2017-11-02

Ny uniform på TUI fly – visst flyger den!

I veckan som gick tog TUI flys personal premiärturen i sina nya uniformer. En uppdaterad garderob är alltid en lite speciell händelse för ett flygbolag – så det är även ett lämpligt tillfälle för en nostalgitripp i hur uniformen ändrats genom åren.

Idag känns kanske inte ett jobb inom flyget riktigt lika exotiskt som på den tiden då flygresor hörde mer till ovanligheten. Men det fanns en tid när arbetet som kabinpersonal – eller flygvärdinna – var lite mytomspunnet och hade väldigt hög status. Att få resa över hela världen var inget som tillhörde vanligheterna på den tiden – och så var det ju det där med uniformen. Vart du än gick fick du blickar på dig och lite så är det kanske även idag.

– Ja, visst tittar de flesta en extra gång när de ser en pilot eller kabinpersonal på väg till jobbet. De representerar något spännande! Våra uniformer har alltid varit viktiga för oss på TUI. De symboliserar vår historia, vårt ansvar och vi bär den med stolthet. Att få en ny uniform är alltid häftigt, säger en av dem som provat.

Snart dags för premiärtur i ny outfit

Tatueringsförbud och läppstiftskulörer

Den nya uniformen ”Hello TUI” är marinblå och har en klassisk look. Den pryds som många gånger tidigare av en hatt, denna gång av så kallad pillerburksmodell som var väldigt populär på 1960-talet, inte minst genom Jackie Kennedy.

Idag har också regelverket kring uniformen moderniserats. Men det var inte alltför länge sedan som uniformen kom med en lång lista av förmaningar. Manlig kabinpersonal var otänkbart, håret fick inte vara längre än till skuldran, kvinnor bar förstås alltid kjol och du skulle aldrig ens bli påtänkt för jobbet om du var tatuerad.

Under perioden när TUI Fly fortfarande hette Britannia Airways infördes en brittiskt klarblå uniform, som faktiskt skapats av samma designer som ritade den brittiska drottningmoderns kläder. Accessoarerna var röd basker och rött läppstift. Men inte vilket läppstift som helst! Uniformsreglementet var väldigt strikt och det fanns tydliga anvisningar kring vilken färg på läppstiftet som fick användas.

Som tur är så tillhör de flesta regler det förflutna. Så länge de inte sitter på ansikte, hals eller hela armarna är tatueringar numera välkomna på TUI fly. Kvinnor får självklart bära byxor och det är väl ingen som höjer på ögonbrynen när de ser en manlig flygstewart längre. Men du måste fortfarande vara minst 163 cm lång, tala minst två språk och vara väldigt serviceinriktad. Samt älska att arbeta med människor för att göra deras resa så bra som möjligt. Vissa saker ändras aldrig.

En annan stil för en annan tid – så här klädde sig Britannia Airways kring millenieskiftet
En annan stil för en annan tid – så här klädde sig Britannia Airways kring millennieskiftet

Fakta om TUI fly i Norden

  • Grundades 1985
  • 650 anställda från Sverige, Norge, Finland och Danmark
  • 1,5 miljoner nordiska resenärer om året
  • Antal flygplan: 6