Mallorca: 7 tips på strandnära utflykter och resmål

2018-02-26
Emily G.
Läs våra 7 Mallorcatips på strandnära utflykter och resmål runt om på ön. Här finns något för alla, från fridfulla fiskebyn Porto Colom till Es Trenc-stranden med karibienvibbar. För den äventyrlige kan vi tipsa om bergsetapper och vattenäventyr. Eller gör en dagsutflykt med hyrbil och upptäck allt Mallorca har att erbjuda!

Cabrera - orörd ögrupp

Om orörd natur, äventyr och vildmarksliv lockar rekommenderas en båttur en dryg mil söder ut från öns sydligaste spets. Ögruppen Cabrera användes som fängelse under Napoleonkriget, numera är de 19 öarna naturreservat. Eftersom ögruppen ligger relativt otillgängligt är det inte många turister här. Bada och sola, gå på upptäcktsfärd eller utforska ruinerna av den gamla 1300-talsfästningen. Var du än går är naturen i det närmaste orörd och bebyggelsen minimal, eftersom det inte finns några bofasta här.

Porto Colom - fridfull fiskeby

Vill du uppleva

Mallorca som det var under 70-talet och leva efter devisen att det mesta kan vänta till imorgon. Då är den lilla fiskebyn Porto Colom ett tips. Strosa på kajen och fascineras av de färgglada fiskarhusen, lyssna till påtandet från båtbyggeriet och känn doften från de gamla fiskebåtarna i hamnens äldre del. I den nyare delen av hamnen, ligger segelbåtar och jakter förtöjda och skvallrar om byns attraktionskraft. I anslutning till kajen hittar du restauranger där dagens fångst läggs på grillen när mörkret börjar lägga sig. Här upplever du mindfulness i ordets rätta bemärkelse – utan en tanke på vare sig igår eller imorgon.

Porto Cristo - nära Mallorcas största sevärdhet

Någon mil norrut från Porto Colom ligger Porto Cristo. Trots det korta avståndet mellan de två byarna, möter du en mer modern och lyxig tillvaro här. Marinan vid strandens södra ände gästas ofta av exklusiva båtar. Stranden är en riktig pärla, 350 meter lång med finkornig sand. Strax ovanför stranden finns ett härligt promenadstråk med många fina restauranger. I närheten ligger också en av Mallorcas största turistattraktioner, Drakgrottorna, där Europas största underjordiska sjö finns.

Sierra de Tramuntana - cykeltips

Utmana dig själv på en riktigt tung bergsetapp i bergskedjan Sierra de Tramuntana. Eller en tur längs kusten och upp förbi apelsinlundar och kloster. Kanske räcker det att sikta på närmsta glasstånd vid stranden. Oavsett ambitionsnivå så är Mallorca, semester och cykel en vinnande kombination. De mer blygsamma bergen Sierra de Llevant i öst är ett lite mer överkomligt alternativ.

Magaluf - surfmecka

Mallorca är som gjort för vattenäventyr. Här kan du surfa på vågor eller med vindens hjälp – både vind- och kitesurfing är populära. Och om väderförhållandena inte skulle vara optimala finns det ett surfcenter med konstgjorda vågor i Magaluf och en häftig wakeboardpark i Alcudia.

Es trenc - strandtips

Är Mallorcas mest exklusiva badstrand och kallas ofta för Mallorcas Karibien. Anledningen till det stavas turkost vatten, isolerat läge och kilometerlång vit sandstrand. Es Trenc ligger i en nationalpark mellan den lilla byn Ses Covetes och semesterorten Colonia Sant Jordi. Avsaknaden av hotellbyggnader i kombination med den vackra naturen lockar. Den som föredrar att kasta sig i plurret utan en tråd på kroppen kan känna sig fri att göra just det. Es Trenc är den mest besökta badstranden för naturister på ön.

Cala Molins - gömd pärla

Slut ögonen och föreställ dig en lugn och solig plats vid havet, dit en författare skulle resa för att finna inspiration till en ny bok. Klar? Då har du förmodligen visualiserat något i stil med Cala Molins. I en avlägsen bukt i den lilla fiskebyn Cala San Vicente, ligger badstranden som kännetecknas av lugn atmosfären och magnifika omgivningar. Här är det färre turister än på Es Trenc och underhållningen är att lyssna till vågorna som varsamt sköljer upp på stranden.

TEXT: NICLAS SJÖQVIST TUI Travel nr 1, utgivet vintern 2018.

Liknande inlägg

Hotell vid stranden på Rhodos – fem favoriter

Rhodos är den största av Tolvöarna vilket gör den till en av de mest mångsidiga, inte minst när det kommer till alla gyllene stränder du kan besöka. Vi har tidigare tipsat om de bästa utflykterna ön har att erbjuda, men suktar du efter stränder och kristallklart vatten behöver du knappast ge dig av på några längre sådana från våra hotell. Soldyrkaren, badgalningen, fotofantasten och speedo-älskaren, se hit - här är de bästa strandnära hotellen på Rhodos!
Carl J Carl J 2019-05-16

Fem favoritutflykter i grekiska övärlden

Greklands övärld har otroligt mycket att erbjuda. Som om klimatet, maten och stämningen inte vore nog, finns utflykter och aktiviteter som passar historienördar såväl som strandfotografer och äventyrare. Här listar vi fem av våra resenärers favoritutflykter i den grekiska övärlden.
Jakob R Jakob R 2019-05-10

Bästa familjehotellen på Cypern

Familjevänliga Cypern är en av Medelhavets mest solsäkra platser. Ön har alla grundingredienser för den perfekta barnresan, med smaker som tillfredsställer även de minsta och mest kräsna gästerna. Vad sägs om stränder, slott och sevärdheter från antiken? Släng med parker, vattenaktiviteter, muséer, båtturer och glass i stora lass. Det räcker för att skämma bort vems om helst. Här kan du kika in de mest familjevänliga hotellen på Cypern!
Carl J Carl J 2019-05-08

Resebloggar som väcker reslust - våra tips

Läser du det här letar du sannolikt efter inspiration till ditt nästa äventyr. Kul! Här listar vi resebloggar som med hjälp av vassa skildringar, fina bilder och lokala tips hjälper oss reseälskare att checka av nästa resmål från vår bucketlist.
Emma J Emma J 2019-05-06