Hyr bil utomlands för maximal frihet på semestern

Med en hyrbil ökar möjligheterna att skräddarsy semestern efter dina önskemål. Du kan ta god tid på dig, utforska gömda smultronställen och göra spontana avstickare. Möt familjen Lindqvist som gör sina semesterresor till rena rama upptäcktsfärderna.

Det var under en USA-resa för drygt tio år sedan som Johan Lindqvist och hans fru Katrina hyrde bil för första gången. Paret skulle färdas längs den oemotståndliga vägen från Miami till Key West.
- Att hyra bil verkade på förhand vara det smidigaste och mest prisvärda resealternativet. I själva verket var fördelarna betydligt fler, säger Johan Lindqvist.
Sedan USA-semestern har hyrbil varit en stor del av Johan och Katrinas semesterliv. Idag har de även döttrarna Smilla, Ebba och My tillsammans och hela familjen har fått vara med om fantastiska upplevelser under resorna, mycket tack vare hyrbilarna.
- Ibland har vi endast varit borta i några dagar och ändå hunnit med en hel del tack vare hyrbilen. Vi behöver inte anpassa oss till avgångs- eller ankomsttider och väljer själva hur vi disponerar tiden. Med hyrbil är friheten total, menar Johan.
Familjen Lindqvist hyr oftast bil på nätet, innan resan, så att allt är bokat och klart vid ankomsten. Både Johan och Katrina brukar registreras som förare, så att de får möjligheten att som passagerare beundra omgivningarna som susar förbi utanför rutorna. Det är inte ovanligt att någon i familjen får syn på något spännande som lockar till en avstickare.

- Oftast har vi sett ut de olika utflyktsmålen på nätet, men låter även spontaniteten få utrymme längs vägen. Och när vi äter på restaurang brukar vi fråga personalen efter utflyktstips. Vi har hittat öde stränder, udda safariparker och fantastiska vingårdar, som vi aldrig hade fått se utan hyrbil och lokalbefolkningens tips.

  • Att använda sig av GPS är jättebra för att navigera, men se till att också ha med dig en gammal hederlig papperskarta. Dels är det bra att ha något att falla tillbaka på om teknisken skulle strula, sen är det ofta lättare att få en överblick och generell förståelse för var saker och ring ligger.

  • Se till att ha tillräckligt med utrymme på ditt betal- eller kreditkort för depositionen, eller självrisken, som hyrbilsfirmorna ofta reserverar på ditt kort. Det kan vara en ganska stor summa, beroende på om du tecknat en försäkring för självriskreducering eller inte.

  • Mobil- och kameraladdare kan vara bra att ha med i bilen. Idag har de flesta bilar USB-uttag som gör det möjligt för dig att ladda dina tekniska prylar.

Blir du inspirerad? Gör som familjen Lindqvist och hyr bil på din nästa semester du också!

hyrbil-tui-sätena
Med bilens hjälp går det att ta sig bortom allfarvägarna. Och glöm inte papperskartan!

Johans fem bästa minnen från hyrbilsutflykter

  1. Toscana, Italien "Efter tips från lokalbefolkningen åkte vi till vingården Casanova di Nero. Mor i huset bjöd på kallskurna charkuterier, svartkål och en specifik årgång av ett rött vin som har rankats som världens bästa, Under samma resa åkte vi "på måfå" högt uppe bland bergen, längs en gammal väg från romartiden. Mitt ute i ödemarken fanns en restaurang - Il Tufo Allegro di Pichini Domencio - där vi åt en utsökt tryffelpasta medan vi blickade ut över den toskanska landsbyggdens grönskande vingårdar."

  2. Reykjavik - Husavik, Island "En weekend då vi åkte från Reykjavik till Husavik. Resvägen i sig var en riktig höjdare med den bedårande naturen och de mäktiga snöbeklädda bergstopparna. Längs vägen prövade vi valskådning, gjorde en utflykt med islandshästar och badade i varma källor. En fartfylld semester där vi verkligen maximerade de få dagarna på Island."

  3. New York, USA "Det här var en sådan resa där vi lät spontaniteten styra och hamnade på flera härliga vingårdar på Long Island. För oss var det lite oväntat att hitta så geniuna, välkomnande och skickliga vinproducenter där. Vi tog även chansen att åka ner med bilen på stranden en tidig morgon och såg när solen letade sig upp över Atlantens spikraka horisont."

  4. Bretagne, Frankrike "En eftermiddag tog vi en sväng med bilen ner till en strand i närheten av Vannes som vi tyckte såg inbjudande ut. Där hittade vi vilda ostron som vi knäppte upp och provsmakade tillsammans där vi satt på stranden. Vi besökte även flera ödsliga stränder där vi strosade omkring i fullkomlig frihet och njöt av stillheten."

  5. Kreta, Grekland "Här hade vi fått tips om flera stränder som skulle vara unika. En av dem låg i den lilla byn Matala, där hippies lär ha bott i strandens grottor under 1960-talet. En annan låg i byn Komitades där vi vandrade längs Imbrosravinen, med hänförande utsikt över Medelhavets solglittriga vatten. Vi fann även en enastående restaurang, Peskesi. Där använde de sig endast av ekologiska råvaror och lagade traditionella grekiska rätter i modern tappning."

Att tänka på när du hyr bil på semestern

  • Att använda sig av GPS är jättebra för att navigera, men se till att också ha med dig en gammal hederlig papperskarta. Dels är det bra att ha något att falla tillbaka på om teknisken skulle strula, sen är det ofta lättare att få en överblick och generell förståelse för var saker och ring ligger.
  • Se till att ha tillräckligt med utrymme på ditt betal- eller kreditkort för depositionen, eller självrisken, som hyrbilsfirmorna ofta reserverar på ditt kort. Det kan vara en ganska stor summa, beroende på om du tecknat en försäkring för självriskreducering eller inte.

Blir du inspirerad? Gör som familjen Lindqvist och hyr bil på din nästa semester du också!

Liknande inlägg

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Bästa swim up-hotellen för barnsemestern

Ett härligt hotell med avkoppling och familjeaktiviteter lägger grunden för den perfekta semestern med barn. Du vaknar, utvilad och invirad i lakanen och sträcker på dig. Medelhavets salta dofter är kvar sedan igår när ni kom fram. Familjen är äntligen samlad på swim up-hotellet.
Carl J Carl J

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J