Klubbkonstruktörens guide till golf i Belek, Turkiet

Belek i Turkiet är ett av Europas främsta golfresmål. Vad som en gång bara var en liten by utanför Antalya kallas nu med rätta för en riviera, med hotell och golfbanor i världsklass. Kombinationen av högklassig golf med sol, bad och lyxigt boende är svårslagen. Och enligt den tyska golfklubbskonstruktören Benjamin är nattgolf något du absolut inte får missa.

Belek

Benjamin har spelat golf i över 18 år och jobbar även i branschen sedan tio år tillbaka. Idag har han ett eget företag, HIO Fitting i München, som specialiserar sig på att individanpassa golfklubbor. Han är också en frekvent besökare på golfklubbarna i Belek.

Vad är det som lockar med golf i Turkiet?

Framförallt så är det klimatet, med perfekta förutsättningar för golf året runt, till och med på vintern. Sedan är vädret väldigt stabilt och pålitligt. Jag har varit där ungefär tio gånger och vädret har alltid levererat.

Hur skiljer sig golf i Turkiet jämfört med golf i Tyskland?

Utöver vädret, som är den största skillnaden, så är faktiskt golfbanorna ofta mer välskötta än i Tyskland. De har till exempel en European Tour-bana som är väldigt kul att spela – samma som proffsen spelar på. I Belek finns också den första golfbanan i Europa som är helt upplyst på natten, Carya Golf Club.

Är det favoritbanan?

Ja, Carya Golf Club och National Golf Club är mina två favoriter. De ligger båda på turkiska rivieran, nära Antalya och du blir väldigt väl behandlad, nästan som ett proffs. Servicen är toppen och restaurangerna är dessutom väldigt bra.

Är det inte konstigt att spela golf mitt i natten?

Jo, det är lite udda, men väldigt coolt. Vi spelade en runda mitt i natten i slutet på augusti, på min födelsedag. Det var en riktigt häftig känsla i den varma sommarnatten. På femtonde tee blev jag överraskad med en late night buffet bestående av plockmat, frukt, chai-te och cocktails. Den gjorde uppenbarligen susen, för efteråt fick jag till en sällsynt eagle på nästa hål.

Hur står sig Belek mot andra ställen du golfat på?

Jag har golfat i Spanien, Italien, Portugal, Österrike, Florida och flera andra ställen. Det som särskiljer Turkiet och Belek är gästvänligheten på banorna. Servicen är alltid fantastisk. Du känner dig hemma direkt och det är mycket mindre av en kulturkrock än förväntat. De har också väldigt välutbildade tränare för alla nivåer och de är bra på engelska. Så om du spelar med någon som är bättre än du kan ni ha en och samma lärare, som anpassar sig efter era olika nivåer.

Vad ska man tänka på när man bokar en resa?

Fundera på om du verkligen ska ta med dina egna klubbor. Om du inte ska spela jättemycket är det väl värt att hyra klubbor i Turkiet istället. De har riktigt bra grejer att hyra ut och det blir både smidigare och billigare om du bara ska spela några rundor.
Det är också bra att boka sina green-fees i förväg, så att du kan välja själv när du vill gå ut. Och du behöver inte oroa dig för att förboka transport mellan flygplats och hotell eller utflykter till golfbanan. Det är prisvärt att boka transport på plats och det är ofta bra organiserat av både hotell och golfbana.

Har du påverkats av oroligheterna i Turkiet när du varit där?

Nej, jag har aldrig märkt av något. På den turkiska kusten är det generellt väldigt lugnt med tusentals hotell och det finns ingen hotbild mot golfbanorna. Sedan tycker jag att Turkiet ibland får oförtjänt dåligt rykte, jämfört med till exempel Frankrike där det också varit oroligt i perioder.

Kvällsfika på golfbanan - en lyckad kombination.
Kvällsfika på golfbanan - en lyckad kombination.

Benjamins fyra bästa tips för golf i Belek, Turkiet

  1. Testa nattgolf och ta chansen att slå ut under en mörk stjärnhimmel på den helupplysta banan Carya Golf.

  2. Överväg att hyra klubbor – smidigt om du inte ska spela så mycket.

  3. Boka dina utslagstider i förväg för att inte riskera att få spela på obekväma tider.

  4. Fixa transporten på plats – det är prisvärt och ofta bra organiserat av både hotell och golfklubbar.


Blir du sugen på att golfa i Belek? TUI har flera fina hotell i området, varav ett till och med har egen golfbana.

Golfprofilen

Namn: Benjamin Pfister Ålder: 30 Gör: Har grundat och driver företaget HIO fitting, som jobbar med golf fitting Bor: München Favorit-golfbana: Regnum Carya Golf Course (Belek, Turkiet)


Blir du sugen på att golfa i Belek? TUI har flera fina hotell i området, varav ett till och med har egen golfbana.