Handdukskonst - från 1600-talet till idag

De flesta av oss har sett handdukskonsten som dyker upp i var och vartannat hotellrum. Det är svanar, elefanter och andra fantasifulla kreationer som tronar på hotellsängarna. Men förutom att det är en lite rolig överraskning – vad är grejen? Läs vidare för att upptäcka handdukskonstens historia och syfte.

I korthet är handdukskonsten konsten att vika handdukar till olika former; ofta blir det svanar, elefanter, ormar och apor. En del piffar till sitt konstverk med palm- eller rosenblad. På många hotell är det en del av den vanliga turndown servicen. Ibland kan du till och med få lära dig att vika dina egna handdukar, till exempel erbjuder en del av våra RIU-hotell lektioner i handdukskonst.

Fast till skillnad från andra konstnärer vars verk du sett på museum har få handdukskonstnärer ambitioner på att bli odödliga via sin konst. Det egentliga syftet bakom handdukskonsten är något mer än bara en rolig grej.

Handdukskonstens historia

För att få svaret på vad som är meningen bakom handdukskonsten måste vi göra en resa, och då räcker det inte ens med att vi tar oss ända till Phuket, vi måste göra en resa i tiden. Ända tillbaka till 1600-talet och till kung Ludvig XIV och hans franska hov på Versailles.

Där började tjänarna vika tygservetterna som tidigare bara placerats lite snyggt till vänster om tallriken på matbordet. Nu började man vika servetterna för att likna verkliga och mytologiska djur och byggnader. Hos den franska kungen skulle allt vara lite extra. Det gällde även kläderna - desto större ballongärmar och puffigare klänningar, desto mer intrikata former blev standard i det franska hovet.

Allt för att visa att just dessa bord hade dukats för någon riktigt speciell, nämligen solkungen själv. Här nöjde man sig inte bara med att vika en svan eller fågel, i vissa fall vek man till och med in en livslevande sångfågel som skulle roa kungen när den kvittrande tog till flykt när han vek ut servetten.

TUI Servetter
En sida från en av de första instruktionsmanualerna i avancerad servettvikning från 1700-talet.

Den moderna handdukskonsten

Men hur gick det från livs levande fåglar vid middagsbordet till en handdukssvan på ditt hotellrum 2018? Utförandet är kanske lite annorlunda men syftet är faktiskt samma som i det franska hovet på 1600-talet.

Vart du än rest, Thailand, Mallorca eller Kreta, har du nog inte bara sett handdukskonst utan även dess kusin; toalettpapperorigami. Till en början var det ett en enkel vikning, ibland satte man även dit hotellets logga som klistermärke, för att signalera till gästen att badrummet blivit städat. Men med tiden började man ta ut svängarna även här och nuförtiden är det inte ovanligt att du kan få se segelbåtar, blommor och solfjädrar.

TUI - Riu origami
Här har du ett exempel på blomma (eller kanske en dubbel solfjäder) från Riu Oliva.

På samma sätt är det med handdukskonsten. Till en början såg man givetvis till att vika handdukarna snyggt för att visa gästen att de inte bara fått nya, rena handdukar – utan även att hotellet har gjort det med omsorg. Någonstans på vägen började hotellpersonalen att skapa just handdukskonst.

Var det började någonstans är svårt att säga, förmodligen var det säkert någon annan högt uppsatt person som fick fantasifulla servetter före kung Ludvig XIV. Enligt Susan Blackmore som forskat om det mänskliga medvetandet rör det sig om ett meme; en idé som sprider sig från person till person, inom och mellan kulturer. Ett idévirus helt enkelt, men en idé med ett bakomliggande syfte.

Du kanske tycker det är löjligt eller onödigt, men det är ett bra sätt för hotellet att visa dig som gäst vilken service du kan och ska förvänta dig av dem. Det är en liten detalj men det visar att det fanns någon därute som brydde sig om att ta sig tid att skapa den detaljen på ditt hotellrum. Hotellet städar inte bara ditt rum, de gör det med omsorg.

Handdukskonsten är den lilla persiljekvisten på steken, pricken över i:et på hotellets närvaro för att göra din vistelse så bra som möjligt. Vi kanske inte saknar den där hotellsvanen när den inte är där, men när den finns där på rummet påminns vi om den mänskliga närvaron som gör hotellvistelsen lite extra allt.

Ibland kan det däremot bli för mycket närvaro på hotellrummet…

TUI Handdukskonst
Är det osynlige mannen eller en oinbjuden gäst? Nej, det är en ovanligt kreativ handdukskonstnär som varit framme.