Mallorca runt – i kajak!

Under två veckor paddlade TUIs egen äventyrare Caroline Bengtsson ett helt varv runt Mallorca. En sträcka på 350 km som kostade henne muskelvärk, mjölksyra och blåsor i händerna. Men samtidigt gav obeskrivliga lyckokänslor genom närkontakten med naturen och vågorna. Läs om hur ett osannolikt projekt blev verklighet.

Tänk dig att stå på en öde strand dit inga vägar leder. Din kajak är packad med tält, sovsäck, stormkök, proviant, färskvatten, torra ombyten och sjukvårds-kit. Nu skjuter du ut din farkost, tar plats i sittbrunnen och gör de första paddeldragen av de många tusen som måste avverkas innan du får vila nästa gång.

Naturens majestät

Horisonten är obruten, några trutar vinglar fram genom luften över ditt huvud och vänliga små vågor leker kring kajakens spets. Men du ser redan att sjögången är betydligt högre ute vid klippudden du ska runda. Civilisationen känns avlägsen. Du och din följeslagare i kajaken bakom är ensamma med naturens majestät. Som ibland bjuder på smeksam medvind och magiska soluppgångar men lika ofta på nyckfulla krafter i form av blåst och vågor som går rakt emot vad du önskar.

Don’t try this yourself

På det sättet såg verkligheten ut under 14 dagar i juli 2017 för Caroline Bengtsson, 35 år, en äventyrare och multisportare som till vardags jobbar som controller på TUIs huvudkontor i Stockholm. Innan vi berättar vidare vill vi bara säga att vi inte rekommenderar någon att försöka göra om Carolines bedrift. Åtminstone inte utan gedigna förberedelser och säkerhetsutbildning. Självklart är det här ingen vanlig semestertripp utan en tuff utmaning som kan medföra avsevärda risker.

Petnoga planering

Carolines rutt kring Mallorca kan du se på kartan här intill. Varje dagsetapp och rastplats var noga planerad i förväg, och schemat höll förvånansvärt bra, med bara några få avvikelser när vind och vågor ställde till det.

– Det viktigaste är att hitta trygga vikar, berättar Caroline, både för en rast mitt på dagen och för övernattning. På många sträckor består kusten bara av branta klippväggar som stupar rakt ner i havet och gör det omöjligt att gå iland. I den delen av planeringen hade jag bra hjälp av en mallorkinsk kajakinstruktör, sjökort och en kartapp med mycket detaljinformation.

Två etapper om dagen

Oftast steg Caroline och hennes medpaddlande vän upp kring klockan fem på morgonen, åt frukost på stranden och satte sig i kajakerna vid halv sju, strax före soluppgången. Dagens första etapp brukade sedan pågå till framåt elvatiden, när det börjar bli för varmt och vinden ofta tilltar. Efter vila, lunch, bad och i bästa fall påfyllning av matförråden, fortsatte de sedan med en andra paddlingsetapp i aftonsvalkan kl 16–20.

– På vissa ställen kunde vi proviantera i små byar, säger Caroline, andra gånger fick vi leva på mjukkonserver och den frystorkade maten vi hade med oss i kajakerna. Allra viktigast är egentligen att få tag på färskvatten, eftersom det inte går att ta med sig hur mycket vatten som helst i kajakerna. Det skulle väga för mycket.

Stort hjärta för Mallorca

Mallorca har alltid haft en särskild plats i Caroline Bengtssons hjärta. Hit gjorde hon sin första utlandsresa med morfar 1993. Femton år senare skulle hon komma att jobba två säsonger på ön som guide hos TUI. Sedan stannade hon kvar och pluggade spanska ytterligare en tid, eftersom hon vid det laget blivit förälskad i öns natur, mat och människor.

Så började det

Äventyr och multisport har inte alltid varit en del av Carolines liv, men när hon väl började utsätta sig själv för tuffa fysiska utmaningar blev hon fast direkt. Under en semester på Mallorca 2016 tog hon en kajakkurs och frågade då den erfarne ledaren Pep om det var möjligt att paddla runt hela ön. Där föddes idén som skulle komma att bli genomförd exakt ett år senare.

Utbildning för äventyrare

Caroline lyckades komma in på utbildningen Adventure Academy, där 40 elever antas varje år. Ett av kraven för att komma med är att man inom loppet av ett år ska planera, genomföra och dokumentera ett avancerat drömäventyr. Att runda Mallorca i kajak blev hennes personliga uppdrag.

Från eskimårullning till Musikhjälpen

Under året av förberedelser har Caroline klättrat, cyklat, simmat, styrketränat och löpt – både med Adventure Academy och på egen hand. Samtidigt gick hon med i två kajakklubbar och lärde sig bland annat ”eskimårullning”. Det vill säga den svåra konsten att snabbt rulla upp på rätt köl igen om kajaken hamnar uppochner. I december var hon med i en stafettpaddling genom Mälaren och Hjälmaren, ett event som samlade in pengar till Musikhjälpen och där Caroline under två dagar avverkade delsträckan Stockholm–Västerås. I utbildningen har även ingått teoretiska moment som att planera äventyr, kalkylera risker, publicera sig i sociala medier och skaffa sponsorer.

Glädjetårar vid målgång

Varvet runt Mallorca gick motsols, med start och mål i den charmiga lilla badorten Puerto de Pollensa på nordkusten. Självklart hade olika kroppsliga smärtor kommit och gått längs vägen, och lite otippat var fingrarnas leder det värsta på slutet. Två veckors idogt kramande av paddeln gjorde att det till sist blev plågsamt att öppna och stänga händerna. Därför blev det en emotionell urladdning att till sist se slutmålet hägra.

– Sista delsträckan var kort och lätt, berättar Caroline. Ändå märkte jag hur det rann tårar nerför mina kinder. Jag tror det berodde på en blandning av två veckors upplagrad trötthet och lyckan över att ha lyckats fullborda äventyret som jag planerat under ett helt år.

Att dansa med vågorna

Som sammanfattning säger Caroline att paddlingsturen runt Mallorca hjälpt henne att lära känna sig själv ännu bättre, både styrkor och begränsningar. Samtidigt har hon fått se många olika – och oftast helt nya – sidor av Mallorca, långt bortom de välkända turistorterna. Det ser hon som ett fantastiskt privilegium.
Men det viktigaste hon tar med sig handlar ändå om närkontakten med elementen som omgav henne.

– Minnet av motvind och muskelsmärtor tonar snabbt bort, säger Caroline. Det jag tänker tillbaka på nu är framför allt naturen. Stränderna vi sov på, soluppgångarna och inte minst samspelet med vågorna timme efter timme medan man paddlar. Det blir som en sorts meditativ dans, följer man bara med på rätt sätt blir man belönad med en känsla av total närvaro och lycka.

Fler tips från Caroline och alla hennes fantastiska bilder hittar du på Instagram under #tuisverige och #paddelturenruntmallorca

Foto i hela reportaget: Allan Everum

Här kan du läsa mer om TUIs alla resmål och hotell på Mallorca »

Caroline Bengtssons äventyr som snabbfakta

  • Hon avverkade totalt 350 km under 14 dagsetapper
  • Effektiv paddlingstid: 66 timmar
  • Genomsnittlig dagsetapp: 25–30 km (kortaste delsträckan 6 km och den längsta 40 km)
  • Skönaste brejket: Poolhäng följt av buffémiddag med vin och söt efterrätt på TUIs Robinsonhotell i Cala d’Or, när två tredjedelar av utmaningen hade avverkats
  • Värsta missödena: Borttappad plånbok dag 3, roderbrott utanför Paguera dag 4, magsjuka dag 12, försvunnen paddel dag 13, mobilhaveri dag 15
  • Viktigaste lärdomen: Kolla väderprognosen innan din mobiltäckning försvinner och säkerhetskopiera dina bilder så ofta det finns möjlighet
  • Finaste upptäckten: Den undangömda stranden Coll Baix sju kilometer från Alcudia
  • Känsla vid målgång: Glädje & lättnad
  • Firande efteråt: Tapas & cava plus besök på Aqualand i Palma under ett par extradagar före hemresan