Resa med hund

Självklart ska alla familjemedlemmar följa med på semestern, även de små fyrfotade. Det krävs mycket förberedelser, men jag lovar dig att det är värt jobbet. För vad kan vara härligare än att uppleva världen tillsammans med din lurviga följeslagare? Här får du tips på saker att tänka på när du ska ut och resa med din hund.

Du kanske inte hittar någon hundvakt, eller så kan du rent av inte tänka dig att lämna din bästa vän hemma. Så varför inte göra som många andra och ta med din vovve på semestern? Det är inte så krångligt som det verkar, även om det finns en hel del du behöver ordna med innan avresan.

Hur bokar jag flyg med hund?

Det är inte alla flygbolag som tillåter att ta med djur ombord. Så du gör bäst i att kontakta flygbolaget redan innan du bokar, för att fråga om det finns möjlighet att ta med sig din hund på den flygresa du tänkt boka. Var ute i god tid, så att du inte behöver stressa med förberedelserna. De flesta flygbolag får ta med ett visst antal djur per flygning, och om det t.ex. redan finns en katt inbokad får du troligtvis inte ta med din hund. I kontakten med flygbolaget får också reda på vad det kostar, vilket antingen är en fast kostnad eller en kostnad per kilo för hunden och buren tillsammans.

Hund flygplan - TUI

Hur transporteras min hund på flyget?

Hur hunden transporteras varierar beroende på flygbolag. En del flygbolag tillåter att små hundar (vanligtvis upp till 8 kg), får tas med som handbagage i kabinen, medan andra enbart tillåter djur i lastutrymmet. Det låter kanske inte så roligt att din lilla älskling ska sitta och frysa bland allt bagage, men du kan vara lugn, djuren har en särskild del som är uppvärmd och upplyst.

Hunden ska transporteras i en IATA-godkänd bur försedd med ditt namn och telefonnummer. Även om hunden får resa tillsammans med dig i kabinen så behöver den sitta i en hundväska som även den måste vara IATA-godkänd. Ofta har flygbolagen särskilda mått och viktangivelser som buren eller väskan måste hålla sig inom.

Ska du resa inom EU?

Här kommer några punkter som du kan ta hjälp av ifall du ska resa inom EU. Hunden behöver:

• Vara id-märkt
• Ha EU-pass för sällskapsdjur
• Ha en giltig vaccination mot rabies
• Anmälas i tullen när du ska hem till Sverige
• Avmaskas mot rävens dvärgbandmask om du ska till Storbritannien, Irland, Finland eller Malta

Ska du resa utanför EU?

Om du ska resa utanför EU's gränser behöver du vanligtvis också komplettera med följande:

• En djurägarförsäkran
• En kontroll vid Entry Point i Sverige
• Ett godkänt blodprov för kontroll av mängden rabiesantikroppar

Att tänka på: alla länder har olika bestämmelser kring att föra in djur. Här nämner vi det mest grundläggande, men du behöver alltid kontakta Jordbruksverket eller landets ambassad för att samla information om vad som gäller i just ditt fall och för det land du ska åka till. Tänk också på att om du mellanlandar i ett annat land kan andra krav gälla.

Hundar i bil - TUI

På resmålet

Ur allergisynpunkt så är det dessvärre inte många hotell i TUIs program som tillåter djur på rummet, men det bästa är att kontakta hotellet direkt för att få reda på hur de ställer sig i frågan. Ibland tas en extra städavgift ut om djur bor i rummet. Du kan inte åka med TUIs transferbuss om du har med dig din hund, utan då behöver du ordna transfer på egen hand alternativt hyrbil.

 • Fem tips när du reser med hund

  För att flygresan ska gå så smidigt som möjligt så finns det lite saker som är bra att tänka på:

  1. Om din hund inte är van vid att sitta i bur kan det vara en god idé att öva på det innan det är dags, så att den känner sig trygg under flygresan.
  2. Förse hunden med ett halsband där hundens namn och ditt telefonnummer står.
  3. Var på flygplatsen i god tid.
  4. Låt hunden leka och springa av sig ordentligt innan ni ska gå på planet.
  5. Förutom att ta med mat och vatten, ta gärna med godis och hundens favoritleksak så att du kan skämma bort den lilla rejält när ni landat.

På vår hemsida hittar du kontaktuppgifter till de flygbolag vi samarbetar med, både charterflyg och reguljärflyg.