Road trip på Gran Canaria – hyr bil och utforska ön

Hisnande serpentinvägar och maffiga vyer – check. Pittoreska byar med genuin lokal kultur – check. Charmiga marknader att strosa runt på – check. Ja, du hör ju själv. Gran Canaria är som gjort för en road trip med hyrbil och du kan egentligen inte göra fel. Det blir fint vart du än åker. Men här kommer ändå ett gäng toppentips på vägar, stopp och sevärdheter.

Oavsett om du tycker att en road trip är det absolut mest spännande som finns, eller om du helt enkelt vill bryta av sol- och bad-tillvaron med en dagstur, är det enkelt att hyra bil och utforska Gran Canaria på egen hand.

Det är väldigt fint att bara köra den stora motorvägen GC-1 som sträcker sig från Taurito och Puerto Rico i söder, längs östkusten och upp till Las Palmas. Men allra häftigast blir det när du beger dig inåt, och uppåt, landet. Förbered dig på snäva hårnålssvängar, branta backar, lokalinvånare som tycker att du kör alldeles för långsamt och – framför allt – otroligt vackra vägar och omgivningar som tar andan ur en.

Vidunderliga vyer längs GC-200

Denna klassiska och spektakulära väg sträcker sig knappt sju mil från Puerto de Mogán på öns sydvästra sida till den vittvättade byn Agaete i nordväst. Där kan du med fördel ta en lite längre paus och avnjuta en skaldjursmiddag i hamnen. Längs vägen finns gott om utsiktsplatser och mysiga byar som El Risco och La Aldea de San Nicolás. Rekommenderas inte för ovana förare eller om du har lätt för att få svindel.

GC-60 med westernvibbar, höga berg och en av världens vackraste byar

Från sanddynerna i Maspalomas via en av Gran Canarias bästa utsiktsplatser och vidare in i en dalgång som för tankarna till gamla westernklassiker. Missa inte ett stopp i den lilla byn San Bartolomé de Tirajana där du bland annat kan besöka den lokala marknaden och avnjuta underbart goda juicer och drinkar gjorda med färskpressade sockerrör.

Fortsätter du vidare når du Roque Nublo, öns tredje högsta punkt med en enorm vulkansten som blivit symbolisk för Gran Canaria (du kan även svänga av till Pico de Las Nieves, öns högsta topp). Ytterligare en liten bit längs vägen ligger Tejeda, som faktiskt röstats fram till en av världens vackraste byar.

Vingårdar, vulkankratrar och basilikor på norra Gran Canaria

Det finns även gott om fina stopp för din road trip på norra delen av Gran Canaria. Det är inte lika smidigt upplagt med en stor väg att följa, men det blir å andra sidan lite kortare mellan stoppen. Här kan du besöka vingårdar och restauranger i området runt Caldera de Bandama, den storslagna vulkankratern som många väljer att vandra runt, men som även gör sig bra på lite bekvämare avstånd.
Här ska du heller inte missa ett besök i byn Teror, som är en pilgrimsplats och öns religiösa center. Byn är bland annat känd för sin vackra basilika, mineralvattnet som kommer från en närliggande källa och det stora utbudet av traditionell mat.
Vill du kittla smaklökarna ytterligare kan du bege dig till Arucas, där de odlat sockerrör sedan 1400-talet. För passagerarna i bilen kanske en romprovning kan locka, medan föraren istället kan nöja sig med ett besök i fabriken och museet.

Lätt att lyckas med hyrbil på Gran Canaria

Tipsen ovan är såklart bara en bråkdel av allt det som en road trip på Gran Canaria har att erbjuda. Det är bara att boka in din resa till Gran Canaria, markera ut det du vill se, restaurangerna du vill besöka, vägarna du allra helst vill pricka in (eller undvika, om du t ex lätt blir åksjuk) och ge dig iväg.
Skulle det bli så att du inte hamnar exakt där du tänkt gör det heller inget. Det ingår i en äkta road trip att köra lite lagom vilse – det är ofta då du hittar helt oväntade guldkorn. När du vill komma på rätt kurs igen är det dock väldigt skönt att det inte kostar något extra att använda mobila karttjänster inom EU.
Lycka till och kör försiktigt!

Liknande inlägg

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J