Palats i Istanbul - 6 tips

I flera hundra år levde de ottomanska höjdarna i lyx få kan drömma om, sida vid sida med kammartjänare, präster och älskarinnor. När du promenerar i de färgglada flyglarna med intrikata och utsmyckade ornament får du en inblick i hur de levde och verkade. Här är en guide till Istanbuls bästa palats!

1. Topkapipalatset

Hovmän, mäktiga sultaner och eleganta konkubiner har alla en gång i tiden rört sig i dessa ståtliga paviljonger och korridorer. Med god konkurrens kan man säga att den här forna högborgen är palatset med stort P i Istanbul. Låt oss spola tillbaka nästan 600 år i tiden. Detta grandiosa bygge inleddes år 1459, några år efter ottomanernas intåg och seger över bysantinerna.

I mitten på 1800-talet övergick palatset från att vara ett kungligt residens till ett hem för betitlade officerare, och vid Ottomanska imperiets fall 1923 beslutade regimen att det skulle bli ett museum. Så har det varit sedan dess, och vilken tur för oss i eftervärlden, för här finns saker att titta på! En hel del av de hundratals rummen palatset består av är åtkomliga för gäster. Ett kungligt harem, Topkapidolken, kläder, rustningar, vapen och det enskilt mest värdefulla föremålet: Spoonmaker’s Diamond, en päronformad diamant i palatsets skattkammare. Det är bara några av sakerna du får ta del av under ditt oförglömliga besök!

Öppettider: 09:00-16.45. Entré: cirka 100 :-. Kan tillkomma entré för specifika utställningar.

palats i istanbul tui
En del av det medeltida Topkapipalatsets prakt.

2. Dolmabahcepalatset

I toppbilden syns Dolmabahcepalatset. Det uppfördes i mitten av 1800-talet och användes som huvudkvarter för det Osmanska riket 1857-1887 och 1909-1922 (Yildizpalatset användes tillfälligt under tiden emellan). Det fick helt enkelt konkurrera ut det senmedeltida Topkapipalatset som huvudsäte. Det här var ju samtida, nytt och pråligt nog att mäta sig med sina Europeiska konkurrenter. Bygget kostade fem miljoner ottomanska guldmynt, eller 35 ton av guld, som motsvarar cirka 15 miljarder svenska kronor i dagens värde(!)

Öppettider: 09:00-16:00 (stängt mån, tors). Entré: cirka 100 :-. Kan tillkomma entré för specifika utställningar.

3. Beylerbeyipalatset

Vad passar bättre än att besöka detta palats när du ändå är på Istanbuls asiatiska sida? Det här palatset byggdes på 1860-talet som ett osmanskt sommarresidens för sultaner. Det består bland annat av 24 vackra rum, 6 salar och ett turkiskt bad. Du får en liten tjuvtitt nedan!

Öppettider: 09:00-17:00 (stängt mån, tis). Entré: cirka 40 :-

palats i istanbul bild tui
En tjuvtitt in i en av Beylerbeyipalatsets salonger.

4. Ciraganpalatset

Ja, du gissade rätt! Detta är också ett ottomanskt palats byggt under 1800-talets andra hälft. 1910 härjade en svår brand i detta eleganta palats och endast ytterväggarna bestod. I många år efter det tjänade det som fotbollsarena åt lokala laget Besiktas J.K. Idag är det ett lyxhotell och ett par restauranger. En vacker marmorbro binder det samman med inget mindre än… Yildizpalatset!:

palats i istanbul tui
Ciraganpalatsets trappor och fasad mot Bosporen.

5. Yildizpalatset

Yildizpalatser, eller Stjärnpalatset, byggdes som så många andra ottomanska palats under 1800-talets andra hälft. Sultan Abdülhamid II levde här, men flyttade då han var rädd att ett anfall från vattnet skulle inträffa. Palatset består egentligen av ett komplex av flera vackra byggnader och paviljonger.

Öppettider varierar. Entré: cirka 40 :-

palats i istanbul tui
En av flera byggnader av det komplex som Yildizpalatset består av.

6. Kücüksupalatset

Det här palatset är av en lite mindre modell. Nåja, allt är relativt, eller hur? Det ligger på den asiatiska sidan av floden Bosporen mellan Anadoluhisari och bron Fatih Sultan Mehmet, och är designat i nybarock stil. Storslagna kristallkronor hänger ovanför öppna spisar som är byggda i den finaste italienska marmorn. 1944 genomgick palatset en restaurering efter att det tjänat som pensionat ett tag. Sedan dess har det också varit ett museum. Vi bjussar på lite kuriosa också. Palatset var med i James Bond-filmen ”The World Is Not Enough” som hem åt arvtagerskan och den fiktiva karaktären Elektra King.

Öppettider varierar: cirka 09:30-17:00. Entré: cirka 10 :-. Tips, det går också att kika in från en båttripp på floden!

palats i istanbul tui
Eleganta Kücüksupalatset ligger vackert på stadens asiatiska sida.