Öar du kan åka till från Khao Lak

I Khao Lak har du långa korallstränder vart du än vänder dig. Det finns också öar i närheten dit du kan göra en utflykt för att dyka, snorkla eller bara för att se dig omkring. Dykparadisen Similan Islands och Surin Islands tillhör en marin nationalpark. Och på Koh Kho Khao är luften fylld av fågelsång och vågbrus.

Khao Lak ligger på fastlandet norr om Phuket och passar dig som vill ha det lugnt och skönt och bo nära naturen. Visst finns det en hel del restauranger och butiker, men kommersen är inte så stor och tempot är avspänt. Från Khao Lak går det båtar till flera olika öar i närheten där du hittar bra platser för snorkling med hela familjen. Du kan boka dyk- och snorklingsutflykter med TUI eller så fixar du din egen dagsutflykt.

Similan Islands

En bra bit ut i Andamanhavet utanför Khao Lak ligger en av Thailands mest kända dykplatser, nationalparken Similan Islands. Ögruppen består av nio öar med kristallklart vatten och sand som känns som potatismjöl. På den största ön Koh Similan, även kallad ö nummer 8, ligger Segelbåtsklippan där vattnet är långgrunt och perfekt för snorkling. På Koh Miang, ö nummer 4, växer grön djungel ända ner till stranden och havet har en närmast magisk turkos färg. På Koh Miang finns ögruppens badvänligaste stränder, där det också är enkelt att snorkla med barn.
Så tar du dig till Similan Islands: Båt från Tab Lamu-hamnen söder om Khao Lak, ca 3 timmar (ca 1,5 timme med speedboat). Du kan åka dit över dagen eller övernatta i tält eller trädbungalow. TUI erbjuder dyk- och snorklingsutflykter på nivåer från nybörjare till proffs som du kan boka redan hemifrån.

Koh Bon

Koh Bon tillhör också den marina nationalparken Mu Koh Similan. Ön ligger norr om Similan Islands och är perfekt för en dag bland stränder, korallrev och exotiska fiskar.
Så tar du dig till Koh Bon: Båtar går dagligen från Khao Lak. TUI har dykutflykter till Koh Bon och öarna runt omkring.

Surin Islands

Den naturskyddade ögruppen Surin Islands är fem öar som ligger i Andamanhavet norr om Similan Islands. De två största öarna Surin Nua (Nordön) och Surin Tai (Sydön) har massor av lugna vikar med kristallklart turkost vatten och fina koraller. Det finns ingen fast befolkning på öarna, men Moken-folket är sjönomader som bor i enkla hus på pålar i vattnet. Här finns Thailands mest kända dykplats, Richelieu Rock, där du kan möta manta ray, hajar och valhajar.
Så tar du dig till Surin Islands: Till Surin Islands kan du åka på dagsutflykt med TUI från Khao Lak. Båtresan tar cirka 3–5 tmmar. Du kan även ta båten från Kuraburi (2 timmars bilresa norrut från Khao Lak), båtresa 1 timme och 45 minuter.
Nationalparkerna Similan Islands och Surin Islands har öppet för besökare mellan 15 oktober och 15 maj. I samband med monsunperioden går ingen reguljär båttrafik till öarna. Entréavgiften till nationalparkerna är cirka 300–500 THB, halva priset för barn. På TUIs utflykter ingår alltid nationalparksavgiften.

tui surin islands thailand
Ögruppen Surin Islands består av fem öar

Koh Kho Khao

Ett par mil norr om Khao Lak ligger ön Koh Kho Khao med näst intill folktomma stränder och en handfull byar. Här kan du beställa in en citrongräsdoftande tom kha gai -soppa på någon av strandrestaurangerna där du nästan doppar tårna i vattnet. Det enda som hörs är fågelkvitter och vågorna som slår in mot vattenbrynet – stilla och underbart rofyllt för alla som längtar bort från bruset.
Så tar du dig till Koh Kho Khao: Ta båten från Baan Nham Khen (färja eller longtailbåt) eller från Takua Pa (ca 2 mil norr om Khao Lak).

Koh Hong

Från Khao Lak kan du också åka till Phang Nga-bukten som är ett naturreservat med ett fyrtiotal skogsklädda öar. En av dem är Koh Hong vid Krabikusten med klippor, grottor, laguner och fin snorkling.
Så tar du dig till Koh Hong: TUIs utflykter till Koh Hong kan du boka redan hemifrån.

Mer intresserad av kultur än av snorkling? Här hittar du tips på tempel att besöka nära Khao Lak.
Här kan du läsa mer om vad man kan göra på Koh Kho Khao.