Kryssning – så funkar det

2017-02-19
Johan S
Daniel Custemo, Sales Consultant på TUI, har åkt på över 30 kryssningar – hittills… Här berättar han om hur det går till på och kring fartyget.

Vad kan jag göra på fartyget?

”Massor! Ett vanligt kryssningsfartyg har barer, restauranger, nattklubb, kasino och spelhall. Där finns minst två pooler och flera bubbelpooler, och på en del fartyg finns till och med minigolf, vattenrutschbanor och surfmaskiner. Den hälsomedvetna kan gå till en löpbana, ett modernt gym eller en spaavdelning. Och den shoppingsugna får sitt lystmäte i butikerna ombord.”

Hur fungerar landutflykterna?

”Du kommer till en hamn tidigt på dagen och lägger ut igen senare samma dag. Då kan du ta dig an destinationen helt på egen hand eller genom att köpa någon av de utflykter som anordnas av kryssningsföretaget. Om du gillar sol och bad är kryssningar i Karibien och Medelhavet perfekt, med stopp vid massor av fina stränder. Vill du inte kliva av alls så går det också bra. Kanske vill du passa på att ha en lugn och skön dag vid poolen, när nästan alla andra gäster är i land."

Hur ser hytterna ut?

”Alla hytter på ett kryssningsfartyg är välplanerade och fräscha med bekvämligheter som platt-tv, minibar eller kylskåp, hårtork, säkerhetsbox och gott om förvaring. Hytterna med balkong har stolar och ett bord på balkongen.”

Hur ska jag vara klädd ombord?

”Klädstilarna väldigt varierande eftersom det är många nationaliteter ombord. Rederierna har klädkoder, men de ska du snarare se som riktlinjer än krav. Det är ingen direkt skillnad mellan att vara ombord på ett fartyg eller ett stort hotell – använd sunt förnuft helt enkelt!”

Finns det någon kvällsunderhållning på fartyget?

”Absolut! Det anordnas mängder av aktiviteter som tävlingar, frågesporter, shower, bio, karaoke och dans till levande musik. Några av rederierna har riktiga Broadway-shower ombord på sina största fartyg. För att kunna hålla reda på vad som händer ombord får du ett kryssningsprogram till hytten varje dag.”

När passar en kryssning bäst – med eller utan barn?

”En kryssning passar för alla åldrar, även för barnen. Det finns mängder av aktiviteter som ingår i priset och även barnklubbar för barn och tonåringar. Rederierna erbjuder också barnpassning om föräldrarna vill åka på utflykt eller ha annan egen tid för sig själva. Fartygen är anpassade för att säkerställa att alla känner sig säkra ombord, ung som gammal.”

Vilka kryssningar passar bäst på sommaren?

”Generellt är de flesta fartygen placerade i Karibien under vinterhalvåret och i Medelhavet/Europa under sommarhalvåret, men det är populärt att kryssa i Karibien även under sommaren. Däremellan kan man, när fartygen positionernas om, göra transatlantiska kryssningar på närmare två veckor.”

Text: Daniel Custemo

Läs mer om TUIs kryssningar

Liknande inlägg

5 kryssningsfartyg som är större än din gymnasieskola

Kryssningsfartyg är i de flesta fall väldigt stora. Men hur stora är de egentligen? Är de till exempel större än din gymnasieskola? Läs vidare och få svaret! Du kommer inte bli förvånad!
Hanna P Hanna P 2019-05-28

Kryssning från Miami

Vill du uppleva flera karibiska resmål under en och samma resa? Då är en kryssning troligen något för dig! Från Miami avgår en mängd olika kryssningar, med stopp på massor av spännande platser. Här får du inspiration och tips på tre populära kryssningar med olika rutter och rederier.
Marie L Marie L 2019-04-26

Kryssning till Rom – våra 5 bästa tips

Är du sugen på en kryssning men också på en resa till Rom? Det finns flera kryssningar med stopp i den vackra, historiska staden. Läs vidare för tips på kryssningar till och från Rom, information om hamnen Civitavecchia och tips på vad du kan göra under en dag i Italiens huvudstad.
Johanna N Johanna N 2019-04-23

Kryssning med barn – bästa tipsen

Vattenrutschkanor, familjedisco och mat som alla gillar. Och nya spännande platser att gå iland på varje dag. Semesterkassan har du stenkoll på – det mesta ingår ju i resans pris. Om du, som många andra barnfamiljer, funderar på att åka på familjekryssning men tycker att det är svårt att välja bland alla kryssningar ska du titta närmare på det här.
Eva S Eva S 2019-02-24