Kryssning till Rom – våra 5 bästa tips

Är du sugen på en kryssning men också på en resa till Rom? Det finns flera kryssningar med stopp i den vackra, historiska staden. Läs vidare för tips på kryssningar till och från Rom, information om hamnen Civitavecchia och tips på vad du kan göra under en dag i Italiens huvudstad.

Alla vägar bär till Rom. Och det är precis vad de här kryssningarna gör. Vackra Rom, denna välbevarade stad med historiska sevärdheter, charmiga gränder och piazzor, fantastisk mat och shopping.

Kryssningar med stopp i Rom

Det finns en hel del kryssningar att välja på som inkluderar ett stopp i Rom, med olika rederier, fartyg och rutter. Det är bara att hitta din favorit! Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om de olika kryssningarna. Alla har 7 kryssnätter ombord med start och mål i Barcelona.

Oasis of the Seas, Royal Caribbean

Stopp på vägen: Palma de Mallorca, Marseille, La Spezia, Rom, Neapel
Antal timmar i Rom: 13
Utmärkande för fartyget: Över 20 restauranger, skridskobana och minigolfbana
Läs mer om kryssningen här.

MSC Seaview, MCS Cruises

Stopp på vägen: Ajaccio, Genua, La Spezia, Rom, Cannes, Palma de Mallorca
Antal timmar i Rom: 11
Utmärkande för fartyget: 360-graders promenadstråk runt fartyget och vattenrutschbanor
Läs mer om kryssningen här.

Costa Diadema, Costa Cruises

Stopp på vägen: Palma de Mallorca, Cagliari, Rom, Savona, Marseille
Antal timmar i Rom: 11
Utmärkande för fartyget: Fyra våningar spa-område och dansgolv under bar himmel
Läs mer om kryssningen här

Norwegian Epic, Norwegian Cruise Line

Stopp på vägen: Neapel, Rom, Livorno, Cannes, Palma de Mallorca
Antal timmar i Rom: 13
Utmärkande för fartyget: Broadway-musikaler, stand up-shower och vattenland
Läs mer om kryssningen här.

MSC Grandiosa, MSC Cruises

Stopp på vägen: Marseille, Genua, Rom, Palermo, Valetta
Antal timmar i Rom: 11
Utmärkande för fartyget: Lyxigt balinesiskt spa och orginalföreställningar med Ciruqe du Soleil
Läs mer om kryssningen här.

Hamnen Civitavecchia

Roms hamn Civitavecchia ligger ca 90 minuter från huvudstaden och kallas för "Porten till Rom". På grund av avståndet till Rom väljer många kryssningspassagerare att åka på någon av fartygens egna utflykter, som du hittar på rederiets egen hemsida.

Men för den som vill utforska Rom på egen hand finns gott om tid för det, eftersom stoppen ligger på mellan 11 och 13 timmar. För att ta dig från fartyget in till Rom, finns en kostnadsfri buss som tar dig till hamnområdets huvudentré. Därifrån är det en kort promenad till Civitavecchias tågstation som har en utmärkt tågförbindelse direkt in till Roms stadskärna.

Att göra under en dag i Rom

Väl i Rom finns massor att göra. Du hinner kanske inte med precis allt men du hinner absolut med en hel del! Här är bara några tips.
 • Vatikanstaten
  Vatikanstaten är nummer ett på ställen att besöka för många! Här kan du tillbringa en hel dag, och gå på museum, eller besöka den katolska Peterskyrkan, lika vacker som pampig! Läs mer om Vatikanstaten här.

 • Colosseum
  En annan av de mest populära turistattraktionerna är Colosseum. Amfiteatern som rymde upp till 50 000 besökare och har använts för gladiatorspel. Förboka en guidad tur och låt dig hänföras av dess historia. Här kan du läsa mer om Colosseum.

 • Fontana di Trevi
  I hjärtat av Rom, på Piazza di Trevi, ligger den världsberömda och sagolikt vackra fontänen Fontana di Trevi. Kasta ett mynt i fontänen, som enligt traditionen försäkrar dig om att komma tillbaka till Rom. Läs mer om fontänen här.

 • Shopping
  Om det är något italienarna verkligen kan, så är det mode. Och du hittar allt från lyx till budget. På Via Condotti ligger Gucci, Armani och Versace. Vill du shoppa, men inte spendera en mindre förmögenhet, kan du besöka den största shoppinggatan Via del Corso!

 • ”Bara vara”
  Min favorit på listan! Rom är en underbar stad att bara strosa runt i. Slå dig ner på en av stadens mysiga piazzor och njut av en god pasta. Min favorit är den romerska pastan Cacio e pepe med svartpeppar och pecoriniost.

Kryssning till Rom - Cacio e pepe
Cacio e pepe, här serverad i en skål av parmesanost. Magiskt gott!

Nyfiken på att läsa mer om Rom? Då kan du läsa mer här.