Få fler likes med snyggare bilder - 9 proffstips för bästa semesterfotona!

Lyckas med Instagrambilden! Här får du expertens bästa tips på hur du tar bättre bilder på semestern även om du nöjer dig med att plåta med mobilen!

Proffset Christofer Dracke är en synnerligen välberest fotograf, efter att ha jobbat många år i världens alla hörn med uppdrag åt resebolag och modeföretag. Idag avslöjar han sina Top 9-tips som du kan använda dig av under din semester, oavsett om du fiskar efter fler "likes" på Instagram och Facebook eller vill skapa dig ett eget fotoalbum till minne. Ta fram mobilkameran och följ tipsen, busenkelt!

1. Välj rätt ljus på dagen

Min tumregel är att det bästa ljuset är när din skugga är längre än du själv, alltså under morgonen och eftermiddagen. Men det mest magiska ljuset finns bara någon timme på morgonen och någon timme på kvällen, då blir nästan allt vackert. Mitt på dagen är det starka solljuset för hårt, så då bör man leta sig till skuggan eller vara inomhus för att lättare få bra bilder.

proffsets-tips-semesterbilder-tui-2
Väljer du att fota i dagsljuset, välj en skuggskyddad plats. Varför inte under en vacker palm?

2. Använd blixten sparsamt

När du plåtar med mobilen tycker jag att du ska använda blixten så lite som möjligt, eftersom det är svårt att nyttja det ljuset på något bra sätt. Se hellre till att använda det ljus som finns, till exempel genom att flytta personer närmre fönstret när du tar porträtt. Även ljus från skyltfönster eller gatlyktor på natten brukar vara bättre än den enkla blixten. Titta bara hur ljuset faller på personen du fotograferar. Fast mitt på dagen kan det faktiskt vara riktigt bra med blixt, för då kan blixten lätta upp det starka ljuset. Testa och se vad som händer!

3. Tänk på bakgrunden

Ett porträtt påverkas mycket, mer än vad många tror, av bakgrunden. Se till att det är en så ren bakgrund som möjligt, till exempel en vägg eller en tom strand. En massa parasoll och luftmadrasser eller en massa palmer kan störa väldigt mycket.

proffsets-tips-semesterbilder-tui-1
En enkel bakgrund i sitt esse. Ibland behövs det inte så mycket mer.

4. Våga gå nära

Gå närmre ditt motiv än vad du brukar för att renodla det. När du tycker att du är lagom nära, ta ytterligare ett steg framåt. Blanda dock inte ihop det med att använda zoomen på mobilen. Det är något helt annat, och den ska du inte använda alls, tycker jag. Det går lika bra att beskära bilden i efterhand om det behövs.

7. Vänta med familjeporträttet

Om du tar gruppbilden med hela ressällskapet efter ni har varit på plats några dagar, så kommer ni med största sannolikhet se friskare och mindre likbleka ut än när ni kom. Men vänta inte till allra sista dagen – för det vore ju trist om det regnade just då…

proffsets-tips-semesterbilder-tui-3
Gå gärna nära motivet för en snygg vinkel och en mer levande bild. Visst känner man nästan hur fiskerepen skrapar mot varandra?

5. Fotografera lokalbefolkningen

På de flesta platser finns det spännande människor som kan bidra till känslan av resmålet när du tittar tillbaka på bilderna. Börja med att prata med folk, och fråga sedan efter ett tag om du får ta en bild – gärna med någon form av komplimang, ’jag skulle vilja ta en bild på dig för att ljuset faller så fint över ditt ansikte’.

6. Leta motiv

Överhuvudtaget kan det vara bra att gå en vända eller två och försöka tänka efter vad som är typiskt för resmålet. Det behöver ju verkligen inte vara stranden eller poolen, utan kanske en lokal trafikskylt. Blanda högt och lågt, närbilder och översiktsbilder.

proffsets-tips-semesterbilder-tui-7
Annorlunda motiv kan fånga känslan av semestern bättre. Den kanske till och med förmedlar budskapet för hela er resa?

8. Solnedgången...

Ja, det är såklart väldigt lockande att försöka fånga den fantastiska solnedgången med de magiska färgerna. Men det är svårt. Om du vill göra ett försök, så testa med att se till att ha en bra förgrund så att det finns något att titta på i nedre delen av bilden. Då är det lättare att undvika att bilden känns platt. Men många gånger kan det bästa rådet vara att bara njuta av solnedgången – och strunta i att fotografera den.

9. Hemma - ta hand om bilderna

Du vet det säkert redan, men det tål att upprepas: var noga med att ta backuper på alla bilder! Lägg över bilderna på en separat hårddisk och sortera dem i mappar märkta med årtal, eller möjligen även resmål – men många gånger räcker det att veta vilket år de är tagna om du vill leta reda på en bild i efterhand. Ett bra sätt att ha mer glädje av bilderna är att göra fotoalbum, precis som förr i tiden – fast nu är det så mycket lättare genom att det finns smarta program och tjänster för att skapa färdiga album. Det är mycket roligare både för dig och för vänner att bläddra i ett album än att försöka titta på bilder som sveps fram på en skärm.