Inspiration
Flera öar i Kap Verde under samma semester

Flera öar i Kap Verde under samma semester

2018-12-13

Vandra i tropisk grönska på Santo Antão, prova vin på vulkanön Fogo eller ta pulsen på folklivet i den heta musikstaden Mindelo på São Vicente. Är du på semester på Sal eller Boavista kan du göra en avstickare med flyg till någon av grannöarna för att uppleva ännu mer av landet. Här hittar du de bästa tipsen för en utflykt bland öarna i Kap Verde.

Öriket Kap Verde består av femton öar, varav nio är bebodda. Vissa öar har sandstränder så långt ögat når, andra består av svart vulkansand. Mest överraskande är att några av öarna har en natur som fullkomligt exploderar av tropisk grönska. Från Sal och Boavista kan du göra en utflykt till flera av de andra öarna med flyg. Allt som krävs är lite planering…

Strandliv och äventyr – en perfekt kombo

Sal och Boavista är Kap Verdes mest utvecklade öar när det gäller turism. Här finns resorthotell och restauranger, vattensporter och stora pooler. Och visst räcker det långt att koppla av en vecka eller två på Sal eller Boavista utan att flytta sig mycket längre än mellan solstolen och poolen. Men du kan också passa på att göra en utflykt till andra öar i Kap Verde på egen hand genom att boka en eller ett par dagar på någon av grannöarna.

Santo Antão – grönt och bergigt

I örikets nordvästra hörn ligger Santo Antão som lockar med fina vandringsleder bland majestätiska berg och grönskande dalar. Ön är lite isolerad och i stort sett alla vägar är av kullersten. Längs slingrande stigar passerar du bergsbyar som klamrar sig fast utmed bergssidorna och dalar där man odlar mango och papaya. Tar du vägen längs öns östkust mellan huvudorten Porto Novo och Ribeira Grande har du en strålande utsikt över dalgångarna. För att komma till Santo Antão flyger du från Sal/Boavista till São Vicente (ca 40 min), därifrån tar du färjan (ca 1 timme).

São Vicente – musik, dans och folkliv

Att Kap Verde har starka traditioner när det gäller musik och dans märks överallt, men allra mest tydligt i den vackra kulturstaden Mindelo på ön São Vicente. Här kryllar det av caféer och musikbarer där liveband och musiker uppträder. På kvällarna är det mycket folk ute på gatorna och gatan blir ofta scen för spontana uppträdanden. Höjdpunkten är förstås karnevalen, en kreolsk festival med parader, musik och dans nätterna igenom. Prickar du in ett besök på São Vicente 2–6 mars 2019 så får du vara med om öns stora folkfest. Då hyllas självklart en av Kap Verdes stora stjärnor Cesária Évora (1941–2011) som föddes i Mindelo och som blivit en symbol för landet och den vemodiga musikstilen morna. Men Mindelo är inte bara musik, gatorna kantas av pastellfärgade byggnader i kolonialstil och saluhallen är fylld av frukt, grönsaker och nyfångad fisk som just levererats från hamnen. Till São Vicente kan du ta flyget från Sal eller Boavista.

Santiago – med en gammal världsarvsstad

På Kap Verdes största ö Santiago bor mer än hälften av landets befolkning och här ligger huvudstaden Praia. Missa inte att åka till landets första huvudstad Cidade Velha som finns på Unescos världsarvslista och har ett fort som överblickar staden. Här finns också minnen från Kap Verdes förflutna som centrum för slavhandel, en bit av öarnas historia som du får en målande bild av om du tar en guidad tur. TUI har dagsutflykter till Santiago från både Sal och Boavista (med flyg), men kom ihåg att boka i god tid redan hemifrån.

Cidade Velha på Santiago är ett av Unescos världsarv

Fogo – vin och vulkaner

Mitt på ön ligger vulkanen Fogo som lockar vandrare att ta sig upp till toppen på 2 829 meters höjd. Tack vare den mineralrika vulkanjorden har man vinodlingar i själva kratern. Sömniga byar och svarta lavastränder är andra kännetecken för den lilla ön. Flyg till Santiago, sedan färja.

På Fogo odlas vin i den bördiga vulkanjorden

Maio – öde stränder

En sandö med lika platt landskap som Sal och Boavista. Hit är det inte många turister som hittar, tempot är lugnt och du får ha de fina stränderna helt för dig själv. Flyg till Santiago, sedan färja.

På Maio behöver du inte trängas

Brava – blommornas ö

Kap Verdes minsta ö är mest känd för vandringslederna som tar dig genom fält av blommande växter. Till Brava kommer du med färjan som går från Santiago (2 timmar).

São Nicolau – pastellfärgade hus

En stillsam ö där örikets sötaste stad – Ribeira Brava – har mintgröna kolonialhus. Det finns många vandringsleder på São Nicolau, även om den inte är en lika känd vandringsö som Santo Antão. Flyg till Santiago, sedan färja.

Frossa i frukt på São Nicolau. Här odlas bananer, papaya, mango...

Tänk på att…

Planera och boka din lilla örundtur i god tid, flygtider och rutter kan ändras med kort varsel. Kontrollera även när du bokat resan.
Kolla kommunikationerna på nätet. Det spanska flygbolaget Binter trafikerar öarna i Kap Verde. Färjetrafiken är igång under högsäsongen, november till maj, men tidtabellerna är opålitliga.
Tidtabellerna kan ändras och turerna kan ställas in med kort varsel på grund av väderförhållanden så det är smart att ha lite marginaler. Se till att du är tillbaka på Sal eller Boavista minst ett dygn före hemresan till Sverige.
Hyr en bil med chaufför som tar dig med på en rundtur om du vill se det bästa av ön under en dag. En heldag med förare kostar ca 400-500 kronor.
Engelska funkar oftast, men på de mest avlägsna platserna på vissa av öarna talar man bara kreol, så där kan det vara bra att ha med en lokalguide på vandringen.

Med TUI kan du flyga nonstop till både Sal och Boavista och bo på hotell med bästa strandläge. En bra utgångspunkt för din ö-hoppning!

Här kan du läsa mer om TUIs alla resor till Sal.
Och här finns TUIs resor till Boavista.