Makarska - en kustpärla i Kroatien!

Mellan ett majestätiskt bergsmassiv och det turkosa havet utanför Kroatien ligger den lilla hamnstaden Makarska. Följ med till en pärla på den dalmatiska kusten, där många hittar sitt eget semesterparadis. Vi blir guidade och får insidertips av kroaten Elvis Butkovic.

makarska

På kusten mellan de större städerna Split och Dubrovnik hittar vi lilla Makarska. Här badar du i kristallklart vatten och breder ut badlakanet på långa vita stränder med klappersten. När mörkret sedan lägger sig över staden kan du strosa längs stenlagda gränder och avnjuta äkta dalmatisk mat på någon av alla mysiga tavernor.

Makarska kryllar av kulinariska specialiteter
– Maten i Makarska är något alldeles speciellt. Min personliga favorit är Pašticada, kött som har tillagats på klassiskt dalmatiskt vis, berättar kroaten Elvis Butkovic. Han är en av TUIs inhemska guider som arbetar tillsammans med sina skandinaviska kollegor på plats i Makarska.

Dagsfärsk fisk
Elvis konstaterar att stadens restauranger även är kända för utmärkta fisk- och skaldjursrätter, baserade på morgonens leveranser från fiskebåtarna i hamnen.

– Restaurangpersonalen talar som regel bra engelska och berättar gärna för gästerna om de rätter som finns på menyerna, säger han.

Doftrik natur
Det mörkgrå bergsmassivet Biokovo bildar en iögonfallande mörkgrå kuliss bakom bebyggelsen i Makarska – en mycket vacker kontrast till det turkosa vattnet. Snorkling och dykning tillhör de populära aktiviteterna här, liksom långpromenader och cykelturer bland frodigt doftande medelhavsväxter och palmträd.

Honung och örtkryddad korv
På stadens marknadsplats kan du varje förmiddag fynda frukt och grönsaker, honung, olivolja, nötter, örtkryddade korvar och lufttorkad skinka. Tack vare att Makarska är en relativt liten stad är det gångavstånd till allt.

Kvällsliv och ljumma vindar
Under de ljumma sommarkvällarna sjuder det av liv på stadens gator och torg. Förutom att avnjuta utsökta middagar kan du ta en paraplydrink på någon av strandbarerna eller botanisera bland butikernas handgjorda souvenirer och målningar. För den som vill ha mer fart och fläkt håller nattklubbarna öppet ända tills gryningen kommer.

Makarska är en stad med många ansikten
Elvis Butkovic menar att just mångfalden är det som kännetecknar Makarska och gör staden till ett omåttligt populärt resmål.

– Den vackra naturen i kombination med stadens rika utbud och de korta avstånden gör att jag måste säga att det finns något för alla här. I mitt tycke är framför allt kvaliteten på maten i en klass för sig. Du kan beställa i princip vilken som helst av rätterna från restaurangernas menyer och tryggt förvänta dig en smakupplevelse utöver det vanliga, säger han.

kroatien-cykling-inspiration-tui
Paus på cykelturen längs havet i Kroatien.

Elvis 3 bästa tips på olika sätt att njuta av Makarska

  1. Besök Biokovos botaniska trädgård. Belägen vid den lilla byn Kotišina erbjuder den botaniska trädgården sagolikt prunkande flora med härlig utsikt från dess läge 1 700 meter över havet.

  2. Upptäck Makarska från cykelsadeln. Ett avkopplande och praktiskt sätt att utforska Makarskas ljuvliga omgivningar på. Cyklar finns att hyra på flera olika ställen.

  3. Utforska livet under ytan. Det arrangeras båtutflykter till öarna utanför Makarska där du både kan snorkla och dyka. Om du har tur kan du få se sköldpaddor och delfiner.

makarska-rivieran-solnedgang
Solnedgång vid Makarska-rivieran i Kroatien.

Hotelltips i Makarska - TUI Sensimar - ett av Kroatiens bästa hotell för vuxna

TUI Sensimar Makarska ligger mitt i byn Igrane, 20 km från Makarska, med havet och stranden som närmaste granne. Allt från rummen till poolområdet och restaurangerna är som hämtade ur ett inredningsmagasin och speciellt designat för dig som reser utan barn. Åldersgränsen på hotellet är 18 år. Hotellet bjuder på:
– Klapperstensstränder och kristallklart vatten runt hörnet
– Igranes hamnpromenad med restauranger och småbutiker
– Två pooler, kantade av solsängar
– Gym och ledda fitnesspass
– Spa med ångbastu, massage och skönhetsbehandlingar

Precis som på alla andra TUI Sensimar-hotell satsar man på mat och dryck, och köken håller en hög nivå. Missa sedan inte att chansen avsluta dagen med en biodate i utomhusbion!