Mysiga grekiska bergsbyar att besöka

Gillar du som vi att hitta till det riktiga Grekland? Vill du till de små grekiska bergsbyarna med historia, tavernor och mysiga omgivningar? Här har vi listat några härliga byar i Grekland som du inte får missa.

Perithia på Korfu

Om du befinner dig i Grekland och på Korfu under en längre tid bör du hyra bil, det finns mycket att se och upptäcka på ön. Tar du dig upp i bergen på den södra sidan möts du av smala och snirkliga vägar och den gamla bergsbyn Perithia. Du kan enkelt parkera bilen för att promenera runt i den gamla staden, besök lokala restauranger och ta en lemonad i värmen. Staden är kuperad men det går att ta sig runt bland de gamla byggnaderna. Här kan du också köpa lokalproducerat honung av biodlare på Korfu.

Korfu Grekland TUI
På Korfu råder lugnet i de små byarna.

Koronos på Naxos

Naxos är en bergig ö i Grekland, öns näst högsta berg heter Koronos och sträcker sig 999 meter över havet. Här finns de två tvillingbyarna Skado och Koronos. Den sistnämna är öns absolut äldsta by. Här bodde och arbetade många människor under den tiden gruvan var i drift och det var då den rikaste byn på Naxos. Idag har många av byns invånare flyttat och staden är realtivt tom. Turismen en bristvara och efter en rundvandring i den historiska staden finns det två grekiska tavernor där du kan fylla på med energi.

Naxos Grekland TUI
Naxos har både härliga stränder och små mysiga bergsbyar.

Argiroupolis på Kreta

Kreta är Greklands största ö och här finns byn Argiroupolis, i närheten av Retymnon. Här finns flera grekiska tavernor och det finns även möjlighet att övernatta. Byn är delvis frodig då den ligger i en dalsänka där vattnet rinner ner från berget året om. Den övre delen av byn är byggd på ruiner som kan ses i närheten av kyrkan. Det är sparsamt med turister och mysigt att vandra runt i den lilla byn.

hyr bil kreta TUI
Hyr bil på Kreta och upptäck mer av ön.

Mikro Chorio Village på Tilos

Mikro Chorio Village, Tilos
Mellan Rhodos och Kos ligger den lilla tysta och nästintill motorfria ön Tilos. Här kan du spendera semestern med att bara ta det lugnt med en bra bok och äta god mat på en av alla tavernor som kantar strandpromenaden. När du är på ön bör du inte missa att ta dig upp till den övergivna bergsbyn Mikro Chorio Village. Hela staden är i ruiner förrutom den vita kyrkan som blickar ut över dalen och havet. På kvällarna görs detta om till en mysig bar där det serveras kallt att dricka samtidigt som du kan titta ner över ön. Ruinerna är upplysta med lampor och ljus vilket ger ett mysigt och nästan lite spöklikt intryck. Hit går små minibussar regelbundet från staden Livadia.

Embonas på Rhodos

Söder om Rhodos Stad ligger öns högst belägda by Embonas, 850 meter över havet. Byn har 1200 invånare och är känd för att behålla den traditionella livsstilen med dans, sång och fest. Byn är också känd för sitt vin. Den andra veckan i augusti börjar den årliga vinfestivalen som omvandlar Embonas till en livlig och folklig fest. I och med detta evenemang pågår även andra tillställningar som teater, konstutställningar och en marknad med lokala produkter. Byn erbjuder ett bra utbud av restauranger och boende. Det är lätt att ta sig till Embonas med bil, det går även lokala bussar som körs regelbundet.

Rhodos TUI
Rhodos har många mysiga små byar.

Detta är fem byar vi rekommenderar men självklart finns det många, många fler. Läs om alla våra resor till Grekland här.