2017-04-13

Resmålen som var 1980-talets största charterstjärnor – vad hände sen?

Det har inte bara gett oss tidlösa klassiker som axelvaddar, färgglada benvärmare och hockeyfrillan med väldigt fluffig lugg. 1980-talet var även en tid då charterresandet i Sverige blomstrade. Just 1980 kom också filmen som präglat flera generationers bild av turistande svenskar – Sällskapsresan. Där var resmålet påhittat, det finns inget Nueva Estocolmo på Gran Canaria. Men vilka var egentligen de mest populära resmålen på 80-talet? Och är de fortfarande lika poppis?

Cypern – still going strong

Helt klart en av 80-talets allra största stjärnor. Ayia Napa ”skapades” några år efter den turkiska invasionen 1974 och 1983 lanserade vi badorten Fig Tree Bay. Orten heter egentligen Protaras, men man tyckte att Fig Tree Bay – döpt efter den lilla strandremsan framför Nausicaa Beach – var ett läckrare namn. ”Figgan” blev en av de starkaste charterdestinationerna under 80-talet.

Italiens fastland

Från 80-talet och ända in på 2000-talet var Italien synonymt med Fritidsresor. Sicilien och Sardinien är fortfarande populära, men Arma di Taggia, Diano Marina och Castiglione della Pescaia och Terracina utanför Rom är alla storheter på det italienska fastlandet som ”försvann” för cirka 15 år sen. Men, Italienälskare behöver inte sörja. Idag flyger vi till hela sju destinationer i Italien, bland annat spännande weekendresmål som Verona och Florens.

Tre leende personer vid ett bord med vattenmelon på sina tallrikar och vin i glasen. Kyparen presenterar vinflaskan.
En klassisk charterlunch bestående av vattenmelon och rödvin. Eller hur var det nu?

Greklandsresorna såg annorlunda ut

På 80-talet var det grekiska fastlandet ett viktigt resmål, med badorter både söder och väster om Aten. Som Varkiza på Atens riviera och klassikern Loutraki, där filmen En vandring i solen med Gösta Ekman spelades in. Idag är den absolut största delen av charterturismen koncentrerad till den grekiska övärlden.

En spansk jätte på väg tillbaka

Mallorca och Benidorm låg jämsides högst upp på den spanska charterkartan på 80-talet. Benidorm, en av 70-talets giganter, hängde med i topp ända in på 2000-talet. Intresset tvärdog när de så kallade lågprisflygen kom in på marknaden, men nu är Benidorm på frammarsch igen. Även ständigt aktuella Mallorca har fått ett litet lyft på sistone.

Tre personer står framför en TUI-bil i Spanien med texten "fritidsresor, servicio tecnico" på.
En djupdykning i bildarkivet resulterar i några riktiga guldkorn. Här vårt tekniska service-gäng i Spanien.

Portugals Atlantkust

Kusten norr om Lissabon var ett mycket populärt resmål på 80-talet, då med nyheter som Ericeira och Figueria da Foz. Även om inte just de resmålen finns kvar i vårt utbud idag är Portugal fortfarande populärt i Norden och vi flyger till Algarve, Madeira och Lissabon, ett populärt weekendresmål.


TUIs fem populäraste resmål på 80-talet

  1. Cypern

  2. Italien – flyg till Rom med badorterna Terracina och Castiglione della Pescaia som största resmål

  3. Spanien – Benidorm och Mallorca, två jämnstarka destinationer

  4. Portugal – med Atlantkusten norr om Lissabon som främsta resmål

  5. Grekland – Fastlandet, Rhodos och Kreta, då med orten Hersonissos som starkaste resmål

Liknande inlägg

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S 2019-12-20

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S 2019-12-11

Topp 9 hemsökta hotell

Om du söker lite extra spänning på en semester, varför inte pröva att bo på ett ordentligt hemsökt hotell? Här har du de 9 bästa hemsökta hotellen – där spökena har lite stil.
Hanna P Hanna P 2019-10-31

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18