Havssköldpaddornas Grekland

I Grekland finns några av de viktigaste stränderna för havssköldpaddors fortplantning. Archelon är en organisation som samarbetar med lokalbefolkning och turistnäring i syfte att skydda havssköldpaddorna och deras hemmiljö. Vi har träffat medarbetarna som har paradisstränderna som sin arbetsplats.

Kilometerlånga sandstränder, kristallklart vatten och ljumma vindar. Medelhavet har blivit en populär tillflyktsort för turister som söker en härlig plats för rekreation och njutning. Men visste du att havssköldpaddor har haft sin hemvist här sedan över 100 miljoner år tillbaka – och att den ökade turismen är en av de omständigheter som tenderar att hota artens framtid?

De stränder som är mest betydelsefulla för arten Caretta caretta, finns på Zakynthos, Peloponnesos och Kreta.

Skyddar havssköldpaddornas hemmiljö

Archelon bildades 1983 med målet att skydda havssköldpaddor och deras hemmiljö i Grekland. Idag består organisationen av hundratals volontärer från hela världen. En av dem är Athanasia Nikolopoulou, som för dagen arbetar på stranden i Chania på Kreta när vi träffar henne.

– Det här är ett av de bästa jobb jag har haft. På dagarna arbetar vi på en varm och solig strand med de vackraste av vyer för våra ögon. Och när arbetsdagen är slut hänger vi på stranden till solen går ner och kryper sedan in i tältet för att sova under en stjärnklar himmel. Kronan på verket, liksom syftet med vårt arbete, är att skydda en av de äldsta djurarterna på vår planet, berättar Athanasia.

De viktigaste delarna i Archelons arbete utgörs av forskning, att skydda betydelsefulla stränder, rehabilitera sjuka och skadade havssköldpaddor samt att öka medvetenheten om havssköldpaddor och deras livsvillkor hos både lokalbefolkning och turister. Bakgrunden till att Archelon är verksamma i Grekland, är för att några av landets stränder är otroligt viktiga för havssköldpaddors fortsatta existens. Havssköldpaddor återvänder nämligen alltid till samma strand som de föddes på, för att lägga sina ägg. Om den aktuella stranden har förändrats så att den inte längre har rätt förutsättningar kan inte havssköldpaddorna lägga sina ägg där. Följden blir att beståndet minskar.

– De stränder som är mest betydelsefulla för arten Oäkta karettsköldpadda, Caretta caretta, finns på Zakynthos, Peloponnesos och Kreta. Den ökande turismen gör att fler och fler människor vistas på stränderna, vilket kan störa havssköldpaddorna på olika sätt. Vi ser även att fiskenät och miljöförstöring är stora hot mot havssköldpaddorna, förklarar Eirini Kasimati som arbetar på Archelons räddningscenter för skadade och sjuka havssköldpaddor.

TUI inspiration havssköldpaddor i Grekland
Havssköldpaddor återvänder alltid till samma strand som de föddes på, för att lägga sina ägg.

Archelons arbete på Kreta

På Kreta startade Archelon ett projekt 1990 för att skydda öns mest betydelsefulla stränder och de havssköldpaddor som söker sig dit. Det görs genom att skapa rätt förutsättningar på stränderna samt informera och samarbeta med turister och lokala aktörer (i faktarutan längre ner på sidan kan du se specifika exempel på hur de – och du – med enkla medel kan hjälpa havssköldpaddorna).
– Varje år gästas Kreta av 2,6 miljoner turister, vilket i sig är någonting mycket positivt för både Kreta och Grekland. Över 90 procent av turisterna gästar Kreta mellan maj och oktober, vilket sammanfaller med den tid på året då havssköldpaddorna lägger sina ägg på stränderna. Därför är det otroligt viktigt med en hållbar turism och att både turister och lokalbefolkning är medvetna om havssköldpaddornas livsvillkor, förklarar Athanasia.
Archelons arbete på Kretas stränder kan se lite olika ut beroende på hur utsatt den aktuella platsen är. Om man finner ägg på en plats där det inte finns några direkta störningsmoment placerar man en slags skyddande metallbur ovanför äggen.
– Burarna har till uppgift att märka ut äggen och skydda dem mot att förstöras av oaktsamma strandbesökare. På varje bur finns information på tre språk om syftet med buren, berättar Athanasia och pekar på en liten skylt invid en av burarna.
Om Archelons medarbetare hittar ägg på en plats som bedöms som olämplig, flyttas äggen till en säkrare plats på stranden eller till någon av organisationens inhägnader. Inhägnaderna är inte bara ett skydd för äggen, utan även ett praktiskt sätt att visa upp Archelons verksamhet för strandbesökarna. När äggen kläcks har Archelon en särskild metod för att sköldpaddorna ska hitta till vattnet.
– Äggen kläcks ofta nattetid och då ska ungarna guidas ut i vattnet av stjärnorna och månen. Av den anledningen är belysning från exempelvis närliggande affärer och vägar förrädiska, eftersom sådan belysning kan missleda ungarna. Om det inte finns möjlighet att släcka eller täcka över belysningen vid stranden bygger vi ljusskydd runt äggen och ner mot vattnet så att det skapas som en tunnel dit, förklarar Athanasia.
Det här är tredje året som Athanasia arbetar på Kreta för Archelon – och hon trivs förträffligt med sitt arbete på stränderna.
– Det är lika speciellt som fantastiskt att ha ett kontor som består av en stol och ett bord på en sand- strand. Greklands natur är så otroligt vacker med sina höga berg, vackra stränder och unika öar. Solen liksom kramar om landet och skapar en värmande känsla hos alla här. Det är en ynnest att få träffa nya människor varje dag och arbeta på en av Greklands vackraste öar där det finns så mycket att göra på sin lediga tid, säger hon.

Rehabilitering av skadade sköldpaddor

Förutom arbetet ute på stränderna har Archelon även ett räddningscenter för sköldpaddor, en dryg mil söder om Aten. Här arbetar man med att rehabilitera sjuka, svaga och skadade sköldpaddor. Centrat är öppet året runt för besök i syfte att informera om havssköldpaddorna och deras livsvillkor.
– Vi tar emot mellan 80 och 90 skadade eller sjuka havssköldpaddor varje år. Under 2016 tog vi emot 92 havssköldpaddor. Vi kunde släppa tillbaka 40 av dem, 30 dog och 22 fick vi hålla kvar för ytterligare vård, förklarar Eirini och fortsätter:
– Havssköldpaddor har funnits på jorden i över 100 miljoner år och deras historia speglar evolutionen och hur livet har utvecklats på vår planet. Att dessa varelser får leva vidare är lika nödvändigt som livet självt. Dessutom är havssköldpaddorna en del av två ekosystem genom att de lever både i havet och på stränderna. Om havssköldpaddorna skulle dö ut skulle det få negativa effekter på ekosystemen både i havet och på land, säger han.

En rehabiliterad sköldpadda släpps ut i det fria igen

Att volontärarbeta under semestern

Via olika informationsprogram når Archelon ut till 200 000 turister varje år. En del passar på att hjälpa Archelons medarbetare på stränderna under semestern, eller besöka räddningscentrat och ta vara på chansen att vara med då en rehabiliterad sköldpadda släpps ut i det fria igen.
– Att se en frisk sköldpadda ge sig av mot friheten är tveklöst ett av de mest vackra ögonblick man kan vara med om, menar Eirini. Det bästa Athanasia har varit med om i sitt arbete på Kreta, är att se när de nykläckta ungarna ska hitta sin väg ner till vattnet.
– De första stapplande stegen är början på en resa som 25 år senare kommer gå tillbaka till exakt den här platsen, då ungarna har blivit könsmogna och ska lägga sina egna ägg. Att få vara med när den resan tar sin början, gör att man känner sig som den lyckligaste människan i hela världen, säger Athanasia och ler stort.

ARCHELON

Bildades 1983 i syfte att skydda havssköldpaddor och deras hemmiljö i Grekland. Archelon drivs utan stöd av staten och utan vinstsyfte. Allt ekonomiskt stöd kommer från donationer. Volontärer är en oerhört viktig del i Archelons arbete. Varje år kommer 500 volontärer i olika åldrar och från världens alla hörn för att arbeta på strän- derna och på organisationens räddningscenter. Läs mer på archelon.gr

Så här kan du hjälpa sköldpaddorna

  • Håll stränderna rena och ta hand om ditt skräp. Plastpåsar kan vara en dödsfälla för havssköldpaddor eftersom de kan förväxla påsarna med maneter som ingår i deras naturliga föda.
  • Undvik att under nattetid vistas på stränder med sköldpaddor och gör absolut inte upp eld.
  • Lämna sköldpaddorna och deras bon, ägg och ungar ifred. De är skyddade av både grekisk och internationell lagstiftning. Detta innebär bland annat att du varken får ”hjälpa” ungarna ner till vattenbrynet eller röra den eventuella utrustning som skyddar äggen och ungarna. Håll avstånd så att du inte stressar djuren.
  • Om du ser en skadad eller död sköldpadda kan du ringa till the Stranding Network på telefonnummer 210 89 44 444, alternativt närmaste Coast Guard Station.
  • Besök Archelons Information Stations och delta gärna i projekt som organisationen driver på hotell och campingplatser i området.
  • Se till att lokala aktörer och turistindustrin följer Archelons Management Plan som bland annat innebär att: Ta bort solstolar och övrigt strandmöblemang under nattetid. Undvika att köra motorfordon på stränder med sköldpaddor. Stäng av eller täck över belysning som syns från stranden.

Texten är en redigerad version av en artikel ur inspirationsmagasinet TUI Travel nr 1, 2018 (utgivet vintern 2018). TEXT: NICLAS SJÖQVIST