Mallorca: 7 tips på strandnära utflykter och resmål

Läs våra 7 Mallorcatips på strandnära utflykter och resmål runt om på ön. Här finns något för alla, från fridfulla fiskebyn Porto Colom till Es Trenc-stranden med karibienvibbar. För den äventyrlige kan vi tipsa om bergsetapper och vattenäventyr. Eller gör en dagsutflykt med hyrbil och upptäck allt Mallorca har att erbjuda!

Cabrera - orörd ögrupp

Om orörd natur, äventyr och vildmarksliv lockar rekommenderas en båttur en dryg mil söder ut från öns sydligaste spets. Ögruppen Cabrera användes som fängelse under Napoleonkriget, numera är de 19 öarna naturreservat. Eftersom ögruppen ligger relativt otillgängligt är det inte många turister här. Bada och sola, gå på upptäcktsfärd eller utforska ruinerna av den gamla 1300-talsfästningen. Var du än går är naturen i det närmaste orörd och bebyggelsen minimal, eftersom det inte finns några bofasta här.

Porto Colom - fridfull fiskeby

Vill du uppleva

Mallorca som det var under 70-talet och leva efter devisen att det mesta kan vänta till imorgon. Då är den lilla fiskebyn Porto Colom ett tips. Strosa på kajen och fascineras av de färgglada fiskarhusen, lyssna till påtandet från båtbyggeriet och känn doften från de gamla fiskebåtarna i hamnens äldre del. I den nyare delen av hamnen, ligger segelbåtar och jakter förtöjda och skvallrar om byns attraktionskraft. I anslutning till kajen hittar du restauranger där dagens fångst läggs på grillen när mörkret börjar lägga sig. Här upplever du mindfulness i ordets rätta bemärkelse – utan en tanke på vare sig igår eller imorgon.

Porto Colom
Utflyktstips på Mallis: den fridfylla byn Porto Colom.

Porto Cristo - nära Mallorcas största sevärdhet

Någon mil norrut från Porto Colom ligger Porto Cristo. Trots det korta avståndet mellan de två byarna, möter du en mer modern och lyxig tillvaro här. Marinan vid strandens södra ände gästas ofta av exklusiva båtar. Stranden är en riktig pärla, 350 meter lång med finkornig sand. Strax ovanför stranden finns ett härligt promenadstråk med många fina restauranger. I närheten ligger också en av Mallorcas största turistattraktioner, Drakgrottorna, där Europas största underjordiska sjö finns.

Porto Cristo
Porto Cristo är värt ett besök, kanske fikastopp på väg till öns största sevärdhet: Drakgrottorna.

Sierra de Tramuntana - cykeltips

Utmana dig själv på en riktigt tung bergsetapp i bergskedjan Sierra de Tramuntana. Eller en tur längs kusten och upp förbi apelsinlundar och kloster. Kanske räcker det att sikta på närmsta glasstånd vid stranden. Oavsett ambitionsnivå så är Mallorca, semester och cykel en vinnande kombination. De mer blygsamma bergen Sierra de Llevant i öst är ett lite mer överkomligt alternativ.

cykla mallorca
Semester + cykel = sant! I alla fall på Mallorca. Här finns cykelturer för både proffs och "vanliga dödliga".

Magaluf - surfmecka

Mallorca är som gjort för vattenäventyr. Här kan du surfa på vågor eller med vindens hjälp – både vind- och kitesurfing är populära. Och om väderförhållandena inte skulle vara optimala finns det ett surfcenter med konstgjorda vågor i Magaluf och en häftig wakeboardpark i Alcudia.

Es trenc - strandtips

Är Mallorcas mest exklusiva badstrand och kallas ofta för Mallorcas Karibien. Anledningen till det stavas turkost vatten, isolerat läge och kilometerlång vit sandstrand. Es Trenc ligger i en nationalpark mellan den lilla byn Ses Covetes och semesterorten Colonia Sant Jordi. Avsaknaden av hotellbyggnader i kombination med den vackra naturen lockar. Den som föredrar att kasta sig i plurret utan en tråd på kroppen kan känna sig fri att göra just det. Es Trenc är den mest besökta badstranden för naturister på ön.

es trenc
Strandtips: Es Trenc mellan byn Ses Covetes och Colonia Sant Jordi.

Cala Molins - gömd pärla

Slut ögonen och föreställ dig en lugn och solig plats vid havet, dit en författare skulle resa för att finna inspiration till en ny bok. Klar? Då har du förmodligen visualiserat något i stil med Cala Molins. I en avlägsen bukt i den lilla fiskebyn Cala San Vicente, ligger badstranden som kännetecknas av lugn atmosfären och magnifika omgivningar. Här är det färre turister än på Es Trenc och underhållningen är att lyssna till vågorna som varsamt sköljer upp på stranden.

TEXT: NICLAS SJÖQVIST TUI Travel nr 1, utgivet vintern 2018.