inlägg

Kap Verdes bästa stränder

Kap Verdes bästa stränder hittar du på öarna Sal och Boavista. Glöm solstolar som står för tätt, bli duschad av grannens solspray eller paxa plats före solen går upp. Här råder lugnet, du kan promenera länge utan att möta en enda person och risken för trängsel existerar inte.
Towe A Towe A 2019-06-24

Boutiquehotell i Thailand – från budget till lyx

Är du en hotellnörd som vill ha känslan av att vara gäst i ett personligt inrett hem på semestern? Kolla isåfall på våra boutiquehotell, små intima hotell med stort fokus på design och personlig atmosfär. Hotell där du börjar instagramma innan du packat upp resväskan. Här hittar du några av våra favoriter bland boutiquehotellen i Thailand.
Eva S Eva S 2019-06-23

Tel Aviv – tips & pärlor

Man pratar ofta om städerna vid Medelhavet som kan erbjuda både sol och bad och citypuls – och där återfinns Tel Aviv, tillsammans med Barcelona, Palma och Aten. Oavsett om du reser till Tel Aviv för bad, shopping eller matupplevelser så kan staden erbjuda det året runt.
Jonas S Jonas S 2019-06-20

Afrodites klippa på Cypern – Petra tou Romiou

Håll med om att det är en vacker syn. Turister vallfärdar till de toppiga klipporna som sticker upp ur havet utanför en liten bukt med klapperstensstrand. Förklaringen är inte bara platsens skönhet. Får vi tro myten var det här kärleksgudinnan Afrodite föddes ur havet och seglade in till stranden på ett snäckskal.
Astrid S Astrid S 2019-06-04