2017-04-18

Konsten att välja sittplats på flyget

Att välja sittplats på flyget är en billig lyx och lika enkelt som att boka en biobiljett. Genom att välja sittplats på flyget kan du boka platsen bredvid de du reser med och väga in vad som är viktigt för dig. Är det fönsterplats, ljudnivån, vill du ha nära till toaletterna eller komma av planet snabbt efter landning?

Vet du precis var du vill sitta på flyget? Då kan du sluta läsa nu. Har du däremot alltid undrat får du här en crash course i konsten att välja sittplats på flyget.

Långt fram eller längst bak?

Precis som att tunnelbanor och spårvagnar oftast fylls på fram och bak, så är planets två ändar populärast. Platserna längst bak har fördelen i att man får dryck och mat snabbt. Så en tidig morgon när man är kaffesugen är det bra att sitta bak i planet.

Även platserna långt fram har fördelen av snabb servering av mat och dryck på de flesta flyg. Raderna långt fram har även andra fördelar. Du kommer oftast av planet fort efter landning, det är mindre turbulens och ljudnivån från motorerna är lägre. Det kan jämföras med att stå bakom eller framför en högtalare. Här framför motorerna sitter du så att säga bakom högtalarna.

Gång- eller fönsterplats?

Fönsterplatserna är ett populärt val bland de som vill sova, i synnerhet under längre flygningar. Vill du kunna sträcka ut benen och smidigt sticka iväg på toaletten är en plats mot gången att föredra. Är du lång och vill ha extra mycket benutrymme och svängrum så ska du kolla om det finns en ledig plats vid nödutgångarna, de är rymligare på de flesta flygplan.

Vänstra eller högra sidan?

Här kommer ett val du kanske inte alltid tänker på men beroende på om flyget går väster eller öster ut så kan detta absolut vara något att ta med i ditt val. Så här säger en av våra piloter på TUI fly om valet av sittplats på våra flyg till Kanarieöarna:

”… vänstra sidan är att föredra på alla öar om man vill se själva ön under inflygningen. På Teneriffa har man då en fantastisk vy av Teide och ibland ända bort till Gran Canaria. Man kan även se Paris och soluppgången på vägen ner. På vägen hem får man se solen gå ner på vänster sida och kanske även Lissabon… Höger sida har fördelen att vara lite svalare och man har chans att få titta på Lissabon på vägen ner. På väg till Teneriffa kan man till höger få se Madeira, El Hiero, La Palma och La Gomera under inflygningen! På väg hem har man chans att se Paris och Eiffeltornet en klar natt…”

Paxa bästa platsen på flyget!

Så nästa gång du ska ut och flyga, väg in alla variabler och gör ditt val. Fundera bara inte för länge – de bästa platserna brukar gå åt först.

Här kan du läsa mer om att boka sittplats på flyget»

Liknande inlägg

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S 2019-12-20

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S 2019-12-11

Topp 9 hemsökta hotell

Om du söker lite extra spänning på en semester, varför inte pröva att bo på ett ordentligt hemsökt hotell? Här har du de 9 bästa hemsökta hotellen – där spökena har lite stil.
Hanna P Hanna P 2019-10-31

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18