Ny uniform på TUI fly – visst flyger den!

2017-11-02
Astrid S
I veckan som gick tog TUI flys personal premiärturen i sina nya uniformer. En uppdaterad garderob är alltid en lite speciell händelse för ett flygbolag – så det är även ett lämpligt tillfälle för en nostalgitripp i hur uniformen ändrats genom åren.

Idag känns kanske inte ett jobb inom flyget riktigt lika exotiskt som på den tiden då flygresor hörde mer till ovanligheten. Men det fanns en tid när arbetet som kabinpersonal – eller flygvärdinna – var lite mytomspunnet och hade väldigt hög status. Att få resa över hela världen var inget som tillhörde vanligheterna på den tiden – och så var det ju det där med uniformen. Vart du än gick fick du blickar på dig och lite så är det kanske även idag.

– Ja, visst tittar de flesta en extra gång när de ser en pilot eller kabinpersonal på väg till jobbet. De representerar något spännande! Våra uniformer har alltid varit viktiga för oss på TUI. De symboliserar vår historia, vårt ansvar och vi bär den med stolthet. Att få en ny uniform är alltid häftigt, säger en av dem som provat.

Snart dags för premiärtur i ny outfit

Tatueringsförbud och läppstiftskulörer

Den nya uniformen ”Hello TUI” är marinblå och har en klassisk look. Den pryds som många gånger tidigare av en hatt, denna gång av så kallad pillerburksmodell som var väldigt populär på 1960-talet, inte minst genom Jackie Kennedy.

Idag har också regelverket kring uniformen moderniserats. Men det var inte alltför länge sedan som uniformen kom med en lång lista av förmaningar. Manlig kabinpersonal var otänkbart, håret fick inte vara längre än till skuldran, kvinnor bar förstås alltid kjol och du skulle aldrig ens bli påtänkt för jobbet om du var tatuerad.

Under perioden när TUI Fly fortfarande hette Britannia Airways infördes en brittiskt klarblå uniform, som faktiskt skapats av samma designer som ritade den brittiska drottningmoderns kläder. Accessoarerna var röd basker och rött läppstift. Men inte vilket läppstift som helst! Uniformsreglementet var väldigt strikt och det fanns tydliga anvisningar kring vilken färg på läppstiftet som fick användas.

Som tur är så tillhör de flesta regler det förflutna. Så länge de inte sitter på ansikte, hals eller hela armarna är tatueringar numera välkomna på TUI fly. Kvinnor får självklart bära byxor och det är väl ingen som höjer på ögonbrynen när de ser en manlig flygstewart längre. Men du måste fortfarande vara minst 163 cm lång, tala minst två språk och vara väldigt serviceinriktad. Samt älska att arbeta med människor för att göra deras resa så bra som möjligt. Vissa saker ändras aldrig.

En annan stil för en annan tid – så här klädde sig Britannia Airways kring millenieskiftet
En annan stil för en annan tid – så här klädde sig Britannia Airways kring millennieskiftet

Fakta om TUI fly i Norden

  • Grundades 1985
  • 650 anställda från Sverige, Norge, Finland och Danmark
  • 1,5 miljoner nordiska resenärer om året
  • Antal flygplan: 6

Liknande inlägg

Albanien är sommarens nyhet

Mellan Montenegro och Grekland, längs med Adriatiska havets kust ligger Albanien. I norr tronar höga alptoppar mot himlen och i söder hittar du paradisstränder längs hela rivieran. Här finns något för alla. Paradisstränder med azurblått vatten, vandringsleder, naturupplevelser, historiska platser och välsmakande mat.
Towe A Towe A 2019-01-29

Packlista för vandring

En packlista för vandring ser olika ut beroende på om du ska vandra i Alperna, i svenska skogar eller längs med kusten i Cinque Terre och om du reser med eller utan barn. Hur länge du ska vandra påverkar givetvis också – är det en dagstur, ett par dagar eller en hel vecka? Här har du ett par tips på vad du ska packa för att få en skön vandringssemester.
Hanna P Hanna P 2019-01-28

5 flygplatser som sticker ut

Flygplatser kan göra dig pirrig av förväntan – eller galen av frustration. Vissa är anonyma bunkerliknande komplex. Andra överraskar med biografer, virtuella akvarier och rutschkanor. Här listar vi några flygplatser som definitivt sticker ut från mängden!
Eva S Eva S 2018-04-18

Så ska det smaka! Barnjuryn väljer flygmat

Om barnen själva får komponera sin måltid på flyget – vad hamnar på brickan då? Bara godis och läsk? Nej, faktiskt inte. TUI fly gjorde ett vågat experiment och kallade in en barnjury med full bestämmanderätt. Läs vårt reportage om det överraskande resultatet och möt en charmig testpanel.
Astrid S Astrid S 2018-04-06